Gode tips fra erfaren slægtsforsker

Kommentarer.15

Hvad bør nybegynderen inden for genealogi væbne sig med? Hvad kan du gøre, hvis du pludselig går i stå i din slægtsforskning? Ole Moustgaard deler ud af sin omfattende viden, som har resulteret i Danmarks måske største stamtræ.

Af Ole Moustgaard og Kasper Nesager-Hansen

Indehaveren af Danmarks formodentlig største stamtræ hedder Ole Moustgaard. Gennem årene, hvor Ole har forsket i sin slægt, er stamtræet vokset med mere end 100.000 familiemedlemmer. Og fornylig var Ole med i TV-programmet, Naboerne, hvor han fortalte om sine erfaringer som slægtsforsker og MyHeritage.dk.

MyHeritage har spurgt Ole, hvilke råd han vil give folk, som overvejer at beskæftige sig med genealogi, samt hvilke tips han har til den rutinerede slægtsforsker. Og Ole var mere end gavmild til at dele ud af sin store viden:

Hvis man gerne vil i gang med slægtsforskning, hvad bør man forberede sig på?

Det vigtigste er at finde sin fødselsattest og starte ud med den. På biblioteket og nettet, kan man finde et hav af bøger og anvisninger på slægtsforskning. Få din familie til at nedskrive alle deres data og bed om familiefotos så langt tilbage i tiden de har med navne, steder og optegnelser.

Download fra Myheritage.com gratisprogrammet, der hedder Family Tree Builder.

Dernæst skal du begynde at udfylde feltet om dig selv.

Vi har alle to forældre, fire bedsteforældre, otte oldeforældre, 16 tipoldeforældre, osv. Altså det binære talsystem ligesom en computer er opbygget af. Man kan således beregne, at hvis en person er født i 1950, er vedkommendes oldeforældre født omkring 1850 og de 64 tip i tredje oldeforældre omkring 1750!

Man kan finde alt på nettet. Det vil sige sandfærdige oplysninger, der står nedskrevet i Rigsarkivets kirke- og folketællinger – man kan gå meget langt tilbage i tiden.

Gå ind på Rigsarkivets hjemmeside og https://www.sa.dk/ dernæst find Arkivalieonline, så finder man alt fra kirkebøger til folketællinger. Man kan også få hjælp hos mange andre kilder på nettet.

Når man har fået en del af sin slægt lavet i Family Tree Builder, kan man uploade til familieprogrammet på MyHeritage.dk. Der kan man så få samlet “Matcher”, hvis andre har de samme optegnelse af ens familie. Det er her, man kan få et stort “træ” samlet.

Ole Moustgaard i selskab med MyHeritage. Foto: Privat.

Hvad bør nybegynderen være opmærksom på, når man er i gang med forskningen?

Slægtforskning er et tålmodighedskrævende arbejde, men når man først har indsamlet de første data og lært at bruge MyHeritage-systemet ved at udfylde alle relevante menuer – så bliver man meget glad med arbejdet og kan næsten ikke slippe det igen. Brug alt den tid på det du kan – det lønner sig i den sidste ende.

Hvilke tre råd kan du komme med til dem, der har været i gang med slægtsforskningen i et stykke tid?

Hvis man kører fast slægtsforskningen, og ikke kan komme videre, fortvivl ikke!

 • Brug Google til at finde nye oplysninger – alt kan findes i dag på nettet
 • Brug lidt penge på adgangen til data på nettet
 • Sørg for at gemme materiale vedrørende slægter – SMID ALDRIG noget væk

Giv adgang for familien til dine data – de kan inviteres i MyHeritage-systemet.

Skriv en kommentar.

Denne e-mailadresse er privat og kan derfor ikke vises.

 • Helle Fjeldsøe


  18. november 2015

  Hej. Kan du fortælle lidt om abonnementet. Hvad er udgiften årligt? Er det nemt at opsige igen og hvis man gøre, mister man så de matches der er i stamtræet. Jeg står overfor at skulle købe, men vil gerne vide andres erfaringer.
  Venlig hilsen
  Helle FJELDSØE

  • Kasper


   25. november 2015

   Hej Helle

   Tak for din kommentar. Vi tager cirka kr. 899 for et års Premium-abonnement i det første år. Her får du adgang til alle vores søgefunktioner og forskellige arkiver. Ydermere kan du have op til 2.500 medlemmer i dit stamtræ, så der er rigeligt at gå i gang med 🙂

   Mange hilsner

   Kasper
   MyHeritage

 • Anne Grethe


  5. december 2015

  Sikke mange slægtninge, du har. Ole Christensen, München, født i Frederikshavn og jeg, Anne Grethe Larsen, født på Læsø, nu boende i Frederikshavn skulle være med på dit træ. Jeg har netop været Rüdesheim med Nilles busser for at se på julemarkeder.

 • Anne Grethe


  5. december 2015

  Rigtig glædelig jul til dig og din familie!!

 • Anne Grethe


  5. december 2015

  For ikke at glemme forbundskansler Kohl, har du ham, eller er det familien Degn, som jeg tilhører. Det var 3 gange, jeg sakriver ikke mere i dag, skal handle ind til pakkefest med terning for min brors familie. Men prøv at tjekke Kohl og forstander Buhl, Haslev udv. Højskole, de skulle være med begge to, hvis ikke jeg tager meget fejl af My.Heritage, som har angivet disse to, navnet Buhl forekommer langt oppe i Norge.
  Som jeg tit siger, nu må det være slut.

 • Eiliff


  5. december 2015

  Hej Kasper!
  Hvor søger man i dag efter datoerne på afdøde familiemedlemmer efter indførelsen af CPR-nr

  • Kasper


   24. december 2015

   Kære Eiliff

   Det spørgsmål kan jeg desværre ikke svare på, men hvis du har en profil på Facebook, kan jeg varmt anbefale dig at blive medlem af den uofficielle MyHeritage Facebookside. De plejer at være gode til at hjælpe med tekniske spørgsmål.

   Mange hilsner

   Kasper

 • Hanne Lykshoej Nielsen


  5. december 2015

  Hej, Ved du noget om hvordan man finder slægtninge i Tyskland, mest i Slesvig og Holsten. På forhånd tak.
  Venlig hilsen
  Hanne

 • Kim Wittenburg Kolbe


  15. december 2015

  Vær opmærksom på, at et abbonnement automatisk fornyes, medmindre man fra starten fravælger den automatiske fornyelse.

 • Kasper


  6. januar 2016

  Kære Jørgen

  Tak for din henvendelse, og jeg beklager den lange responstid, men din mail havde simpelthen gemt sig i vores spamfilter af en eller anden årsag.

  Jeg formoder, du har betalt for et PremiumPlus abonnement, der med rabat koster $167,40, hvilket er ca. kr. 1.200 afhængig af dagens vekselkurs. Prisen på kr. 899 er for et Premium-abonnement, hvor man har begrænset adgang til vores tjeneste.

  Angående dansktalende hjælp kan jeg varmt anbefale dig at blive medlem af den uofficielle MyHeritage Facebook-gruppe. De taler alle dansk derinde, og de er rigtig gode til at hjælpe hinanden med tekniske spørgsmål.

  Godt nytår

  Kasper

 • Kasper


  6. januar 2016

  Kære Lilli

  Jeg beklager det sene svar, men af en eller anden årsag er din kommentar havnet i vores spamfilter, hvorfor jeg først ser den i dag.

  Jeg har bedt vores salgsteam om at kontakte dig for at finde et svar på den tilsyneladende prisforskel. De skal nok sørge for at tage go’ hånd om problemstillingen.

  Godt nytår

  Kasper

 • Kasper


  6. januar 2016

  Kære Arne

  Jeg beklager det sene svar, men din kommentar er af en eller anden mærkelig grund havnet i vores spamfilter, hvorfor jeg først ser den i dag.

  Det er rigtigt, at prisen på ca. kr. 899 er et introduktionstilbud i det første år. Jeg nævner ikke prisen for de følgende år, fordi jeg ikke ved, hvordan vores priser ser ud om et år, da vi en gang i mellem får billigere abonnementspriser. Men jeg kan oplyse dig, at prisen for fornyelse af et Premium-abonnement ligger på $140. Og du mister ikke det, du har indtastet, hvis du stopper dit abonnement, og du har fortsat adgang til alle dine indtastede informationer, men du vil ikke kunne arbejde videre på din familieside, før du genoptager dit abonnement gennem vores kundeservice, der så låser din familieside op igen.

  Mange hilsner

  Kasper

 • Kasper


  24. januar 2016

  Hej Kisser

  Jeg beklager, at du først får svar på dit spørgsmål nu, men din kommentar var simpelthen havnet i spamfilteret, som jeg ikke tjekker hver dag.

  Du bedes skrive til support@myheritage.com. Det er vores kundeservice, og de kan hjælpe dig med dit spørgsmål.

  Mange hilsner

  Kasper

 • Charlotte Andersen


  16. april 2016

  Hej
  Jeg overvejer at opsige mit MH premium abonnement, da det efterhånden er sjældent at jeg har tid til slægtsforskning. Hvad med de oplysninger jeg har liggende på min side, er de så væk eller skal jeg gemme dem et sted?

  Mvh
  Charlotte

  • Kasper


   17. april 2016

   Hej Charlotte

   Alle dine oplysninger forbliver på din side, hvis du går tilbage til at have en gratis profil. Du kan dog ikke tilføje nye oplysninger til dit stamtræ.