Indledning til Smart Matches™

Kommentarer.

Kunne du tænke dig at vide noget mere om dine forfædre uden for meget besvær? Hvorfor ikke prøve Smart Matches™? Ved hjælp af vores effektive og brugervenlige teknologi kan du rent faktisk komme videre i din slægtsforskning, mens du sover.
Smart Matches

Oprindeligt købte MyHeritage.com Smart Matches fra Pearl Street Software. Denne særdeles innovative teknologi blev først lanceret på MyHeritage.com i 2007 og er blevet løbende forbedret lige siden. Systemet matcher personerne i dit stamtræ med mere end 1,6 mia. mennesker i de 28 mio. andre stamtræer på MyHeritage.com. Ved at kombinere den samlede viden fra MyHeritage.com’s 80 mio. brugere kan Smart Matches hjælpe dig med at opdage ukendte forfædre og slægtninge.

Systemet finder automatisk personer fra dit stamtræ i andre træer, således at du og ejerne af de andre stamtræer kan udveksle oplysninger og evt. skabe kontakt. Det er en meget avanceret teknologi, der også tager højde for forskelle i stavning, fonetik og relationer mellem træerne. Derved finder systemet så mange matches som muligt uden at gå på kompromis med præcisionen. Hvorfor er det vigtigt? Fordi blot en enkelt Smart Match kan betyde et gennembrud i din slægtsforskning og måske endda have afgørende betydning for din familie.

Selv om du ikke allerede er tilmeldt MyHeritage.com, kan du gratis modtage Smart Matches til dit stamtræ. Gå ind på: www.myheritage.com og start et nyt stamtræ eller importér et eksisterende træ ved at uploade en GEDCOM fil. Du vil herefter få besked om Smart Matches pr. e-mail.  Du vil garanteret blive meget imponeret over resultatet!

Sådan fungerer Smart Matches™

Smart Matches™ arbejder i realtid – dvs. samtidig med at du fører oplysninger ind på dit stamtræ. MyHeritage.com sammenligner straks de nye oplysninger med alle andre træer og sender besked til dig i form af en grøn ikon, hvis der er fundet en match. Der beregnes også Smart Matches offline, således at der her bliver gået mere i dybden med sammenligningerne. En gang om ugen får besked pr. e-mail, hvis der er fundet nye matches til dig. Så kan du gå ind på din side og kigge på dem.

Du kan finde Smart Matches til dit stamtræ under Stamtræ > Smart Matches. Du kan enten kigge på dem som træer eller enkeltpersoner.

Se dine Smart Matches på stamtræer eller enkeltpersoner (klik for at forstørre billedet)
Se dine Smart Matches på stamtræer eller enkeltpersoner (klik for at forstørre billedet)
Smart Matches på stamtræer (klik for at forstørre billedet)
Smart Matches på stamtræer (klik for at forstørre billedet)
Smart Matches på personer (klik for at forstørre billedet)
Smart Matches på personer (klik for at forstørre billedet)

Du kan scrolle ned for at se matches på stamtræer, hvor der er overlap med dit, eller med personer i dit træ.

De foreslåede matches sorteres efter kvalitet og rangordnes, så de mest sandsynlige står øverst. Hold musen over spørgsmålstegnet ud for kvalitetsbedømmelsen for at få en forklaring på, hvordan bedømmelsen er fremkommet. Nye Smart Matches er fremhævet, så du nemt kan skelne dem fra de gamle.

Bekræft Smart Matches med et andet stamtræ (klik for at forstørre billedet)
Bekræft Smart Matches med et andet stamtræ (klik for at forstørre billedet)

Bekræft eller afvis en Smart Match

Du kan enten bekræfte eller afvise en Smart Match. Hvis du bekræfter matchen, angiver du, at den er korrekt. Hvis du afviser den, forsvinder den fra siden. Enten før eller umiddelbart efter du har bekræftet en god Smart Match, bør du gennemgå matchen nøjere for at se, om du kan få noget nyt at vide fra det andet træ. De bekræftede og afviste matches bliver sat ind på hver deres side, så du kan tage dem op igen på et senere tidspunkt. Dermed kan du systematisk arbejde dig igennem de ubekræftede matches uden at gå glip af vigtige oplysninger. Hvis du ved en fejl har bekræftet eller afvist en match, kan du nemt fortryde på et senere tidspunkt.

Alle skærme, der har med Smart Matches at gøre, angiver klart, om hver enkelt match er bekræftet eller afvist af dig og den anden stamtræsejer.  Gensidigt bekræftede matches har to flueben. Når du har bekræftet en match, kan du vælge, om du vil give den anden stamtræsejer besked om din bekræftelse (anbefales) for at gøre vedkommende opmærksom på matchen mellem jeres træer og bede ham eller hende også bekræfte matchen. Du kan også vælge at invitere den anden til at blive medlem af din familieside. Du behøver ikke være bekymret for at genere folk ved at sende dem for mange beskeder, for MyHeritage.com samler automatisk bekræftelser fra forskellige træer og sender dem samlet i en e-mail. Desuden sendes der ikke e-mails med afvisninger.

Bekræft en Smart Match (klik for at forstørre billedet)
Bekræft en Smart Match (klik for at forstørre billedet)

Overensstemmelse mellem data

MyHeritage.com har en meget praktisk side, hvor man for hver enkelt person i et stamtræ har opsummeret alle oplysninger om denne person fra alle andre stamtræer. Du kan finde forskellige stavemåder af navnet, fødsels- og dødsdage og -steder samt oplysninger om ægteskab og slægtninge, og det angives, hvor mange gange oplysningerne forekommer i de andre træer. Du kan herefter overføre så mange data, du har lyst til, til dit eget træ og endda kopiere fotos. Tænk på denne funktion som en sammenfatning af oplysninger fra alle Smart Matches™, der tilsammen tegner et billede af personen. Funktionen kan hjælpe dig med at få nye og manglende informationer hurtigere og mere præcist.

Overensstemmelse mellem data om enkeltpersoner (klik for at forstørre billedet)
Overensstemmelse mellem data om enkeltpersoner (klik for at forstørre billedet)

For at komme til siden, skal du simpelthen klikke på et navn, når du kigger på Smart Matches under enkeltpersoner.

Hvis du har mange Smart Matches, vil du være rigtig glad for at kunne bekræfte en hel række matches på én gang, hvad enten det er fra et andet træ eller om en bestemt person. Eller afvise en masse matches på en gang, hvis de er forkerte.

Køfunktion, links, diskussioner og andre funktioner

Du vil hurtigt finde ud af, at du har bekræftet mange matches, men venter på, at de andre gensidigt bekræfter dem. Derfor har vi en kø, der indeholder en liste over alle matches, som du venter på andre skal gensidigt bekræfte (og du kan sende dem en påmindelse). En anden kø indeholder en liste over de matches, som andre har bekræftet, men som mangler din godkendelse.

En gensidig bekræftelse skaber et virtuelt link mellem sammenfaldende personer på tværs af stamtræer, og samtidig kan hver eneste match blive centrum for en diskussion: stamtræsejere kan tilføje kommentarer, når de bekræfter eller afviser en match, eller udveksle bemærkninger og informationer. Bemærkningerne vises under hver enkelt match.

Kommentarsektionen til en Smart Match (klik for at forstørre billedet)
Kommentarsektionen til en Smart Match (klik for at forstørre billedet)

Det er nemt redigere i stamtræet, samtidig med at man kigger en match igennem. Du kan kopiere data fra matchen inkl. fotos direkte over i din egen persons profil. Hver enkelt oplysning kan kopieres med et klik. For at holde styr på kilden til dine nye oplysninger eller for at vise andre medlemmer af din website, hvor de kopierede data kommer fra, kan du tilføje en kildehenvisning, der linker tilbage til det oprindelige stamtræ.

Sammenlign en match, redigér på stedet og tilføj kilden (klik for at forstørre billedet)
Sammenlign en match, redigér på stedet og tilføj kilden (klik for at forstørre billedet)

For hver enkelt match kan du se dit eget træ og det matchende træ på samme side. Du ser de matchende profiler og personerne i deres umiddelbare nærhed, og du kan trykke dig ind på de andre personer i visningen og fortsætte med at sammenligne dem.

Gennemse Smart Matches ved at sammenligne træerne (klik for at forstørre billedet)
Gennemse Smart Matches ved at sammenligne træerne (klik for at forstørre billedet)

Hvad er gratis og hvad er ikke?

Det er gratis for alle brugere at modtage Smart Matches, gennemse dem og sammenligne træer. De følgende funktioner er derimod kun til rådighed for brugere med Premium og PremiumPlus abonnement: Hurtig matchning, opsummering af alle data på en match, bekræfte og afvise matches, kontakte andre træejere, kopiere fotos og redigere træet på stedet.

Private oplysninger

Smart Matches er en god løsning, når det drejer sig om at beskytte private oplysninger om sin familie, samtidig med at fjerne slægtninge skal kunne finde dem. Andre brugere, der har en match med dit træ, kan se de overlappende områder i dit træ samt de nærmeste afdøde personer. De kan ikke se nulevende personer, som de ikke har match på. Hvis du ikke ønsker at få Smart Matches på et træ, kan du gå ind på Smart Matches > Indstillinger og slå funktionen fra. Det vil fjerne dit træ fra Smart Match-systemet, og du vil derfor heller ikke modtage Smart Matches. Du kan også bestemme, om træejere, der har matches med dit træ, må have lov til at kopiere billeder fra dit træ.

Hvad smart er der ved Smart Matches?

Nogle vil måske sige, ”hvad smart er der egentlig ved Smart Matches? Jeg kan sagtens finde oplysninger om min slægt i kirkebøgerne, i folketællingerne og på biblioteket.” Og det er meget fascinerende at opdage nye ting om sin slægt. Men i forhold til at søge oplysninger i et dokument eller arkiv er det ofte endnu mere spændende at gøre det via Smart Match, for ikke blot får du nye oplysninger, du kommer også i forbindelse med et levende menneske på MyHeritage.com. Det menneske, der uploadede den information, er sandsynligvis i familie med dig. I har begge fået mulighed for at komme i kontakt og få nye oplysninger fra hinanden. Derfor er Smart Matches ikke bare en måde at få nye oplysninger på, men kan ofte hjælpe dig til at få nye venner eller finde fjerne slægtninge.

At flette eller ikke at flette (hint: ikke)

Når man bekræfter Smart Matches, skabes der en virtuel forbindelse mellem træerne. Men systemet fletter IKKE profiler og får IKKE to træer til at smelte sammen til ét. Det er vi imod. Vi går ind for, at brugerne på MyHeritage.com skal forblive ejere af deres eget træ, have fuld kontrol over træet, og altid skal kunne eksportere eller slette det, uden at andre kan ændre data i det.

Til slut …

Der er mange andre funktioner til rådighed for dig i Smart Match-systemet. Du kan f.eks. håndtere store mængder matches, da de deles op på mindre sider. For hver enkelt person i dit træ kan du se, om der er Smart Matches. Du kan ignorere alle matches fra et bestemt stamtræ eller for en bestemt person, hvis du allerede kender de matches og ikke mener, de bibringer dig nogen ny viden. Så vil du ikke få besked om matches fra den kilde eller på den person.  Nogle gange kan der være forkerte matches for personer med meget almindelige navne. I det tilfælde skal du bare klikke på linket for at ignorere alle matches på den person, og de forkerte matches forsvinder med det samme.

En personlig bemærkning: som stifter og direktør for MyHeritage.com har jeg mit eget stamtræ på sitet med 2916 personer og 2181 fotos. Det var faktiske det første træ overhovedet, der blev lagt på MyHeritage.com. Indtil nu har sitet fundet 2089 Smart Matches i 163 andre stamtræer til mig, og jeg har mødt et stort antal slægtninge og fået nye oplysninger. Jeg er sikker på, at du vil få samme positive oplevelse.

Jeg håber, at du vil have glæde af at bruge Smart Matches, og at de vil kunne hjælpe dig på vejen til at skabe dit stamtræ og din slægts historie.

Skriv en kommentar.

Denne e-mailadresse er privat og kan derfor ikke vises.