Bedsteforældre, tag det med ro i efterårsferien

Kommentarer.

Hvordan skal du beskæftige børnebørnene i efterårsferien? Det spørgsmål er der mange bedsteforældre, som slås med i disse dage. Men i stedet for at løbe rundt til forskellige aktiviteter, hvor alle bliver stressede, findes der en meget mere afslappet aktivitet, som gavner de helt små.

Af Kasper Nesager-Hansen

Efterårsferien står for døren. Når skolebørnene løber over målstregen med armene i vejret ved Skolernes Motionsdag, får bedsteforældre rundt omkring i landet pulsen vejret uden motion, viser en undersøgelse fra Børnerådet. For skoleferierne lægger et pres på bedsteforældrene om, at de skal passe børnebørnene og give dem en mindeværdig ferie – og det får mange bedsteforældre til at opleve stress.

Børnebørnene løber ferien i møde. Foto: Folkeskolen.dk.

Sidder du allerede nu med hjertebanken og koldsved, fordi du bliver mindet om, at billetterne til Legoland, Den Blå Planet og zoologisk have skal bestilles, i det børnebørnene skal have den perfekte ferieoplevelse, er løsningen faktisk tættere på, end du tror.

Superbedste redder dagen!

Er børnebørnene syge eller har de ferie, oplever bedsteforældrene ofte, hvordan børnenes forældre ringer fra jobbet og beder om hjælp, viser en undersøgelse, som Avisen.dk har foretaget. Børnenes forældre har for travlt med at pleje karrieren, hvormed ansvaret for den yngste generation i stamtræet sendes videre til den ældre – og det stresser bedsteforældrene.

“Forældre er i dag lidt for gode til at kalde på mor og far, når der opstår praktiske udfordringer i deres eget liv”, fortæller børnepsykolog, Margrethe Brun Hansen, til Avisen.dk.

Når skolebørnene har ferie, oplever bedsteforældrene et forventningspres, fordi man vil give dem alle mulige store oplevelser, men det er ikke nødvendigvis det bedste for børnebørnene.

Børnerådet maner til besindighed

Skru ned for biografture, udflugter til zoologisk have og brug tiden på nærvær, rolige stunder og ro, lyder opfordringen fra Børnerådets formand, Per Larsen.

”Alle vores undersøgelser viser, at det faktisk er det, børnene efterlyser: ro, nærvær og tryghed. Det synes jeg, at vi som bedsteforældre skal være lydhøre overfor og forsøge at indfri. Børn farer i dag fra den ene aktivitet til den anden. Hos os har de en mulighed for at komme helt ned i gear og opleve, at der er tid og ro til at tale, blive lyttet til og bare være. Den mulighed synes jeg, at vi har pligt til at gribe,” siger Per Larsen til Kristeligt Dagblad.

Børnerådets formand møder opbakning til sin opfordring fra familievejleder og pædagog, Lola Jensen, men hun fremhæver samtidig, at bedsteforældrene står foran en udfordring, fordi børnebørnene er vant til en hverdag med fritidsaktiviteter, udflugter, elektroniske gadgets og computerspil.

” For mig at se er kunsten for nutidens bedsteforældre at gøre det nære og rolige til det særlige”, fortæller hun til Kristeligt Dagblad.

Løsningen kan findes i dit stamtræ

Skal der fortælles historier på moderne børns præmisser, involverer det en grad af elektronik og interaktion. Det kender børnene fra computerspil og apps på deres iPads. Men her kan dit stamtræ på MyHeritage.dk være løsningen.

Mød børnebørnene på deres hjemmebane, når der skal fortælles familiehistorier. Brug MyHeritage til at visualisere dine fortællinger. Foto: PS.

Er du gratis bruger, kan du have op til 250 medlemmer i dit stamtræ, mens Premium-abonnenter kan have op til 2.500 og PremiumPlus-abonnenter kan have et ubegrænset antal medlemmer. Dermed har du et væld af familiehistorier, som du kan dykke ned i sammen med børnene. De styrer musen eller holder iPad’en, mens du beder dem om at trykke på det familiemedlem, som har en historie, du gerne vil fortælle.

Har du lagt billeder ind i dit stamtræ af de familiemedlemmer, som du vil fortælle om, er det nemmere for børnene at visualisere hovedpersonen i historien, og de får samtidig et historisk indblik i, hvordan folk levede og gik klædt dengang, hvilket i sig selv kan afføde spørgsmål og anledning til nye historier.

Dine egenskaber som slægtsforsker kan bruges til at give børnebørnene en rolig og informativ efterårsferie, når du bruger MyHeritage til at fortælle gode familiehistorier. Det kunne være en ide at udvælge nogle slægtninge på forhånd, som du gerne vil tale om. Er der en forfader, der udvandrede til USA og hvorfor? Havde familien en læge eller brandmand, som reddede liv? Eller hvordan så dine bedsteforældre ud dengang, du var barn, og hvordan boede de?

Skriv en kommentar.

Denne e-mailadresse er privat og kan derfor ikke vises.