MyHeritage opdager britisk krigshelts danske efterkommere

Kommentarer.

Gennem brugen af vores søgeredskaber har MyHeritage, i forbindelse med 210 årsdagen for faldet af Lord Horatio Nelson, opdaget, at den verdensberømte, engelske viceadmiral har danske efterkommere. Vi har talt med erhvervs- og IT-manden, Mark Vedel, om betydningen af slægtskabet.

Af Roi Mandel (research) & Kasper Nesager-Hansen

Lord Horatio Nelson er berømt for at have besejret Napoleon Bonapartes franske flåde i slaget ved Nilen den 1. august 1798 og Slaget ved Trafalgar den 21. oktober 1805. Herhjemme husker vi nok mest Lord Nelson for Slaget på Reden, hvor den engelske viceadmiral bombarderede den danske flåde den 2. april 1801. I dag er der fred og en mangeårig alliance mellem Danmark og England, og Lord Nelson har danske efterkommere.

Mindesmærket for Lord Horatio Nelson på Trafalgar Square i London, England.

Moderne slægsforskningsredskaber finder frem til danske efterkommere
MyHeritage kan dokumentere med mere end 99 % sikkerhed, at familien Bräem Vedel er direkte efterkommere af Lord Nelson. Slægtskabet ser således ud:

1.    Admiral Horatio Lord Nelson (1758-1805) var partner med (ikke gift) Emma Hamilton.

Deres datter var:

2.    Horatia Nelson (1801-1881) som i 1822 giftede sig med Philip Ward.

Deres søn var:

3.    Nelson Ward (1828-1917) som i 1864 giftede sig med Jessie Bird.

Deres datter var:

4.    Agnes Ward (1870-1957) som i 1895 giftede sig med Campbell Dickson.

Deres søn var:

5.    William Forster Dickson (1898-1987) som i 1932 giftede sig med Patricia Allen.

Deres datter er:

6.    Susanna Margaret Forster Dickson (1937- ) som i 1957 giftede sig med Steen Vedel.

Deres søn er:

7.    John Michael Bräem Vedel (16 Aug 1962) døbes senere i 1962 som Paul Mark Bräem Vedel.

Da MyHeritage møder danske Mark Vedel på en travl formiddag, er han i gang med at erobre nye kunder for sin virksomhed, Vedel IT. Mark kender til sin historiske forfader, og han har hørt en del fortællinger om Lord Nelson, da han var barn, ligesom mormoren og morfaren engang i mellem viste genstande, som var ejet af den engelske krigshelt.

“Min morfar havde en del Nelson-relikvier som vaser og skåle. En masse praktiske ting som han donerede til British Museum – nok omkring

50 genstande”, fortæller Mark Vedel, der mindes, at det ikke var alt arvegods, bedsteforældrene gav væk til staten. “Der var en ring, som Nelson gav til Horatia, den har min mor endnu, og den er sikkert mere værd end hendes lejlighed”, beretter Mark, mens han griner.

Har det stor betydning for din familie, at I er beslægtet med en berømt krigshelt?

“Nej, ikke rigtig. Min mor gik meget op i det, men det er noget, vi er lidt stolte over det i det stille. Vi sidder ikke til familiesammenkomster og læser op af Nelsons memoirer – det fylder ikke særlig meget”.

Mark Vedel, foto: Vedel IT.

Mark fortæller, at han aldrig rigtig har dyrket slægtskabet med Lord Nelson, og han er lidt i tvivl om, hvorvidt han i familie med krigshelten.

“Jeg ligner min mor, som ligner min morfar, men det biologiske slægtskab før det, kan man selvfølgelig ikke være helt sikker på”, siger Mark. Han bliver dog begejstret, da vi fortæller ham, at MyHeritage med mere end 99 % sikkerhed kan dokumentere slægtskabet. Han smiler og nikker anerkendende, som om det virker betryggende, at der er vished om relationen.

William Forster Dickson, Mark Vedels morfar. Foto: Wikipedia.

Familien har ikke desto mindre været bevidste om den påståede relation til Lord Nelson. Faktisk var slægtskabet årsagen til, at Marks mormor og morfar mødtes.

Har du altid vist, at du har haft denne arv?

“Ja, ja, ja”, siger Mark og trækker lidt på skuldrene, fordi han ikke vil gøre det helt store nummer ud af slægtskabet, og han fjerner hurtigt opmærksomheden fra sig selv. “Der er en sjov historie om mine bedsteforældre. Min mormor er

Lord Horatio Nelson

muligvis efterkommer af Napoleon, men det er ikke 100 % bevist. Der var en yngre fyr, som Napoleon var meget gode venner med. Moderen til denne mand og Napoleon kendte hinanden, da Napoleon var omkring de 16 år. Og min mormor er efterkommer af denne yngre fyr. Så nogen mener, at det var Napoleons søn, fordi de havde et fader-søn-agtigt forhold. Jeg kan ikke dokumentere det. Det kan også være, at de bare var gode venner, men det var sådan, at mine bedsteforældre blev introduceret til en fest; Nelsons efterkommer mødes med Napoleons efterkommer. Og så blev de selvfølgelig forelsket og gift”.

Om der hold i udsagnet om det napoleonske slægtskab eller ej ændrer ikke på, at det er en sjov fortælling. Det hører med til historien, at morfaren, William Forster Dickson, var Storbritanniens første forsvarschef. Morfaren gjorde karriere inden for det britiske forsvar, da han mødte Marks mormor. Og selv om morfaren måske var mindre berømt end Lord Nelson, blev der spidset ører, når morfaren fortalte historier til Mark og hans to søskende i barndommen.

“Min morfar var forsvarschef, så ham hørte vi faktisk mere om – for han var der jo. Og han kunne fortælle historier om Indien og Afghanistan og anden verdenskrig. Først var han test pilot sinden Air Marshall, så var han leder af luftvåbnet og tilsidst blev han forsvarschef, og det var den højeste embedsstilling i Storbritannien – chefen for de tre værnende magter. Og det var en højere rang end Lord Nelson”, fortæller Mark til MyHeritage.

Har du skulle høre for, at Lord Nelson i 1801 bombarderede den danske flåde helt ned til sokkeholderne?

“Ja, det har jeg skulle høre for, men det var i folkeskolen. Ham der, forræderen, sagde de andre børn, men det var for sjov”.

Det var ikke noget, du blev mobbet med?

“Meget lidt, men sådan er det jo med alle børn. De små børn mobber jo alle, som er lidt anderledes.

Hvordan har slægtskabet med Lord Nelson været med til at forme dig som person?

“Jeg har hele tiden haft en forventning om, at jeg skulle ud og skabe noget i erhvervslivet, fordi min far var vicedirektør for Den Kongelige

Trafalgar Square i London, der er opkaldt efter området, hvor Lord Horatio Nelson faldt i kamp den 21. oktober 1805.

Porcelænsfabrik, så han var succesfuld der”, fortæller Mark om det pres, som lå på hans skuldre for at præstere noget stort. Da han kom ud i erhvervslivet og arbejdede for andre, blev han utålmodig af at vente på forfremmelsen. Mark ville hellere at gå sine egne veje i stedet for at vente på, at andre fik øje på hans egenskaber. “Jeg er nok lidt mere anarkistisk anlagt – lidt i Lord Nelsons ånd. Han var også en ‘disruptive’ (nytænkende, red.) person. Han var ikke en gængs regelret fyr. Jeg synes bare, at jeg ville starte mit eget”.

Mark bor i dag i Kuala Lumpur, Malaysia, hvor han driver sin IT-virksomhed, Vedel IT, der blandt andre har Dong Energy, Sitecore og SEB Pension som kunde. Virksomheden har kontorer i Skopje i Makedonien og i Kuala Lumpur i Malaysia og hovedkontor i København.

Skriv en kommentar.

Denne e-mailadresse er privat og kan derfor ikke vises.