Gamle hverdagsting du ikke kan genkende

Kommentarer.

Har du nogensinde spekuleret over hvordan hverdagsting så ud i gamle dage? Nogle ting som vi bruger hver dag, er så almindelige, at det er svært at forestille sig hvordan de så ud da de først blev opfundet.

Tag solbriller som et eksampel. Solbriller bruges til at blokere solen og beskytte vores øjne mod skadelige UV-stråler, men der blev først eksperimenteret med tonede linser i midten af det 18. århundrede. Det som vi i dag kender som “moderne solbriller”, blev først populært i begyndelsen af 1900-tallet. Det canadiske museum for civilisation i Gatineau, Quebec, har solbriller fra hundredvis af år tilbage!

Eskimo-solbriller (til venstre)

Disse solbriller, eller snarere snebriller, blev lavet af eskimoerne der boede på Alaskas vestkyst. Brillerne kom til Canada med eskimoerne for omkring 800 år siden. De blev håndskåret fra knogler eller træ, og havde slidser for at beskytte deres øjne mod sollys der blev reflekteret af sne og is.

Her er nogle andre hverdagsting, der har udviklet sig så meget gennem årene at de knap nok kan genkendes!

Sokker

Første kendte sokker (til venstre), udstillet i Victoria and Albert Museum (London, England) Foto: David Jackson

I dag har vi mange forskellige typer sokker. Sokker af uld til om vinteren, korte sokker, knæhøje sokker og endda tå-sokker hvis vi rigtigt vil skille os ud. De første sokker vi kender til, blev brugt i Egypten mellem 300-500 e.v.t. Grunden til deres særlige udseende med delte tæer er, at egypterne havde dem på med sandaler. Efter at have været udgravet fra Oxyrhynchus ved Nilen, kan de nu ses i Victoria og Albert Museum i London, England.

Vaskemaskine
Den første vaskemaskine blev brugt i 1850’erne, men den var helt anderledes end nutidens vaskemaskiner. Det var en roterende vaskemaskine, patenteret af Hamilton Smith. Andre vaskemaskiner kunne vaske 10-15 stykker tøj på samme tid, men for at bruge dem skulle man udnytte effekten af 10 muldyr!

Vaskemaskine fra gamle dage (til venstre)

Udviklingen fortsatte, og i 1874 byggede William Blackstone fra Indiana, USA, en anden version af vaskemaskinen som en fødselsdagsgave til sin kone. Det fjernede og vaskede snavs fra tøj, og var den første vaskemaskine designet til hjemmebrug.

Boremaskine
Selv om den første omtale af boremaskinen har været forbundet med Romerriget, blev den første boremaskine først opfundet i midten af det 19. århundrede.

Boremaskine fra midten af det 19. århundrede (til venstre)

Redningsvest
Redningsvesten er i dag en af de mest anvendte redningsredskaber i verden, men dette har ikke altid været tilfældet. I begyndelsen af det 20. århundrede var redningsveste ikke særligt populære, fordi de var så ubehagelige at have på, hvilket tydeligt kan ses på nedenstående billede!

Redningsvest fra begyndelsen af det 20. århundrede (til venstre)

Rulleskøjter
Rulleskøjter blev for første gang omtalt i 1743, men de så meget anderledes ud end dem der bliver brugt i dag.

Den første kendte version af rulleskøjter (til venstre)

De gamle var meget besværlige at have på, og vanskelige at kontrollere. Den model vi er bekendte med, blev først brugt i slutningen af 1970’erne til indendørstræning for ishockey-spillere.

Tak til MyHeritage-brugeren, Olga Mantzur, for arbejdet med at forske dette fascinerende emne.

Hvilken gammel opfindelse synes du ligner nutidens version mest? Giv os dit svar i kommentarerfeltet nedenfor.

Skriv en kommentar.

Denne e-mailadresse er privat og kan derfor ikke vises.