10 jobs der ikke længere eksisterer

Skar din oldefar is som erhverv? Måske var din bedstemor omstillingsdame og satte en telefonsamtale i forbindelse med en anden telefon?

Der er så mange professioner, som vores forfædre engang havde, der ikke eksisterer i dag.

Her er 10 eksempler på erhverv, der ikke længere eksisterer:

1) En bjørnefører var en person, der førte bjørne rundt i hele landet, hvor de skulle bruges i et spil kaldet bear-baiting. Spillet var en populær form for underholdning i England indtil det 19. århundrede.

Billede: British Museum, London

2) Hamp dressers arbejdede i linned-industrien med at adskille den grove del af hør eller hamp med en trimmer. De var også kendt som trimmerer.

Billede: Library of Congress

3) Spoledrenge arbejdede i tekstilfabrikker i det 18. århundrede og begyndelsen af ​​det 19. århundrede. Deres opgave bestod i at bringe spoler til kvinderne på væve, og derefter indsamle spoler, der var fulde med spundet bomuld eller uldtråd.

Billede: Nara - 523488

4) Kolportører var rejsende bogleverandører. Også kendt som “bog dørsælger” gik de fra hus til hus for at sælge bøger. For mange i landdistrikterne var det den eneste måde at få nyt læsestof på.

Bog dørsælger

5) En breaker dreng var en kulminearbejder i USA og Storbritannien. Deres job bestod i at adskille urenheder fra kullene med hænderne.

Billede: George Bretz

6) Et Gandy danser var en jernbanearbejder hvis opgave var at lægge og vedligeholde jernbanespor. I England blev de kaldt “navvys.” Deres kælenavn kommer fra de metodiske dansetrin jernbanearbejderne udførte.

Rawson, Ohio (c1920)

7) Ismanden var en person, der i løbet af vinteren indsamlede overfladeis fra søer og floder. Den blev derefter opbevaret året rundt i ishuse, og solgt i blokke som en form for et tidlig køleskab.

Toronto, Canada c1890

8) Indtil 60’erne, satte omstillingsdamer en telefonsamtale i forbindelse med en anden telefon ved at indsætte et telefonstik i det relevante stik. George Willard Croy blev verdens første teleoperatør, da han begyndte at arbejde for Boston Telefon Dispatch Company i januar 1878, mens Emma Mills Nutt blev den første kvindelige omstillingsdame, da hun begyndte at arbejde for det samme selskab 1. september 1878.

Billede: Seattle Municipal Archives, Seattle, Washington

9) Dørhammeren, som regel en ældre mand eller kvinde, udførte indtil 1920’erne sine pligter som menneskelig vækkeur. Ved hjælp af en knippel eller en pind bankede dørhammeren på døre eller vinduer for at vække folk om morgenen, så de kunne komme op til tiden.

Billede: Bacup Natural History Society

10) Læsere for fabriksarbejdere skulle læse bøger eller aviser højt for arbejderne for at underholde dem mens de arbejdede.

Billede: Bacup Natural History Society

Har nogen i din familie haft et erhverv, der er ikke længere eksisterer? Fortæl os om det i en kommentar nedenfor!

Skriv en kommentar.

Denne e-mailadresse er privat og kan derfor ikke vises.

  • marianne


    30. maj 2018

    Min far (f.1928) var udlært som typograf og stod ved sættekasser og satte type – bagvendt og på hovedet naturligvis. Senere overgik firmaet til komputere, hvoraf den første var så stor at den fyldte et helt værelse.