75 år efter 2-årig og hendes mor blev separeret i Auschwitz finder deres familier hinanden

Kommentarer.

Da Clare Reays søn gav hende en MyHeritage DNA-test, håbede hun på at finde ud af noget om sin mors etniske baggrund.

Hun havde aldrig forestillet sig, at testen ville komme til at betyde, at hun løste mysteriet om sin mors oprindelse og fandt de søstre, som havde ledt efter hende i mere end 50 år.

Se deres rørende virtuelle genforening i dette klip fra The TODAY Show:

Clares mor, Evelyn, havde altid troet, at hun var blevet født og blevet forældreløs i en koncentrationslejr i 1945. Hun fik at vide, at hun blev fundet der efter befrielsen og sendt til et børnehjem i Israel, hvorfra hun blev adopteret af et belgisk par og flyttede til England. Uden noget kendskab til sit oprindelige navn eller fødselsdag, mislykkedes alle Evelyns forsøg på at finde ud af, hvor hun kom fra.

Clare (højre) med sin mor Evelyn (i midten) og far

Men et DNA-match på MyHeritage og ændrede alting.

‘Hvordan finder man en persn, som ikke kender sit navn?

Søstrene Dena Morris og Jean Gearhart fra Ohio, USA var voksne da deres mor, Dora, fortalte dem, at de havde en ældre søster, som forsvandt i Auschwitz. Hun fortalte dem, at hun var ankommet til koncentrationslejren med sin to-årige datter Eva. Dora blev adskilt fra Eva da de ankom, og så hende aldrig igen.

Dora og Eva

Dora overlevede Auschwitz og tog til Østrig, hvor hendes døtre Jean og senere Dena blev født. Familien flyttede til USA, mens pigerne stadig var små.

Doras pas, udstedt i 1948

Da Jean og Dena fandt ud af, at de havde endnu en søster, satte de sig for at finde hende – og deres søgning varede i mere en 50 år. Dora vendte tilbage til Tyskland to gange og ledte i alle de børnhjem hun kunne finde, men uden held. ”Det tog hårdt på hende,” siger Dena.

Søstrene prøvede også at gå via Røde Kors for at finde Eva. ”Men hvordan finder man en, som ikke kender sit navn? Vi kendte hendes navn, men hun gjorde ikke. Så vi stødte konstant panden mod muren.”

Et uventet DNA-match

For omkring et år siden, foreslog Jean at de dog DNA-tests for at finde ud af lidt mere om deres rødder. Dena var med på den, og de tog begge en MyHeritage DNA-test.

For omkring en måned siden, modtog de en e-mailnotifikation om et DNA-match: Clare, deres savnede søsters datter.

”Jeg blev mundlam over DNA-resultatet,” siger Dena. ”Jeg ringede til min søster og sagde til hende ’Har du fået noget fra MyHeritage om et DNA-resultat?’”

Det viste sig, at lille Eva havde overlevet og var blevet reddet. Hun blev kaldt Evelyn og levede resten af sit liv i troen om, at hendes mor var død.

”Vi havde aldrig nogensinde forestillet os, at vi ville få et DNA-match,” siger Clare. ”Ikkei  et enenste øjeblik forestillede vi os, at vi ville få det match, vi fik. Vi blev blæst bagover.”

MyHeritage forskningsteamet dykker ned

Da MyHeritage forskningsteamet fik kendskab til denne historie, dykkede de ned i optegnelserne for at finde flere oplysninger om familiens baggrund. Det de fandt, kaster lidt mere lys over historien.

Et af de dokumenter, de fandt, var en passagerliste fra skibet, som fragtede Eva til Israel i 1948.

Passenger list from the Kirnia; Eva is listed as number 9

Ifølge dokumentet tog Eva Lestman afsted fra Marseille på Kirnia og ankom i Israel 16. februar 1948.

Forskningsteamet fandt også et dokument udstedt fra Camp Grohn, en amerikansk militærbase i udkanten af Bremen, Tyskland efter 2. Verdenskrig sluttede, som nævner Dora og manden, som var hendes mand – Leiba – såvel som Jean (Regina) og Dena (ved fulde hebraiske navn Malkadina).

Dokumentet er datosat til 28. oktober 1949 og beskriver Doras beskæftigelse som metalarbejder – noget som hverken Jean eller Dena vidste.

”Korrespondance og nominale roller, udført på Bremen-Grohn: Skibstransport (USS GENERAL TAYLOR); overgangslande og endelige destinationer: USA,” fra Arolsen Arkiverne.

Det beskriver også en destinationsadresse: 1528 North Market Ave, Canton, Ohio. Da vores forskere gav denne adresse til familien, fortalte de, at det var Cantons jødiske centers adresse. Det var dette center som havde sponsoreret deres immigration.

Derudover fandt forskningsteamet dokumentation for familiens ankomst i USA i MyHeritages samling af passagerlister og rejsedokumenter. Familien tog afsted med USS Genereal Harry Taylor fra Brehemenhaven, Tyskland og ankom i New York den 7. november 1949.

Familien kan findes på en passagerliste fra U.S.S. General Harry Taylor

“Hun kunne være min mors tvilling”

”Det er alt sammen så fantastisk, at jeg ikke ved hvordan jeg har det” siger Dena. ”Lige nu har jeg bare svært ved at tro på det, primært fordi det har været en livslang kamp.” Hun siger, at oplevelsen er bittersød, fordi de i alle disse år har levet i troen på, at de ingen familie havde. ”De var begge så plaget over det, at jeg ville ønske, at det var sket for mange år siden, så de kunne have fået ro i sindet.”

”Vi har altid kendt til Eva, men vi vidste ikke, hvordan vi skulle finde hende,” fortsætter hun. ”Nu har vi billeder og hun kunne være min mors tvilling. Det er sindssygt, fordi Clares mor ligner hende på en prik. Alting fra farven, som de farvede til deres kropbygning, udseende, ansigtsudtryk… det er præcis det samme.”

Evelyn/Eva, Clares mor
Dora, mor til Eva, Jean, og Dena og bedstemor til Clare

Clare, Dena og deres familier vil utrolig gerne mødes i virkeligheden, men rejserestriktionerne pga. coronakrisen har gjort det umuligt indtil nu. Vores forskere foreslog en Zoom-genforening indtil videre, og det ville de gerne. ”Åh, det ville være fantastisk,” udbrød Dena.

Den 5. juni holdt The TODAY Show et virtuelt møde for Dena og Clare, og de to så hinanden live for første gang.

”Du ligner virkelig min mor,” udbrød Clare, overvældet af følelser. ”Det er surrealistisk, men fantastisk på samme tid.”

”Det er helt fantastisk,” stemte Dena i. ”Jeg ville bare ønske, at jeg kunne kramme hende lige nu.”

”Snart!” lovede Clare.

Da hun blev spurgt, hvordan hun tror hendes mor ville have haft det, hvis hun kunne se det her, sagde Dena, at hun tror, hun ville have været forbløffet og overvældet.

”Jeg håber, at de begge to er i himlen, deres sjæle sammen,” sagde hun ”og at de ved det.”

Har du et uopklaret mysterium i din familie? Overvej at tage MyHeritage DNA-testen — du ved aldrig, hvad du kan finde ud af.

Skriv en kommentar.

Denne e-mailadresse er privat og kan derfor ikke vises.