Danmark i USA: Den charmerende by Solvang

Danmark i USA: Den charmerende by Solvang

Af Schelly Talalay Dardashti, Slægtsrådgiver i USA, MyHeritage

Vidste du, at der findes et lille stykke af Danmark ved navn Solvang en kort køretur nord for Los Angeles i Californien?

Byen Solvang, nær Santa Barbara, blev grundlagt i 1911 af tre danske immigranter, der planlagde at købe et stort stykke land – omkring 10.000 hektar af det tidligere Rancho San Carlos de Jonata – og udstykke det til gårde, huse, en højskole og en kirke.

Drømmen, der blev skabt af præstene Benedict Nordentoft og J.M. Gregersen samt professor P.P. Hornsyld kom til live i form af denne charmerende by. Nybyggerne så reklamer i dansksprogede aviser og kom fra Californien, Midtvesten og Danmark for at slå sig ned i dette andet danske hjem. I løbet af årene etablerede de Solvang Hotel, en butik, et mejeri, et bageri, en bank, slagter og meget mere. De fleste var landmænd, der grundlagde mejerier og dyrkede afgrøder.

Nedenunder kan du se den føderale folketælling fra 1920 for præsten Nordentoft og hans husholdning, der befandt sig i Solvang-distriktet, Santa Barbara County, Californien:

Optegnelsen viser Benedict Nordentoft som husholdningens overhoved, 47 år gammel. Hans kone, Mary, var 21 og hans datter, Anna, var to måneder gammel. 18 andre individer er nævnt til at bo sammen med dem, inklusive 14 logerende, to tjenestefolk, en hyret hjælp og en nevø.

Atterdag College

I november 1911 åbnede en højskole i Solvang. Højskoler er en essentiel del af dansk historie og kultur, og blev etableret i det 18. århundrede til at give en formel uddannelse til unge voksne. Skolen i Solvang tilbyder undervisning i traditionel kunst og håndværk, sang, folkedans og gymnastik, og praktiske emner såsom regnskab, engelsk og dansk, historie og mere. I 1914 flyttede skolen til en stor bygning og blev omdøbt til Atterdag College.

Atterdag College var langt mere end en skole: Det var også et fælles mødested, kunststed, gymnastikcenter, sommerskole, kostskole for studerende fra andre steder, og kirkefacilitet. Det formåede også at tiltrække flere danske immigranter til byen, da det tilbød en særlig rig kulturel uddannelse, der var svær at finde andre steder i Amerika. Desværre lukkede skolen i 1952 og blev senere revet ned på grund af omfangsrige termitskader.

En oase af dansk-amerikansk kultur

Omkring 81 familier assimilerede sig med amerikansk kultur mens de bevarede de danske traditioner i Solvang. De talte dansk, oprettede danske organisationer, fortsatte med at lave traditionel mad og bagværk, bevarede dansk arkitektur og fejrede danske højtider, samt holdt den traditionelle folkedans og -sang i live.

I 1931 begyndte landsbyen at bygge nye strukturer i det traditionelle danske bindingsværk. Gamle bygninger blev omdesignet og danske vindmøller blev bygget. Gaderne fik danske navne og den danske kongefamilie besøgte tre gange. Byen fortsætter med at have tætte kulturelle bånd til Danmark frem til i dag.

Hovedgaden i Solvang, Californien

Hovedgaden i Solvang, Californien

Fejring af Solvang

Solvang fejrede sit 25. jubilæum i 1936 med en fest, parade, teater, koncerter, grillaften og meget mere. Det var sådan en stor succes at det blev gentaget i 1937 og etableret som en årlig tradition. Den tre dage lange begivenhed blev døbt ”Danish Days”.

I 1961 fejrede byen sit guldjubilæum med banket, parade, dans og sangfestival, dansk morgenmad, kunstudstillinger og andre begivenheder. Et helt år med begivenheder fandt sted i 2011 ved 100-års jubilæet.

Solvang i dag

I dag kalder mere end 6.000 mennesker Solvang for deres hjem og bruger skolerne, hospitalerne, udendørsteater, parker og Elverhøj Museum of History and Art. Kun omkring 10% af beboere i dag har dansk herkomst, men byen vedligeholder sin unikke danske atmosfære.

Museet befinder sig i en håndbygget dansk gårdhusbygning i en stil fra det 18. århundrede og huser en samling af donerede historiske billeder, inklusive familiealbum, portrætter og amatørbilleder, samt glasnegativer og moderne fotos.

Besøgende kan se Solvangs historie gennem fotos, artefakter og videoudstillinger, og nyde udstillinger, der fejrer den dansk-amerikanske nybyggerånd og Danmarks farverige kulturarv. Der er skiftende udstillinger af regional, national og international kunst samt aktiviteter, events og kurser. Museet huser et historisk forskningsbibliotek. Som en del af forskningen til et bogprojekt om Solvang indsamlede museet familiehistorier hos alle de 81 oprindelige danske nybyggere.

Den årlige tredages “Danish Days” festival er gratis og inkluderer parader, særlige restauranttilbud, æbleskiver til morgenmad og øksekast-konkurrence. Et ”Old World”-kræmmermarked har skandinavisk kunst og håndværk, træarbejde, papirklip, rosemaling, stofkunst, smykker og keramik. Der er historiske vikingeopførelser, runelæsning, et levende historiemuseum og madfremvisning.

Æbleskiver. I gamle dage indeholdt de æble, deraf navnet.

Æbleskiver. I gamle dage indeholdt de æble, deraf navnet.

Der er autentiske danske bagerier og restauranter, der laver traditionel og lækker mad. Varm og kold smørrebrødsfrokost, og for dem med en sød tand, er der dansk wienerbrød, småkager, kanelkager, æbleskiver, flødeboller, danske vafler med sirup og risalamande (risgrød, vanilje og flødeskum).

Solvang er et vidunderligt sted at komme tættere på dine dansk-amerikanske rødder og lære mere om, hvordan danske immigranter etablerede sig i USA. Hvis du kender til familiemedlemmer, der siden 1911 emmigrerede til USA, er der en god chance for at de flyttede til Solvang. Uanset hvor de flyttede hen, kan du prøve og finde dem blandt de 57 samlinger af folketællinger fra USA på MyHeritage med over 777 millioner historiske optegnelser.

Søg i amerikanske historiske optegnelser på MyHeritage her.