MyHeritage returnerer 100 år gammelt forsvundet familiealbum til bruger i Norge

MyHeritage returnerer 100 år gammelt forsvundet familiealbum til bruger i Norge

Sidste år stødte Gilad Japhet, grundlægger og CEO af MyHeritage, på et unikt og gammelt familiealbum på en auktion i Israel. Han bad vores forskningsteam om, at finde familien den tilhørte – og vi havde æren og privilegiet af, at kunne returnere albummet til en levende efterkommer af ejeren. Se hele historien i videoen nedenunder, og læs videre for flere detaljer:

Albummet var læderindbundet med et gyldent blad lagt ind i omslaget, og det var fyldt med billeder af folk i meget elegant tøj. Ud fra den måde de var klædt, stod det klart, at personerne på billederne kom fra indflydelsesrige familier. På første side af albummet var der skrevet en dedikation:

Til Thorkild Gustav Hauge

Fra Familien Ravn

Arendal 1903

A beautiful family album in leather with gold décor

Et smukt familiealbum indbundet i læder med gyldne detalje

Gilad er selv en passioneret slægtsforsker og kan genkende en værdifuld familieskat når han ser en. Han købte albummet og gav det videre til vores forskningsteam, hvor han bad dem om at spore Thorkilds familie og finde en levende efterkommer vi kunne give albummet til.

Lookup to the album

 Fotos i albummet med familier i meget elegant tøj

’Jeg vidste meget lidt om min families historie’

Vores forskningsteam gik i gang og fandt snart en ung mand i Oslo ved navn Max Emil Kørner. Vi ringede til Max og han blev meget overrasket. Det er ikke hver dag du får et telefonopkald om, at et 100 år gammelt album er blevet fundet, der tilhørte din forfader!

Max siger, at før vi kontaktede ham, vidste han meget lidt om sit ophav. Det virker til, at familien blev splittet efter hans bedstemor giftede sig med nogen, hendes slægtninge ikke mente var god nok for hende. Det eneste Max vidste med sikkerhed var, at en af hans oldeforældre var dansk.

Vores norsk country manager, Jeanette Sandsgaard, tog albummet og leverede det personligt til Max.

Hos MyHeritage forstår vi kraften ved gamle fotos til at forbinde de yngre generationer med dem, der kom før dem. Det er derfor, at vi konstant udvikler nye værktøjer til at arbejde med gamle familiefotos og bringe dem til live, såsom Deep Nostalgia™ og MyHeritage In Color™.

Hvordan var dette familiealbum endt i Israel? Det er fortsat et mysterium.

Thorkil Gustav Hauge var cirka 16 år gammel da han modtog albummet fra Ravn-familien. På den første side af albummet er der et foto af Arendal Kirke: En smuk kirke bygget i nygotisk stil. Kirken var tegnet af Christian Fürst og indviet i 1888, kun 5 år før datoen i albummet.

Ravn-familien var ikke i familie med Hauge-familien. Men dr. Jacob Ravn (f. 1847) og hans søn Trygve Angell Ravn (f. 1853) findes også i albummet, Måske var de venner af familien?

Arendal Kirke, bygget i nygotisk stil, tegnet byafChristian Fürst og indviet i 1888

Arendal Kirke, bygget i nygotisk stil, tegnet byafChristian Fürst og indviet i 1888

Hvem var Thorkild Gustav Hauge?

Thorkild Gustav Hauge (1887–1919) blev født i Arendal og døbt i Tromøya Kirke udenfor Arendal i 1887. Han og hans bror Thomas var sønner af Niels Christopher Henrik Hauge (f. 1842), som var søn af Thomas Bryn /1782-1827): en af forfatterne til den norske grundlov. Thomas Bryn var advokat, embedsmand og repræsenterede Unionspartiet. Han blev valgt til det norske parlament i 1827 for Larvik og Sandefjord, og døde kort efter. Bryn skrev dagbog fra Eidsvoll og Henrik Wergeland – en af pionererne indenfor moderne norsk litteratur og kultur – og brugte det som en kilde, da han skrev sin forfatningshistorie.

Thomas Bryn (1782-1827), lawyer, civil servant and politician. (Photo Source: Wikipedia)

Thomas Bryn: advokat, embedsmand og politiker. (Kilde: Wikipedia)

Thorkild giftede sig med Klara Olea Lydia Svår Siljesæther, og blev uddannet ingeniør. Han rejste til Melbourne i Australien med sin kone, og der havde de deres eneste barn, Lena Marie Hauge (1912-1964). I 1915, da Lena var 3 år, vendte de tilbage til Norge, hvor hun voksede op og fik sin uddannelse. Thorkild døde tragisk af lungebetændelse som 32-årig under en forretningsrejse til Stockholm. Der er ingen kilder der viser, om Klara Olea Lydia Svår Siljesæther giftede sig igen efter Thorkild døde.

Lena Marie Hauge voksede op og blev færdiguddannet i sit hjemland i 1937. Hun var journalist og begyndte sin karriere hos Dagsposten i Trondheim i 1937. Fra 1945 arbejdede hun på avisen Nationen i Oslo, og fortsatte med at arbejde der resten af sit liv. Hun fik ingen børn og døde af sygdom som 50-årig i 1964. Da Lena Marie Hauge døde, blev hendes begravelse dækket af talrige aviser i Norge, og mange kan findes i de nationale biblioteksarkiver. Her kan vi læse, at hun brugte pseudonymet “Murre” og var interesseret i kvindeorganisationer, især for bondekvinder, og hun var redaktør for “Kvindesiden” i Nationen.

Notice of the death of Lena Marie Hauge, a.k.a. “Murre,” from Haugesundsavis, March 4, 1964 (Source: National Library of Norway)

Notits om Lena Marie Hauges dødsfald, alias “Murre”, fra Haugesundsavis, d. 4. marts 1964 (Kilde: Norges nationale bibliotek)

En anden notits i avisen Fjordingen fra d. 11. maj 1964 skriver, at hun efterlod sig 30.000 kroner og hendes mor var den eneste arving. Hendes mor døde i Sverige det følgende år i 1965.

Søgen efter en levende arving

Thorkild havde kun ét barn og hans datter var barnløs. Det betød, at der var ingen direkte arving til familiealbummet. Så forskningsteamet fokuserede på, at spore efterkommere af Thorkilds bror, Thomas.

Picture of the two brothers Hauge, Torkild (tv) and Thomas (th). Image colorized with MyHeritage InColor™

Foto af de to Hauge-brødre fra familiealbummet, Thorkild og Thomas. Billedet er farvelagt med MyHeritage In Color™

Thomas Bryn blev gift med Else Maria Bryn og de fik flere børn, bl.a. en datter ved navn Karin Andrea Bryn Hauge. Hendes barnebarn, Max Emil Boholm Kørner, er den yngste efterkommer af Thomas, Thorkilds bror.

Family tree after Thomas Hauge, his great-grandson Max Emil is now the happy owner of the family album

 Slægtstræ for Thomas Hauge. Hans tipoldebarn Max Emil kan nu nyde et smukt familiealbum

Vi ved stadig ikke, hvordan albummet endte i Israel, men det er klart, at nogen passede godt på det; selvom mange af billederne var væk da Gilad fik fat i albumet, var det i rigtig god stand.

Det var en stor fornøjelse at kunne give dette familiealbum til Max, som han nu kan skatte og dele med fremtidige generationer.

Max er meget taknemmelig over ikke kun at have mere viden om sin familiebaggrund, men også dette værdifulde og håndgribelige stykke af sin slægtshistorie.

Vi kan muligvis ikke finde et sjældent fotoalbum af dine familiemedlemmer, men vores Photo Discoveries™ funktion kan finde fotos af dine forfædre, som du måske aldrig har set før – og vores værktøjer til forbedring af fots kan hjælpe dig med at genopdage fotos du allerede ejer ved at reparere, farvelægge, forbedre og endda animere dem! Klik her for at prøve Photo Enhancer.