Vores frivillige: Gerry fra Sydafrika

Gerald Dixon van Eeden, eller Gerry, er en 68-årig afrikaans oversætter for MyHeritage. Han blev født i Cradock, Sydafrika, men voksede op i Oudtshoorn.  Han har været bosat i Port Elizabeth i de sidste tre årtier.

Gerald (Gerry) Dixon van Eeden

Gerry var folkeskolelærer i 34 år, og inden han gik på pension i 2009, blev han viceskoleinspektør på Tjaart van der Walt Primary School i Port Elizabeth.

Han blev interesseret i familiehistorie, fordi han opdagede, at han ikke kendte sine egne familiemedlemmer særlig godt.

– Det var altid meget pinligt, når min familie talte om andre familiemedlemmer, og jeg ikke anede, hvem de talte om.

Da Gerry gik på pension i 2009, gik han i gang med at lave sit stamtræ som det første.

Jeg prøvede to-tre forskellige programmer, før jeg opdagede MyHeritage. Det var meget brugervenligt, og jeg kan gøre alt det, jeg vil med det. Det er glimrende til forskning.

Gerry sporede sine forfædre tilbage til Jan Janse van Eeden (født 1637), der kom fra Tyskland til Sydafrika i 1662.

Jeg koncentrerede mig om efterkommerne til min bedstefar, Frederick Jacobus van Eeden (født 1861), der var syvende generation af van Eedens i Sydafrika. Han giftede sig med Rachel Magrita Petronella Radema (født 1867), og de fik 11 børn sammen – seks sønner og fem døtre. Jeg begyndte med familiemedlemmerne, jeg kendte og bad dem om at tilføje flere slægtninge. På denne måde lærte jeg mere om min familie og vores historie. Senere begyndte jeg at bruge Smart Matches og Record Matches, hvorefter jeg opdagede endnu flere familiemedlemmer, jeg ikke kendte til. 

Gerrys oldefar Oupa Frikkie (i midten) og hans seks sønner. (Fra venstre) Gideon Jacobus (Giel) F. 1901, Cornelius Jansen (Kerneels) F. 1894, Daniël Johannes (Dan) F. 1910, Frederick Jacobus (Oupa Frikkie) F. 1861, Frederick Jacobus (Kowie) F. 1892, Gert Christiaan F. 1898 og Petrus Jacobus (Pieter) F. 1899.

Gerry tilføjede senere sin mors forfædre og efterkommere til stamtræet. Gerrys far, Daniel Johannes van Eeden giftede sig med Grace Geraldine Dixon i 1943. De fik to sønner og tre døtre sammen. Gerrys morfar, Gerald Thomas Dixon (født 1889), kom fra Irland og boede i Garies og Springbok i det vestlige Sydafrika. Han giftede sig med Maria Johanna Weich (født 1888), og de fik en søn og to døtre. Gerry har i dag 460 personer i sit stamtræ, hvoraf 314 er nulevende – godt 88 % bor i Sydafrika. Resten bor i Danmark, Storbritannien, Holland, Canada og USA.

Det meste af familien kender til Gerry nyfundne lidenskab for slægtsforskning. Når de mødes spørger de om familiemedlemmer, de ikke kender. Alle modtager beskeder om fødselsdage og mærkedage, så de lærer hinanden bedre at kende. Familien er oftere i kontakt med hinanden, og de har en del familiehistorie at tale om.

Jeg oplever, at familien er kommet hinanden mere ved, og vi oftere tager kontakt til hinanden for at sige tilllykke med fødselsdagen eller årsdage. Dette har styrket vores forhold og kommunikation med hinanden i familien. Jeg er virkelig begejstret for min familiehistorie, og jeg inspirerede seks famliemedlemmer og venner til at bygge deres egne stamtræer på My Heritage.

Van Eeden-familiefesten i 2002 i Swellendam, Sydafrika.Da Gerry begyndte at bruge MyHeritage, oplevede han, at programmet var tilgængelig på 32 sprog, i dag 42, men hans modersmål, afrikaans, var ikke et af dem. Han blev bekendt med vores team af frivillige oversættere, og han besluttede sig for at blive en del af det til gavn for de mange andre afrikaans-brugere.

– Jeg blev fanget allerede efter mine første oversættelser. Det er i dag min hobby og del af de daglige rutiner. Jeg synes både, at det er stimulerende og udfordrende at oversætte programmet, nyhedsbreve, brugervejledningen, ofte stillede spørgsmål og andre former for korrespondance. Jeg er virkelig glad for takkebrevene fra oversættelsesholdet. 

 

En af Gerrys mest spændende familiehistoriske opdagelser hos MyHeritage var, da han opdagede en fætter, som emigrerede fra Sydafrika til England for 40 år siden.

Vi mistede kontakten til hinanden dengang, men nu har jeg pludselig opdaget så mange familiemedlemmer, jeg ikke kendte til. Det er så rart at diskutere familiehistorie med dem. Jeg har også fundet efterkommere til min fars ældste bror, som jeg ikke kendte før.

Kunne du tænke dig at være en del af vores Global Translator Community, så du kan hjælpe andre, der taler dansk, med at opdage, bevare og dele deres familiehistorie? Så kan du læse mere her: http://translations.myheritage.com/

Skriv en kommentar.

Denne e-mailadresse er privat og kan derfor ikke vises.