Prøv DNA-matchning i dag!

Prøv DNA-matchning i dag!

Tilbage i maj gav vi MyHeritage-brugere, som havde taget en DNA-test, muligheden for at lægge deres DNA-data op på vores hjemmeside, så man kunne drage nytte af gratis DNA-matchning, når vi var færdige med at udvikle teknologien. Det er med stor glæde, at vi kan annoncere, at DNA-Matchningstjenesten er gået i luften og er klar til brug!

DNA-Matchning kan lede din slægtsforskning i nye og spændende retninger, og tjenesten giver dig muligheden til at komme i kontakt med slægtninge, som du måske aldrig kendt til.

Som vi lovede er vores DNA-matchning fuldkommen gratis, og vil forblive gratis, for dem, der allerede har lagt deres DNA-testresultater op. Har du taget en DNA-test (fra udbydere som Family Tree DNA, 23andMe eller Ancestry), eller har du DNA-testresultater fra andre familiemedlemmer, som du ikke har lagt op endnu, anbefaler vi, at du lægger DNA-dataerne op nu. Hvis du gør det, kan du stadig drage nytte af gratis DNA-matchning på MyHeritage for evigt. Følg disse simple instruktioner for at eksportere dine rå DNA-data, fra tjenesten du har brugt i forbindelse med din test, til MyHeritage.

Ny DNA-matchning på MyHeritage

Her er et overblik over den nye DNA-matchningsfunktion på MyHeritage – samt nogle oplysninger om hvordan den virker. Overblikket indeholder enkelte DNA-begreber, som kan blive en smule tekniske, men vi forsøger at gøre det så forståeligt som muligt.

Alle mennesker har 99,5 % af vores DNA-sekvens til fælles med alle andre mennesker. Kun de resterende 0,5 % udgør den genestiske forskel, som gør, at vi ikke ligner hinanden. Forskellene kommer til udtryk i rækkefølgen af genetisk information, hvilket kaldes for basepar sammen med en DNA-streng. DNA-teknologierne, der bruges til slægtsforskning i dag, er ikke en fuld sekvens af hele arvemassen, hvilket udgør flere end 3 milliarder basepar, men udgør i stedet en mindre prøve, som består af cirka 700.000 specifikke lokationer (enkeltnukleotid-polymorfisme) i arvemassen – denne del af arvemassen er kendt for at være yderst varierende og del af den differentierende 0,5 %.

Dette gælder for de nuværende autosomale DNA-tests, som udgør størstedelen af udbuddet på det nuværende marked. De forskellige udbydere af DNA-tests til slægtsforskere har udviklet forskellige chips, som kan læse et lidt andet sæt på omkring 700.000 enkeltnukleotid-polymorfismer. MyHeritage har udviklet og forbedret egenskaben til at læse DNA-datafiler, så du kan eksportere fra alle de største udbydere, hvilket betyder, at du kan samle dem på ét fælles sted – en proces der kaldes for imputering. Takket være denne egenskab, som har en meget høj præcision, kan MyHeritage eksempelvis matche DNA’en fra en Ancestry-kunde (der bruger den seneste version 2-chip) med DNA’en fra en 23andMe-kunde, som bruger den nuværende version 4-chip fra 23andMe. Vi kan også matche dem begge med alle Family Tree DNA-kunder, ligesom vi kan matche alle kunder, som har brugt tidligere versioner af disse chips.

Dette giver DNA matchning fra MyHeritage en unik kant; tjenesten giver alle, som har brugt disse eller andre testservicer, muligheden for at lægge deres DNA-data op på MyHeritage ganske gratis, og man får unikke matches, man ellers ikke ville få med de testservicer, man har brugt, eller andre steder. Dette betyder dog ikke, at MyHeritage har flere eller bedre matches i forhold til andre udbydere, men brugeren opnår værdi i form af en gratis matchningtjeneste hos MyHeritage, fordi man modtager matches, man ellers ikke kan få andre steder – helt gratis. Omkring 61 % af de 190 millioner DNA-matches, som i dette øjeblik er tilgængelige på MyHeritage, er kryds-udbyder matches, hvormed der er allerede er mange interessante og unikke matches at gennemgå, og du kan finde mange flere i takt med vores nye tjeneste vokser.

DNA-matchning sammenligner alle individers DNA-data, der er lagt op på MyHeritage, med hinanden. Målet er at finde matches baseret på fælles DNA. Dine DNA-matchninger er med folk, der med høj sandsynlighed er i familie med dig (nær som fjern), fordi der er betydelige ligheder mellem deres DNA og din. Hvis to personer har samme forfader, kan de have noget identisk DNA, som de har arvet fra denne forfader, og denne DNA deler de, hvilket kan afsløre deres forhold til hinanden. Hvis du og din match, eksempelvis, har 50 % af jeres DNA til fælles, har I sandsynligvis et forælder/barn forhold, eller I kan være søskende. Dette kommer næppe som en overraskelse for dig, hvis du har lavet en DNA-test på dine forældre, men hvis du er adopteret og søger efter dine biologiske forældre, og du pludselig får en 50 % match, så kan oplevelsen vende op og ned på din tilværelse. DNA kan tilsvarende finde dine fætre og kusiner helt ud i flere led, og karakteristika for jeres fælles DNA kan kaste lys over jeres slægtsforbindelse.

Se dine DNA-matchninger

MyHeritage viser matchningerne på en ny side med navnet, DNA Matches – den finder du under Opdagelser fanen. Denne side består af en liste med alle DNA-matchninger, og den er opdelt efter mængden af fælles DNA, hvormed de nærmeste slægtninge optræder først på listen. Siden indeholder op til 500 matchninger. Vær opmærksom på at DNA-matchninger, der optræder i bunden af listen, er matchninger, hvor I stort set ikke har noget DNA til fælles. Her kan være tale om falske postiver, som man siger, og den DNA I deler kan være rent tilfældig.

Hver eneste match på listen indeholder basale informationer om personen, der matcher med din DNA. Jeres eventuelle forhold fremgår af DNA-karakteristika, informationer om DNA-match kvaliteten og detaljer i stamtræerne såfremt din match har et.

Hvis du administrerer adskillige DNA-tests (som følge af at du har lagt DNA-data op for nogle af dine slægtninge), skal du først vælge, hvis DNA-matchninger der skal vises. Åben drop-down menuen for at vælge hvilken DNA-test matchninger, som skal vises – en ad gangen.

Her er en kort forklaring af informationerne, du får ved en match:

Mulige forhold

For hver DNA-match, du modtager, viser siden jeres mulige forhold, hvilket tjenesten finder frem til ud fra DNA’en mellem dig og personen – såsom grandfætter/grandkusine eller grandfætter/grandkusine i andet led. Det kan sommetider være svært at visualisere disse forhold; mange brugere ved ikke, hvordan man skal omtale sin fætter i tredje led. Derfor giver vi dig muligheden for at bruge vores praktiske forholdshjælper-vindue (klik på ?-ikonet), og du får en forklaring på forholdet. Hvis der er mulighed for, at I har flere forhold, bliver disse muligheder fremhævet i vinduet.


Når DNA-karakteristika kan antyde flere mulige forhold mellem dig og din DNA-match, kan MyHeritage drage nytte af den genealogiske metadata, som findes i dit stamtræ eller træet, der tilhører din match, hvormed de meningsløse forhold bliver frasorteret. For eksempel, hvis du er 22 år gammel, og forholdet til din DNA-match vises som halvbror, bedstefar eller barnebarn, kan vi udelukke barnebarn, fordi du er for ung til at være nogens bedstefar. Vi kan også udelukke halvbror, hvis din match er født 80 år før dig. I dette eksempel antyder vi, at matchen er din bedstefar, og hvis din match er en kvinde, vil vi specifikt antyde, at det er din bedstemor. Vi frasorterer umulige forhold, men forholdshjælper-vinduet vil altid, bare for at være på den sikre side, vise alle mulighederne ud fra DNA’en – i tilfælde af at et af stamtræerne indeholder fejlagtige informationer.
DNA-match kvalitet
Denne sektion viser tre værdier for hver match, hvilke kan informere dig om dit genetiske forhold til din DNA-match. Værdierne er Delte DNA, Delte segmenter og Længste segment.
De bliver forklaret i billedet nedenfor, som du kan se ved at klikke på ?-ikonet ved siden af udtrykket, “DNA-match kvalitet”.

Kontakt andre brugere

Du kan vælge at kontakte dine DNA-matches, hvilket indebærer at komme i forbindelse med folk, som ser ud til at være interessante matches. Vi anbefaler, at du tager kontakt og udveksler informationer om, hvordan I kunne være relaterede. Hvis din kontakt er medlem af MyHeritage, kan du også komme i kontakt med ham eller hende gennem MyHeritage-mailsystemet (vi udleverer ikke brugernes mailadresser). På den anden side, er din DNA-match et individ i en anden MyHeritage-brugers stamtræ, som har lagt vedkommendes DNA-data op, vil du være i stand til at kontakte det pågældende medlem gennem blandt andre DNA-administratoren. Denne valgmulighed er nyttig, hvis DNA’en tilhører en person, som er afgået ved døden, og DNA-administratoren er hans eller hendes slægtning – eller hvis personen, du forsøger at få fat i, ikke svarer.

Se stamtræets detaljer

Styrken i MyHeritage kommer fra stamtræerne. I skrivende stund findes der mere end 35 millioner stamtræet på MyHeritage, som indeholder flere end 2 milliarder mennesker fra alle lande i verden. Dette betyder, at når du får DNA-matches på MyHeritage, vil de næsten altid være forbundet med et stamtræ (sandsynligheden er højere end 95 %), og du vil være i stand til at se stamtræet, hvormed du får en bedre indsigt i, om de er i familie med dig, ligesom du præcist kan kortlægge jeres slægtsforhold. Dette er en unik fordel ved at bruge DNA-matchning fra MyHeritage. Denne fordel gør det også vigtigt at undersøge stamtræer, som tilhører dine DNA-matches. MyHeritage giver dig muligheden for at se stamtræerne på alle dine DNA-matches. Stamtræer på private sider kan ikke ses, men i sådan en situation kan du, i de fleste tilfælde, bede om adgang fra en sideadministrator. Når du kigger på et andet træ, vil informationerne om nulevende personer være slørede for dig for at beskytte privatlivets fred. Du vil dog kunne se stamtræsprofilen for din DNA-match, så du får en sammenhæng.

Du kan, eksempelvis, modtage en DNA-match fra en person ved navn Peter Larsen fra Jylland. Du kendte ikke Peter i forvejen, men MyHeritage rapporterer, at du og Peter er fætre i tredje led (hvilket betyder, at I deler en tipoldeforældre). Du kigger på hans stamtræ (som administreres af Tante Gerda) og opdager, at I faktisk deler samme tipoldefar, Knud Knudsen, som du genkender fra dit eget stamtræ – og dermed er I fætre i tredje led. Du kan kontakte Peter for at få yderligere oplysninger om jeres fælles forfader, ligesom du kan glæde ham ved at dele dine informationer om familien.

Hvis dit stamtræ og træet, som tilhører din DNA-match, har Smart Matches, vil dette blive fremhævet for jer på DNA-siderne. Sådanne DNA-matches er interessante at gennemgå, fordi det er muligt, at DNA kan bevise et slægtskab, man tidligere har været i tvivl om gennem navne og datoer i stamtræerne. I den nære fremtid vil vi også vise alle fælles efternavne og fælles steder, som dit træ og træet tilhørende din DNA-match begge har tilfældes. Så hvis dine forfædre kommer fra Ukraine, og du har en DNA-match med en spanier, der tidligere virkede irrelevant, men hans forfædre stammer også fra Ukraine, vil forbindelsen til Ukraine blive fremhævet, så du vil være i stand til at undersøge den og undgå at gå glip af en spændende match.

Få adgang til dine DNA-matches

Gå ind og undersøg alle dine DNA-matches under Opdagelser-fanen.

Siden viser dig (eller personen hvis DNA du administrer) i toppen efterfulgt af alle DNA-matches, der er inddelt efter antallet af fælles DNA:

DNA-indstillinger

At modtage DNA-matches for at åbne for nye opdagelser er hovedfordelen for dem, der måtte være interesseret i at lægge deres DNA-data ind på MyHeritage. Hvis du ikke ønsker, at folk kan matches med din DNA, så kan du deaktivere DNA-matchning ved at gå ind under Indstillinger > Mine Private Oplysninger. Under Mine DNA Præferencer i venstre side af skærmen kan du fjerne fluebenet i Aktiver DNA-matchning på MyHeritage. Herefter kan andre ikke længere blive matchet med dine DNA-data. Ved at slå denne funktion fra modtager du heller ikke DNA-matches. Det er alene personen, som har lagt DNA-data ind, der kan kontrollere privatindstillingerne for DNA-matchning for det specifikke data.

Email-notifikation

Hvis du har lagt dine DNA-data ind på MyHeritage, vil vi fra tid til anden sende dig en e-mail med de bedste DNA-matches, vi har fundet til dig. E-mailen vil ikke indeholde formodede falske postiver for at undgå at spilde din tid. Dermed vil kun matches med et vist antal fælles DNA blive inkluderet i denne e-mail. I tilfælde af at du administrerer DNA-tests for adskillige personer, sender vi en enkelt sammenfattet e-mail med de bedste DNA-matches for hver DNA-test, du administrer, så vi undgår at spamme din indbakke.

consolidated email with the best DNA Matches for each DNA test that you manage, to avoid cluttering your mailbox.

Omfordeling af DNA til andre personer

Går det op for dig, at du har lagt DNA-data ind på den forkerte stamtræsprofil, så fortvivl ej – og slet det ikke. Vi tilføjer snart muligheden for at flytte DNA-data fra en person til en anden i dit stamtræ.

Opsummering

Vi vil gerne takke alle jer, der har lagt jeres DNA-data ind på MyHeritage, for jeres tålmodighed, mens vi har færdiggjort denne funktion. Den er klar nu, og vi håber, at du vil nyde din gennemgang af dine resultater og opdage nye informationer, som kan berige din familiehistorie.

Husk at vi konstant tilføjer et væld af nye DNA-tests, så selvom du ikke får et match i dag, er det sandsynligt at du vil få et i den nære fremtid. Alene i den sidste uges tid har mere end 4.000 brugere lagt deres DNA-data ind på MyHeritage, og disse tests vil blive matchet med andre indenfor få dage.

Vores DNA-matchning er i betafasen, og derfor vil du måske opleve enkelte fejl. Rapporter dem til os. Vi arbejder i døgndrift på at løse problemer, forbedre DNA-matches og tilføje nye funktioner. Vi er, eksempelvis, i gang med at udvikle en fantastisk etnicitetsrapport, som bliver tilføjet til hjemmesiden meget snart, og den vil være gratis for alle, der allerede har lagt deres DNA-data ind samt dem, der gør det indenfor den meget nære fremtid.

Vi vil meget gerne høre dine succeshistorier, hvor du har fundet slægtninge gennem DNA-matchning på MyHeritage, og vi hører gerne din mening om vores tjenester. Send dine kommentarer direkte til support@myheritage.com.

God fornøjelse!

Kommentarer

E-mail-adressen holdes privat og vises ikke

 • Anette Persson

  25. september 2016

  Hold da op hvor fantastisk dygtigt af Jer som finder ud af alt det her, det kan jeg slet ikke selv, tusind tak

  Venligst Anette Persson
  Spurvevænget 29
  4700 Næstved

 • bentgul@cdnet.dk

  26. september 2016

  Hvor er jeg glad for al det i finder frem til mig om familien. der er meget som jeg ikke kendte til

  • Kasper

   26. september 2016

   Tak for de pæne ord, Bent. Vi gør, hvad vi kan i samarbejde med vores gode brugere.

   Mange hilsner

   Kasper