Nyhed: Deling af DNA-resultater med en samarbejdspartner

Nyhed: Deling af DNA-resultater med en samarbejdspartner

Indenfor genetisk slægtsforskning bruger vi ofte samarbejde; mange søger råd og vejledning fra andre, når de modtager deres DNA-match, og der er masser af eksperter, herunder Search Angels, som er villige til at hjælpe. For personer, der ønsker at løse et specifikt genetisk mysterium, såsom at finde deres biologiske forældre eller andre længe savnede familiemedlemmer, kan en andens hjælp ofte være den manglende brik, der fører til et gennembrud i deres forskning. Hos MyHeritage værdsætter vi denne samarbejdsånd og ønsker at gøre det lettere for vores brugere, samtidig med at vi opretholder vores forpligtelse til informationssikkerhed. I dag er vi glade for at kunne meddele, at vi har tilføjet muligheden for sikkert at dele DNA-resultater med en samarbejdspartner på MyHeritage.

Tidligere har nogle brugere delt deres adgangskoder med sådanne eksperter. Dette er forbudt på MyHeritage og er i strid med vores vilkår for brug af servicen. Brugere må aldrig give en anden person deres adgangskode, da det udgør en betydelig sikkerhedsrisiko. Efter en stigning i sikkerhedstrusler på tværs af branchen, gjorde vi for nylig totrinsbekræftelse (2FA) obligatorisk for at se DNA-resultater på MyHeritage. Indførelsen af obligatorisk totrinsbekræftelse gjorde det meget sværere for folk at dele adgangskoder med andre for at se DNA-resultater – hvilket er gode nyheder.

Som svar på mange anmodninger fra vores brugere, har vi nu tilføjet muligheden for sikkert at dele DNA-resultater med en samarbejdspartner på MyHeritage. Dette gør det muligt for en MyHeritage-bruger at invitere en anden, normalt en DNA-ekspert, til at se deres DNA-resultater og blive medlem af familiesiden på MyHeritage, hvilket også giver samarbejdspartneren adgang til brugerens slægtstræ.

Hvem kan samarbejde om DNA-resultater

Hvis du har DNA-matches, men føler, at du har brug for hjælp fra en, du kender og stoler på, og som har ekspertisen til at fortolke dem effektivt, kan den nye delingsmulighed være løsningen for dig. Den person, du ønsker at dele resultaterne med, skal allerede være registreret på MyHeritage. Hvis du administrerer flere DNA-sæt på MyHeritage, kan du dele resultaterne separat for hvert sæt, du administrerer. Den person, du deler resultaterne med, skal have aktiveret totrinsbekræftelsen (2FA) på deres egen MyHeritage-konto. DNA-resultater, der tilhører mindreårige, kan ikke deles med andre brugere, og mindreårige kan ikke tilføjes som samarbejdspartnere for andres DNA-resultater.

Sådan deler du DNA-resultater

Hvis du vil dele dine egne DNA-resultater eller resultaterne fra et andet sæt, som du administrerer, med en samarbejdspartner, skal du vælge “Administrer DNA-sæt” fra fanen “DNA” på hovednavigationslinjen.

Accessing “Manage DNA kits” from the main menu

Adgang til “Administrer DNA-sæt” fra hovedmenuen (klik for at zoome)

Klik på ikonet med de tre prikker ved siden af det DNA-sæt, hvis resultater du vil dele, for at få adgang til indstillingerne for DNA-sættet.

Accessing DNA kit options

Indstillinger for adgang til DNA-sæt (klik for at zoome)

Klik på “Del DNA-resultater med en samarbejdspartner” i menuen med valgmuligheder.

Sharing DNA results with a collaborator

Deling af DNA-resultater med en samarbejdspartner (klik for at zoome)

Der åbnes en rubrik, hvor du skal indtaste mailadressen på den person, som du vil dele DNA-sættet med. Som tidligere nævnt skal denne person være en registreret bruger af MyHeritage. For at se den fulde liste over, hvad denne person kan og ikke kan gøre, når sættet er delt, skal du klikke på “Vis mere” i rubrik-vinduet eller se afsnittet nedenfor om “Tilladelser for samarbejdspartnere”.

Sharing DNA results with a collaborator

Deling af DNA-resultater med en samarbejdspartner (klik for at zoome)

Deling af DNA-resultater er sikkert og kun muligt efter invitation, og den samarbejdspartner, du inviterer, kan vælge, om han eller hun vil acceptere eller afvise invitationen. Når du klikker på “Del”, vil samarbejdspartneren modtage en email fra MyHeritage, og du vil få besked, om de har accepteret eller afvist invitationen. Du kan følge invitationens status på siden “Administrer DNA-sæt”. Hvis invitationen stadig er under behandling, vises en orange pil ved siden af nummeret på sættet. Når invitationen er blevet accepteret, vises en grøn pil. Du kan holde musen over pilen for at se navnet på den samarbejdspartner, som du har delt sættets resultater med.

A green arrow indicates DNA results that you shared with someone else

En grøn pil indikerer DNA-resultater, som du har delt med en anden (klik for at zoome)

Tilladelser til samarbejdspartnere

Når du deler resultaterne af et DNA-sæt med en samarbejdspartner, bliver vedkommende også medlem af din familieside. Det gør det muligt for samarbejdspartneren at se dit slægtstræ og endda tilføje nye personer til slægtstræet, efterhånden som de kommer videre med forskningen. Vi anbefaler, at du fortæller dem, om du vil have dem til at gøre dette, eller om du vil have dem til kun at fokusere på at fortolke DNA-resultaterne. Hvis du har indstillet dine indstillinger for dit slægtstræ, så kun du eller dine administratorer for siden kan redigere træet, vil samarbejdspartneren ikke kunne redigere træet.
Nedenfor er den invitation, som den potentielle samarbejdspartner vil modtage, når du vælger at dele DNA-resultater med dem:

Collaborators can choose whether to accept or decline an invitation to view another user’s DNA results

Samarbejdspartnere kan vælge, om de vil acceptere eller afvise en invitation til at se en anden brugers DNA-resultater (klik for at zoome)

Hvis samarbejdspartneren accepterer invitationen, vil de kunne se DNA-matches, etnicitetsestimatet og genetiske grupper for det sæt, du har delt. Afhængigt af dine nuværende indstillinger for slægtstræet vil de kunne redigere dit slægtstræ (eller kun få det vist). De vil også være i stand til at kontakte dine DNA-matches. Når de kontakter dine DNA-matches, vil de gøre det som sig selv, ikke under dit navn.

Samarbejdspartneren vil ikke kunne downloade rå DNA-data, slette DNA-sættet, dele DNA-resultaterne med andre, tildele sættet til en anden person eller ændre DNA-præferencer.

Du kan administrere delingen for hvert sæt, og du kan til enhver tid fjerne samarbejdspartnerens adgangsrettigheder. I øjeblikket er det ikke muligt at dele DNA-resultater med mere end én samarbejdspartner. Så hvis du deler resultaterne med en samarbejdspartner og derefter ønsker at dele dem med en anden, skal du lade den første arbejde på sættet i en periode, og derefter fjerne deres adgang og invitere en anden. For at gøre dette skal du igen gå til “Administrer DNA-sæt” og klikke på ikonet med de tre prikker ud for den person, du har delt sættet med. Vælg “Fjern deling af resultater.” Dette vil fjerne deres adgang. Når det er gjort, kan du fortsætte med at invitere en anden samarbejdspartner til at se dine resultater.

Manage DNA kits — removing results sharing

Administrer DNA-sæt – fjern deling af resultater (klik for at zoome)

Visning af delte DNA-resultater som samarbejdspartner

Når du samarbejder om en anden brugers DNA-resultater, vises det eller de DNA-sæt, du har delt med vedkommende, i rullemenuen til valg af DNA-sæt (markeret med rødt nedenfor). Der vises en markering under navnet på den testede person for hvert delte sæt, for at minde dig om, at dette er DNA-resultater, der blev delt med dig.

Indication that DNA results were shared with you

Angivelse af, at DNA-resultater blev delt med dig (klik for at zoome)

Desuden vil DNA-sæt, som er blevet delt med dig, blive vist nederst på listen på siden Administrer DNA-sæt:

Hvis en bruger deler DNA-resultater med dig, og du efter at have accepteret invitationen beslutter, at du ikke længere vil have adgang til deres resultater, kan du klikke på ikonet med de tre prikker og vælge “Fjern delt sæt”. Dette sletter ikke DNA-sættet, det bliver blot fjernet fra listen over sæt, du kan få adgang til.

Manage DNA kits — removing a DNA kit that was shared with you

Administrer DNA-sæt – fjern et DNA-sæt, der er blevet delt med dig (klik for at zoome)

Opsummering

Deling af DNA-resultater med en samarbejdspartner giver MyHeritage-brugere mulighed for trygt og sikkert at få hjælp fra en ekspert. Vi håber, at denne nye funktion hjælper vores brugere med interesse for genetisk slægtsforskning, fortsat at drage fordel af MyHeritage DNA og henvise til MyHeritage som deres foretrukne tjeneste til at løse slægtshistoriske mysterier med DNA.