MyHeritage DNA: Du spurgte, vi svarede

MyHeritage DNA: Du spurgte, vi svarede

Efter vi lancerede MyHeritage DNA i sidste måned, har vi modtager mange positive tilbagemeldinger – og en hel del spørgsmål om den nye tjeneste. Du kan her læse svarene på de spørgsmål, vi har modtaget, forklaret af vores grundlægger, Gilad Japhet.

 

Gilad Japhet, grunnlegger og daglig leder for MyHeritage.

Gilad Japhet, grundlægger og administrerende direktør for MyHeritage.

 

Hvilket laboratorium bruges til at analysere jeres DNA-prøver?
Vi benytter Gene by Gene lab som ligger i Houston, Texas. Dette er det samme laboratorium, som behandler Family Tree DNA-prøverne. Gene by Gene blev valgt som følge af en møjsommelig proces, og vi vurderede flere velansete laboratorier i USA. Og vi valgte det laboratorium, som imponerede os mest.

Hvilken type DNA-test benytter I?
Vi benytter den såkaldte Autosomal DNA-test.

Kommer MyHeritage til at tilbyde mtDNA og Y-kromosom-prøver?
Ligenu har vi ingen planer om dette, men vi udelukker ikke, at vi kan komme til at tilbyde disse på et senere tidspunkt.

Hvilken chip-form benytter MyHeritage DNA sig af?
For tiden benytter vi OmniExpress-chippen, som produceres af Illumnia. Denne dækker ca. 700 000 SNP’er. Det er ikke udelukket, at vi vil vælge en anden chip-form i fremtiden.

Er ikke det samme chip som benyttes af Family Finder, som tilbyder Family Tree DNA?
Dette stemmer, men det er vigtigt at forstå, at Family Finder er et helt andet produkt. Vi foretager vores egen analyse af dataene fra prøverne, og udarbejder vore egne rapporter, så udfaldet af prøverne vil ikke være identiske, og vi har en egen brugerdatabase, som vi bruger til sammenligning. Det faktum at vi benytter samme chip er faktisk en fordel for slægtsforskere, fordi rådata fra vores prøver vil være kompatible med Family Finder.

DNA Match er gratis, men er det også gratis at kontakte dem, man matcher med?
For brugere, som lægger DNA-data ind på  MyHeritage, vil kontakt med matches være gratis. Lige nu er det helt gratis at uploade DNA-data til MyHeritage, men dette kan ændre sig i fremtiden. Hvis dette bilver tilfældet, vil de som uploader data nu, mens det er gratis, kunne kontakte eventuelle matches uden ekstra omkostninger til evig tid. Du kan kontakte en match ud fra listen over DNA-matches. Dette er fordi kontakt-knappene, som du finder andre steder (eksempelvis ved Smart Matches) forudsætter, at du har et betalt abonnement for at fungere.
For brugere som køber en MyHeritage DNA-prøve vil DNA Matches være inkluderede i prisen, men kontakt med disse vil måske med tiden kræve et abonnement. Hvis du bliver kontaktet af et DNA Match, vil du kunne kommunikere med vedkommende ganske gratis.

Skal jeg købe et abonnement for at bygge et familietræ og se på resultatene af DNA-testen?
Nej, det er gratis at se resultatene af DNA-testen. Det er også helt gratis at bygge et familietræ med op til 250 individer. Familietræer med flere end 250 individer kræver et betalingsabonnement. Det er også muligt at bygge større træer, hvis du henter vores Family Tree Builder-program. Med denne løsning kan du bygge træer med op til 500 000 individer helt gratis, så længe du ikke synkroniserer træet med online-løsningen. Vi anbefaler dog at synkronisere familietræet, da dette vil fungere som backup – derudover får du adgang til Smart Matches, Record Matches og Instant Discoveries.
Vi kommer snart med et pakketilbud, som vil inkludere et komplet årsabonnement og en DNA-test til omkring halvdelen af prisen i forhold til vore konkurrenter. Yderligere information om dette kommer senere.

Vil MyHeritage udlevere mine testresultater til andre?
Nej. Bloggeren «the Legal Genealogist», kører en god diskussion om dette emne, som du kan læse her (NB, artiklen er på engelsk). Når du uploader DNA-data til MyHeritage, beder vi om tilladelse til at dele resultater med videnskabelige formål, der kan inkludere deling af sammenfattede data, men det er valgfrit, og det er ganske enkelt at vælge dette fra i dine privatlivsindstillinger. Enkelte af vore konkurrenter vil, til sammenligning son vi forstår det, kræve at du giver dit samtykke til at DNA-dataene deles. Og enkelte af dem kræver en såkaldt «permanent og overførbar licens» til dine DNA-data. Når du tester med MyHeritage DNA og accepterer vores brugerbetingelser, giver du ingen permanent licens til os. Du kan slette dine data og opsige aftalen når som helst, og sletningen er permanent. Du giver os heller ikke retten til at overføre dine DNA-data til nogen som helst andre. Sumna summarum,  dine DNA-data er i tryggere hænder hos MyHeritage.

Kommer MyHeritage til forære gratis prøver til nuværende brugere?
Kun i meget begrænset omfang som udgangspunkt. Vi kommer til forære 1.000 prøver som en del af et humanitært projekt i Israel. Derudover har vi allerede doneret 5.000 prøver til deltagerne i vores Founder’s Population-projekt. Men vi er åbne over for at støtte op om fremtidige projekter med gratis prøver – især hvis der er tale om humanitære projekter. Det vil dog være muligt til at vinde gratis DNA-prøver på blogger, webinarer og andre sociale medier – så hold øjnene åbne.

Vil den øgede konkurrence på markedet medføre lavere priser på sigt?
Det er som regel det, der sker, når konkurrencen øges, og vi forventer, at dette også kommer at ske på markedet for DNA-prøver. Vi regner med, at vores indtræden på markedet kommer til at resultere i lavere priser. Vi forventer desuden, at det vil føre til stærkere fokus på udvikling af flere og bedre værktøjer – samt hurtigere udvikling af nye teknologier. MyHeritage kommer til at markedsføre vores prøver på det globale markedet, takket være vores globale tilstedeværelse med 85 millioner eksisterende brugere, og understøttelse af flere end 40 sprog. Dette betyder, at vi kan tilbyde flere matches for brugere med slægtninge i andre land. Derudover har vi indgået partnerskab med andre ledende leverandører af DNA-prøver såsom 23andMe og Family Tree DNA. Vi kommer også til at indgå flere lignende partnerskaber i fremtiden for at skabe nye fælles fordele for både vore egne og andres brugere – for hele DNA-fællesskabet som helhed.

Kan jeg uploade rådata fra andre leverandører som 23andMe eller AncestryDNA, så jeg slipper for at tage en ny test?
Ja, og lige nu kan du uploade rådata fra 23andMe, AncestryDNA og Family Tree DNA helt gratis. Du vil efterfølgende få matches fra andre som har uploadet deres data fra tilsvarende prøver – foruden alle dem, som har købt en MyHeritage DNA-prøve. Det er med andre ord ikke nødvendigt at købe en ny prøve fra os, hvis du ønsker flere matches. Men en prøve fra MyHeritage vil give dig adgang til vores etnicitetsrapporter foruden de øvrige funktioner, vi kommer til at lancere i fremtiden. Du vil også få adgang til VIP-kundeservice.

Hvordan kan MyHeritage finde DNA-matches med brugere, som har brugt prøver fra andre leverandører?
MyHeritage tager alle uploadede data og ekstrapolerer SNP’ene til et fælles format. Processen kaldes for imputering. Ved at bruge denne metode kan MyHeritage sammenligne resultaterne fra alle DNA-prøver, som er på markedet i dag, heriblandt 23andMes V4 og Ancestrys V2-chips (og tidligere versioner) og selvfølgelig MyHeritage DNA. Imputeringen kan dig forårsage fejlprocenter, så vi er i gang med at finjustere den.

Vil MyHeritage DNA have et træ-design, som Ancestry har, så jeg kan identificere fælles slægtninger i stamtræerne?
Vi arbejder på at fremhæve DNA-matches med profiler, som deler samme etternavn (også selv om skrivemåden varierer, men den fonetiske udtalelse af navnet er identisk), eller som er tilknyttet samme geografiske område, på begge sider i matchende familietræer. Dette vil snart være tilgængeligt. Når det kommer til identifikationen af fælles forfædre i familietræer, er det noget, vi ønsker at få på plads – men det vil kræve lidt mere tid.

Kan jeg få en etnicitetsrapport fra MyHeritage ved at uploade rådata fra et andet selskab til MyHeritage.dk, eller skal jeg købe en helt ny DNA-prøve?
I øjeblikket tilbyder vi ikke gratis etnicitetsrapporter til brugere som uploader rådata fra andre DNA-prøver. Du vil derimod få gratis DNA-matches. Men det kan være, det ændrer sig over tid, og det kan være, at vi på sigt vil levere gratis etnicitetsrapporter til andre, som har DNA-resultater fra andre prøver – lige nu er de avancerede etnicitetsoversigter forbeholdt (de er baseret på vores Founder’s Population-projekt) vores brugere, som har købt MyHeritage DNA-prøver.

Kommer MyHeritage med en oversigt over haplogrupper?
Dette ønsker vi, men i øjeblikket kan vi kan ikke sige noget om, hvornår den vil være tilgængelig.

Hvorfor bør jeg uploade mine resultater, når de allerede er blevet analyseret af en anden leverandør, til MyHeritage?
Først og fremmest på grund af den lave pris, matchning-funktionerne og opfølgningsprocessen – alle vigtige grunde. Har du allerede har taget en test fra en anden leverandør, anbefaler vi at du eksporterer rådataerne og lægger dem ind på MyHeritage. I modsætning til vores konkurrenter, kræver vi ikke, at du må tager en ny prøve for å gøre dette.

Jeg er adopteret, og jeg har allerede uploadet mine DNA-data til GEDmatch. Hvorfor bør jeg også uploade dem til MyHeritage?
MyHeritage har et stort antal DNA-brugere, som ikke er på GEDmatch. Dette gør sig især gældende for brugere, som har testet sig med 23andMe. MyHeritage har haft et samarbejde med 23andMe i mere end 2 år – også når det kommer til integration. Dette samarbejde betyder i praksis at rigtig mange 23andMe-brugere har stamtræer og DNA-data på MyHeritage – og ikke på GEDmatch. Noget som igen betyder, at det er større chancer for at du finder matches hos MyHeritage, hvis du uploader dine DNA-data hos os – helt gratis.

Hvem udviklet algoritmerne til MyHeritage DNA-matchning? Har I forskere, som arbejder med dem?
Algoritmerne er udviklet af MyHeritage-ingeniører og bioinfomatikere, som fortsætter med at udvikle og forbedre dem. Når du sammenligner vores teknologi med virksomheder, som har været på markedet i flere år, kunne vores betaversion virke mangelfuld. Men nu, hvor vi er ude af beta, og tjenesten bliver forbedret hver dag, er vi stolte af at kunne sige, at vi sagtens kan klare at blive  sammenlignet med andre firmaer, som er i færd med at udvikle DNA-testing. Vi er meget tilfredse med matchningen, og mange af vore brugere siger, at de sætter pris på at modtage unikke Smart Matches, Record Matches, Book Matches og Avis-matchninger. Vi planlægger at bruge denne ekspertise med DNA Match, så du kan forvente mange gode forbedringer af tjenesten i fremtiden, som del af de løbende udviklingsprocesser. Vi planlægger også at bruge DNA-matchninger til at forbedre og innovere Smart Matches og Record Matches.

Hvilke land er MyHeritage DNA tilgængelig i?
MyHeritage DNA er i øjeblikket tilgængelig over hele verden – bortset fra Frankrig, Polen, Israel og den amerikanske delstat, Alaska.

Når jeg har testet med MyHeritage DNA, kan jeg så downloade mine rådata?
Ja, det kan du. Måtte du få brug for hjælp, kan du blot ringe eller sende en mail til vores kundeservice.

Er MyHeritage-prøven kompatibel med GEDmatch?
Ja, det er den. Alle brugere kan downloade sine rådata og lægge dem ind på en hvilken som helst side, de ønsker – heriblandt GEDmatch. Vi bruger en chiptype, der gør, at de kan behandle dine data fra dag ét.

Kommer MyHeritage til at beskæftige sig med kromosombrowser?
Ja. Dette er vores plan inden for de næste 3 måneders tid. Nogle virksomheder anser kromosombrowsere som for tekniske, hvorfor de ikke bliver prioriteret. Hos os er det anderledes. Vi synes, at en kromosombrowser vil være en yderst vigtig funktion. Derfor arbejder vi på den. Fakta er, at rigtig mange vil have glæde af den.

Kommer DNA-prøverne på tilbud?
MyHeritage DNA-prøverne er faktisk allerede på udsalg. Vi har et introduktionstilbud. Sættet koster nu $79 (plus fragtomkostningerne til Danmark på cirka $10). Normalprisen er $99 plus fragt. Introduktionstilbuddet gælder kun i en periode, og prisen vil være $99, når tilbudsperioden er ovre. Vi overvejer dog en rabatordning til dem, som køber en DNA-prøve sammen med et abonnement til MyHeritage.

Hvornår kommer det til at koste penge for at uploade ens DNA-rådata til MyHeritage?
Dette er ikke et spørgsmål om “hvornår”, nærmere “om”. Hvis vi skulle beslutte os for at tage betaling for at uploade rådata, kan vi ikke på nuværende tidspunkt sige, hvornår dette kommer til at ske. Men vi garanterer, at brugere som uploader deres data nu, de vil altid modtage gratis DNA-matches – garantien gælder også, selv om DNA-matchning måtte blive en tjeneste, der kræver betaling. Vi anbefaler, at du uploader dine data, mens det stadig er gratis.

Hvor lang tid tager behandlingen af DNA-data?

Her i introduktionsfasen tager behandlingen din DNA-prøve mellem 4-6 uger, Fra du enten har modtaget dine DNA-resultater, eller du har uploadet dine DNA-data og venter på matches, går det i øjeblikket op til to uger. Dette er en reduktion af behandlingstiden, som oprindeligt tog næsten 3 måneder, og vi vil fortsætte med at forkorte ventetiden. Inden længe vil det tage nogle få dage at få matches, og inden for en overskuelig fremtid vil du få dem stort set med det samme.

Kommer Family Tree DNA til at fortsætte samarbejdet med MyHeritage?

Ja. Vi vil fortsat sælge Family Tree DNA, specielt Y- og mtDNT-prøver på Geni.com, som vi ejer og driver. Bemærk at du også vil kunne købe MyHeritage DNA på Geni.com. Du vil også finde produktintegration med Family Tree DNA på Geni.

Jeg har allerede modtaget DNA-matches på MyHeritage, men antallet af matches er faldet. Hvorfor det?
3. november afsluttede vi betafasen, og vi omregnede alle matches med bedre algoritmer. Dette gjorde, at matches, som var baseret på falske positiver, blev fjernet. Hvis du har været i kontakt med nogen af disse matches gennem MyHeritage-mailsystemet, er de selvfølgelig ikke fjernet. Men vi har markeret dem som «ikke relateret». Vores matchninger er meget bedre nu, selv om de dog ikke er helt perfekte. Vi arbejder konstant på at forbedre dem, og det vil du kunne opleve løbende.

Vi håber, at du har fået svar på de spørgsmål, du måtte have haft omkring MyHeritage DNA. Men har du flere spørgsmål, må du ikke tøve med at skrive til os I kommentarfeltet neden for, tag kontakt med os på Facebook eller ringe til kundeservice på 80 82 01 32.

Har du fået lyst til å bestille dit helt eget MyHeritage DNA-sæt, kan du besge MyHeritage DNA. Tusind tak for din tid og opmærksomhed!