Nyt: Theory of Family Relativity™ — Bekræft eller afvis teorier

Nyt: Theory of Family Relativity™ — Bekræft eller afvis teorier

Vi er glade for at kunne introducere muligheden for at bekræfte eller afvise teorier med Theory of Family Relativity™ på MyHeritage. Denne funktionalitet er blevet anmodet bredt af vores DNA-brugere, og vi er glade for at kunne leve op til brugernes ønske.

Siden vi udgav Theory of Family Relativity™, var denne funktion en revolution inden for genetisk slægtsforskning. Det hjælper dig med at få mest muligt ud af dine DNA-matches ved at inkorporere slægtsforskningsinformationer fra alle vores samlinger med mere end 13 milliarder historiske optegnelser og slægtstræprofiler, for at tilbyde teorier om, hvordan du og dine DNA-matches kan være beslægtede. Hvis du ikke er bekendt med denne funktion, kan du på MyHeritage Vidensbasen læse mere om, hvordan Theory of Family Relativity™ fungerer og hvordan du bruger den. Men indtil nu manglede muligheden til at bekræfte eller afvise teorier.

Nyt: Bekræftelse eller afvisning af en teori

Selvom teorierne fra MyHeritage ofte er korrekte, er de lejlighedsvis ukorrekte. Som nævnt ovenfor er teorier baseret på historiske optegnelser og slægtstrædata. Der kan være fejl i slægtstræerne, der er bidraget af andre MyHeritage-brugere eller i de historiske optegnelser, og nogle gange laver den teknologi, som MyHeritage bruger til at matche dem til hinanden, en fejl, hvilket fører til en forkert teori.

Tidligere var der ingen måde at bekræfte eller afvise en teori på – hver teori ville blive vist permanent på DNA-match, uanset om du betragtede den som nøjagtigt eller ej. Der var ingen metode til systematisk at gennemgå teorierne og markere teorier, som du allerede havde behandlet, så nye er lette at lægge mærke til. Nu er der!

Med den nye funktionalitet kan du nu bekræfte teorien, hvis du mener, at den er sand, eller afvise den, hvis du mener, at den er forkert. Nye teorier vil have en ventende status, når de hverken bekræftes eller afvises. Dette kan hjælpe dig med at holde styr på de teorier, som du allerede har gennemgået og evalueret. Bemærk, at bekræftelse af korrekte teorier ikke alene er nok, og vi opfordrer dig til at opdatere dit slægtstræ, så det indeholder nye oplysninger, der formidles i enhver teori, som du mener er korrekte (f.eks. ved at tilføje personer, der i øjeblikket mangler i dit træ, som er inkluderet i teorien ).

Adgang til dine teorier

For nemt at finde dine DNA-matches, der har en teori, skal du besøge siden for DNA-matches og bruge filtrene til kun at se de DNA-matches, der har en Theory of Family Relativity™, som vist nedenfor.

Brug af filtrene til at se DNA-matches med en teori (Klik for at zoome)

Brug af filtrene til at se DNA-matches med en teori (Klik for at zoome)

Hver gang der findes en teori om en DNA-match, er dette angivet i DNA Match-kortet som vist i eksemplet ovenfor.

En teori kan bekræftes eller afvises to steder: siden DNA-match-siden, der indeholder en opsummering af teorien, eller den fulde teori, som begge forklares nedenfor.

Opsummeret visning af en teori

Klik på “Tjek DNA-match” i DNA-match-kortet for at se en oversigt over matchen. Hvis der blev fundet en teori, vil den blive vist ved toppen af siden. Du vil blive spurgt, om denne teori er korrekt, og du vil være i stand til at bekræfte eller afvise den.

Bekræftelse eller afvisning af en teori fra den opsummerede teorivisning på siden Tjek DNA-match (Klik for at zoome)

Bekræftelse eller afvisning af en teori fra den opsummerede teorivisning på siden Tjek DNA-match (Klik for at zoome)

Når du har bekræftet en teori, vil dette blive angivet øverst på siden. Hvis du ombestemmer dig, kan du fortryde bekræftelsen for at vende dens status tilbage til afventende. Når bekræftet, vil du se en besked, der råder dig til at besøge dit træ og tilføje nye oplysninger til det manuelt baseret på teorien. For eksempel, hvis teorien konstruerer en forbindelsessti mellem dig og dit DNA-match, som du mener er korrekt, kan du tilføje alle personer, der vises på denne sti til dit slægtstræ, der ikke allerede er i det.

Fuld visning af teori

Klik på “Vis teori” på DNA Match-kortet eller “Se fuld teori” på siden for DNA-matchet for at få adgang til en mere detaljeret visning af teorien, der viser hvilke slægtstræer og historiske optegnelser, der blev brugt til at skabe den.

Visning af en fuld teori fra et DNA Match-kort (Klik for at zoome)

Visning af en fuld teori fra et DNA Match-kort (Klik for at zoome)

Visning af en fuld teori fra siden Tjek DNA-match (Klik for at zoome)

Visning af en fuld teori fra siden Tjek DNA-match (Klik for at zoome)

Teorien kan bekræftes eller afvises fra toppen af det fulde visning af teorien.

Bekræftelse eller afvisning af en teori fra den fulde teorivisning (Klik for at zoome)

Bekræftelse eller afvisning af en teori fra den fulde teorivisning (Klik for at zoome)

Teorier der blev bekræftet eller afvist

Når du har bekræftet en teori på listen over DNA-matches, vises den på DNA Match-kortet således:

DNA-match med en bekræftet teori (Klik for at zoome)

DNA-match med en bekræftet teori (Klik for at zoome)

Mens en afvist teori vises som således:

DNA-match med en afvist teori (Klik for at zoome)

DNA-match med en afvist teori (Klik for at zoome)

Hvis du skifter mening, kan du klikke på “Vis teori” og derefter fortryde din bekræftelse eller afvisning og ændre teorien tilbage til ventende status.

Flere teorier for en DNA-match

Nogle gange finder vores system flere teorier for det samme DNA-match, i tilfælde hvor vi identificerer mere end én måde, du kan være relateret til matchen. I disse situationer kan du vælge den teori, som du mener er korrekt, og afvise den anden. Alternativt, hvis din DNA-match er beslægtet med dig på mere end én måde, kan du bekræfte flere teorier.

Når du har flere teorier og har bekræftet mindst én af dem, vil du se “bekræftet” i DNA-match-kortet. Hvis du har afvist en af teorierne, flytter den næste op på listen og vises som standard på siden for DNA-matches.

Hvem kan bruge dette?

Theory of Family Relativity™ er en premium-funktion, der kræver et abonnement på MyHeritage (Premium, PremiumPlus eller Complete). Brugere, der uploader deres rå DNA-data fra en anden testtjeneste til MyHeritage og ikke ønsker at købe et abonnement, kan betale et engangsgebyr for at låse op for alle avancerede DNA-funktioner, der tilbydes af MyHeritage, inklusive Theory of Family Relativity™. Lær mere om vores abonnementsplaner her. Brugere uden abonnement vil stadig se alle teorier, som vi har fundet for dem, men når de klikker for at se de fulde teoridetaljer, vil nogle af oplysningerne blive skjult, og det vil ikke være muligt at bekræfte eller afvise teorier.

Bonusfunktion: Filtrering af DNA-matches efter Genetiske Grupper

Ud over ovenstående, vil vi også gøre opmærksom på en anden nyligt lanceret funktion. Siden introduktionen af Genetiske Grupper i slutningen af 2020 har vi arbejdet på yderligere forbedringer – senest muligheden for at sammenligne dine Genetiske Grupper med dine DNA-matches. En anden ny forbedring, som vi har implementeret på DNA-match-siden, som vores brugere ofte har anmodet om, er muligheden for at filtrere DNA-matches efter Genetiske Grupper.

Den nye filtreringsmulighed giver dig mulighed for at se alle dine DNA-matches, der tilhører en bestemt Genetisk Gruppe, på én side og eliminerer behovet for at scrolle gennem dine DNA-matches en efter en for at se deres Genetiske Grupper. Filtrering af dine DNA-matches giver dig mulighed for at fokusere på de matches, der interesserer dig mest. Dette kan hjælpe dig med at koncentrere dig om de matches, der mest sandsynligvis fører til din næste spændende opdagelse i din slægtsforskning.

Ud over de tidligere DNA-match-filtreringsindstillinger for trædetaljer, relationer, beliggenhed og etnicitet tilbyder vi nu muligheden for at filtrere efter Genetiske Grupper.

DNA-matches kan filtreres ved at klikke på “Alle Genetiske Grupper” og vælge en af indstillingerne i rullemenuen. Brug søgefeltet til at finde en bestemt gruppe blandt de 2.114 Genetiske Grupper, som i øjeblikket er tilgængelige på MyHeritage.

Filtrering af DNA-matches efter Genetiske Grupper (Klik for at zoome)

Filtrering af DNA-matches efter Genetiske Grupper (Klik for at zoome)

Du kan også anvende flere filtre samtidigt, så du f.eks. kan filtrere dine DNA-matches efter Genetiske Grupper og en bestemt beliggenhed. Hvis der er valgt mere end et filter, vil de alle blive anvendt i din visning af DNA-matches. For eksempel kan du filtrere dine DNA-matches for at se alle de matches, der har den Genetiske Gruppe “Finland (Jakobstad)” OG er bosiddende i USA, som vist her:

Anvendelse af flere filtre på DNA-matches (Klik for at zoome)

Anvendelse af flere filtre på DNA-matches (Klik for at zoome)

Konklusion

DNA-databasen på MyHeritage er vokset enormt, og den har i dag 5,1 millioner sæt.

I takt med, at vi fortsætter med at tilføje historiske optegnelser til MyHeritage, og nye slægtstræer tilføjes, fortsætter vores brugere med at modtage nye Theories of Family Relativity™, der forsøger at forklare, hvordan de er beslægtet med nogle af deres DNA-matches. Vores brugere anmodede om muligheden for at bekræfte eller afvise en Theory of Family Relativity™, og vi er glade for at kunne opfylde dette ønske. Denne nye funktionalitet giver vores brugere midlerne til systematisk at gennemgå teorier, markere deres vurdering af deres rigtighed, og sikre at nye oplysninger ikke bliver overset.

De fleste DNA-brugere på MyHeritage har tusindvis af DNA-matches. Evnen til at filtrere DNA-matches efter Genetiske Grupper giver vores brugere mulighed for at fokusere på de matches, der er relevante for deres forsknings- eller interesseområder.

Vi håber du vil synes om disse nye tilføjelser. Hold dig opdateret, flere gode ting kommer snart!