Dansk sæddonor og donorbarns første møde vist i TV2 Nyhederne

Kommentarer.

Ask Anders Skovsted, 50 år, besluttede sig for omkring 30 år siden, i perioden 1989-1991, at blive sæddonor da han ikke selv troede at han ville få børn, men han gerne ville hjælpe andre par som ikke kunne få børn. Han endte med at blive donorfar til i alt ca. 28 børn i Danmark og Norge, men da det dengang kun var muligt at være anonym sæddonor, havde ingen af hans donorbørn mulighed for at finde ham selvom han gerne ville stå til rådighed for dem.

Da Ask sidste år hørte om MyHeritage DNA-testen og dens matching-teknologi som ville kunne matche ham med sine donorbørn, tænkte han at det var en fantastisk mulighed for hans børn at kunne finde ham hvis de også tog testen. Takket være DNA-testen han besluttede sig for at tage, modtog han en DNA-match med sin biologiske datter, Guro.

TV2 dækkede deres første møde i Københavns Lufthavn og talte og talte med både Ask og Guro dagen derpå. Se indslaget her:

Søgning efter biologisk familie

Guro Elise Helgesen, 25 år, fra Norge havde siden hun var 16 år gammel vidst at hun var donorbarn, og at hendes donorfar boede i Danmark. Hun havde til tider en svær barndom, og bebrejdede hendes donorfar at han uden omtanke og ansvar bragte hende til verden. Senere fandt hun ud af at der var en meget mere nobel baggrund for hendes donorfars handling.

En af de eneste oplysninger Guro havde om sin donorfar var at han var fra Danmark, så hun havde tidligere besøgt Danmark for at lære mere om sin biologiske arv, men da hendes donorfar var anonym havde hun ingen mulighed for at finde frem til ham. Hun tog en MyHeritage DNA-test for at se om hun kunne blive matchet med et eller andet familiemedlem fra hendes donorfars side, men hendes DNA-match med hendes donorfar, Ask, var mere end hun nogensinde havde forventet og hun glæder sig over at hendes nærmeste familie pludselig er blevet meget større.

Jeg har altid haft et ønske om at have søskende, men nu har jeg pludseligt 26 halvsøskende!

Hun forventer ikke at komme til at møde alle sine halvsøskende, men hun håber at hendes historie er med til at inspirere andre, og hvis hun en dag skulle få en e-mail fra MyHeritage om at hun var blevet matchet med en halvsøskende, vil hun glæde sig meget til at møde endnu et nyt familiemedlem!

Mødet

Ask og Guro fandt hurtigt ud af at de ikke blot havde fysiske ligheder, men også andre ligheder som de begge lagde mærke til i løbet af weekenden de tilbragte sammen.

For eksempel måden vi står på og måden vi spiser på. Vi holder begge gaflen i højre hånd og kniven i venstre hvilket ikke er så hyppigt.

Efter hendes egen succes med at finde hendes donorfar via en DNA-test, håber Guro at flere donorbørn vil gøre det samme, og tør at stå frem om at være donorbarn så det ikke længere forbliver et tabu.

Ask og Guro har planlagt at mødes igen snart, da Guro fortsat føler at hun har meget at lære om sin biologiske baggrund og om Danmark.

Hvis du har taget en MyHeritage DNA-test vil vi meget gerne høre om hvad du har opdaget i kommentarfeltet nedenfor!

Skriv en kommentar.

Denne e-mailadresse er privat og kan derfor ikke vises.