DNA Basics 8. afsnit: Genotyper og fænotyper

Kommentarer.

På det seneste har vi modtaget mange spørgsmål om forholdet mellem DNA-resultater og egenskaber som blodtype og øjenfarve. Svaret ligger i forholdet mellem genotyper og fænotyper. Genotyper er det nøjagtige DNA – A’erne, T’erne, G’erne og C’erne – som du har arvet fra dine forældre. Fænotyper er de egenskaber de har resulteret i som vi kan observere. Fænotyper er lettere at forklare, så lad os starte der

Fænotyper

Simpelt forklaret, er en fænotype en arvelig karakteristik, som vi kan iagttage resultaterne af. Øjenfarve, hårfarve og blodtype er alle eksempler på fænotyper. Du kan have en “brunløjet fænotype”, som i så fald gør at dine øjne er brune; en “brunhåret fænotype”, som vil sige at du har brunt hår eller en “blodtype A-fænotype”, som resulterede i at din blodtype vil være blodtype A.

Genotype

Genotyper er DNA’et som koder for fænotypen. Har du nogensinde tænkt på, hvordan det kan være, at en person kan have en blåøjet forælder og en brunøjet forælder, men ender med kun at have brune øjne? DNA er arvet fra begge forældre, så hvordan kan en person ende med at matche øjenfarven på kun en af sine forældre?

Forældre videregiver ikke øjenfarve – de videregiver en allel. Sammen udgør allelen af din mor og allelen fra din far din genotype. Din genotype er altså koden for din fænotype, som vi faktisk kan observere eller opfatte. For eksempel, hvis den blåøjede forælder videregav en blå allel, og den brunøjede forælder videregav med en brun allel, vil barnets genotype være blå-brun, og dens fænotype vil blive brun. Hvordan ved vi, at barnets øjne vil blive brune?

Alleler

Nogle alleler er vigende, mens andre er dominante. I dette tilfælde er blå en vigende allel, mens brun er dominant. Når du modtager forskellige alleler fra hver forælder, er du heterozygot for den egenskab. Når du modtager den samme allel fra begge dine forældre, er du homozygot for den egenskab. Fordi blå er vigende og brun er dominerende, vil enhver blå-brun heterozygot næsten helt sikkert have en brunøjet fænotype, og personens øjne vil dermed være brune.

For at kortlægge de forskellige genotyper og fænotyper du kan arve fra dine forældre, kan du bruge et værktøj kaldet en Punnett-firkant. De store bogstaver bruges til at angive dominerende alleler, og de små indikerer vigende alleler. Nedenfor vil du se et Punnett-firkant, der viser de mulige genotyper for en person med en homozygot blåøjet forælder og en heterozygot brunøjet forælder.

Punnett square showing the possible genotypes and phenotypes a person can inherit from a blue-eyed parent and a heterozygous brown-eyed parent.
Punnett-firkanten viser de mulige genotyper og fænotyper en person kan arve fra en homozygot blåøjet forælder og en heterozygot brunøjet forælder.

Den homozygote blåøjede forælder kan kun videregive en blå allel. Den heterozygote bruneøjede forælder kan videregive en blå allel eller en brun allel. Børnene som arver en blå allel og en brun allel, dvs. en blå-brun genotype, vil have en brunøjet fænotype og have brune øjne. Og på samme måde vil børn som arver to blå alleler, dvs. en blå-blå genotype, have en blåøjet fænotype og have blå øjne.

Co-dominans

Blodtype er lidt mere kompleks, da A og B er codominante. O er vigende. Præcis som en blåøjet forælder kun kan videregive en blå allel, kan en forælder med blodtype O kun videregive en O-allel. En A-heterozygot (AO) kan videregive en A eller en O; og en homozygot (AA) kan kun videregive en A.

Her er en liste over muligheder for at arve en blodtype:

Allel fra forælder 1Allel fra forælder 2GenotypeHeterozygot eller homozygotFænotype
AAAAhomoA
AOAOheteroA
ABABheteroAB
BBBBhomoB
BOBOheteroB
BAABheteroAB
OOOOhomoO
OAOAheteroA
OBOBheteroB

En tabel af arvemønstre for blodtyper. Bemærk at rækkefølgen af alleler inden for en genotype ikke betyder noget, dvs. AB og BA er nøjagtig den samme genotype.

Etniciteter

Når det gælder eksemplet med øjenfarve, behøver du ikke en DNA-test til at fortælle dig hvilken øjenfarve du har! Du kan tage et kig i spejlet for at se om du har brune øjne. Hvad du ikke kan se i spejlet, er din genotype. På samme måde kan du, på trods af at du måske har nogle egenskaber som normalt er forbundet med bestemte etniske grupper, kun finde ud af hvilke etniciteter du har arvet fra dine forældre ved at tage en DNA-test.

Ligesom med Punnett-firkantet ovenfor hvor to søskende – med samme forældre – ende med forskellige øjenfarver, kan to andre søskende med samme forældre også ende med forskellige etniciteter.

Bestil din DNA-test for at finde ud af, hvilke skjulte etniciteter du har arvet fra dine forfædre. Du kan ende med at blive overrasket over hvad resultatet afslører!

Skriv en kommentar.

Denne e-mailadresse er privat og kan derfor ikke vises.