Tidligere hovedkraft bag Sporløs vil bruge MyHeritage til at genforene familier

Kommentarer.

Siden vi i 2016 startede med at tilbyde DNA-tests til vores brugere, har vi hjulpet hundredvis af brugere med at finde tætte familiemedlemmer. Vi har på vores blog og på vores dedikerede hjemmeside for brugerhistorier bragt utallige følelsesladede historier om MyHeritage-brugere, der har fundet forældre, søskende og sågar børn takket være MyHeritage DNA.

Hos MyHeritage gør vi alt hvad vi kan for fortsat at bringe familiemedlemmer sammen, og har blandt andet forlænget vores DNA Quest-projekt hvor vi giver gratis DNA-sæt til adopterede og familier som har bortadopteret. Vi har skrevet om mange fantastiske historier om modtagere af den første omgang af DNA Quest som takket være DNA-testen de modtog fra os blev genforenet med deres biologiske familie.

Tiden med Sporløs

I Danmark er genforening af familier for mange associeret med TV-programmet Sporløs, og vi har været så heldige at få en snak med en tidligere hovedkraft bag programmet, Vibe Nørgaard, som kan afsløre at MyHeritage kommer til at spille en hovedrolle i en ny programserie med inspiration fra Sporløs, som hun arbejder på.

I mange år har Sporløs betaget danskere i alle aldre, og Vibe fortæller os hvorfor programmerne var så fantastiske at arbejde med, og hvorfor hun tror, de er så stor en succes.

“Jeg startede på Sporløs i 2008 ,og oplevede gennem de 7 år, jeg var med til at lave programserien, hvor helt grundlæggende det er for os at finde og kende vores familie. Denne basale drift er en af de vigtigste årsager til Sporløs’ succes og til at programmerne stadig er blandt de mest sete, snart 20 år efter serien så dagens lys. Vi kan alle identificere os med længslen efter at kende vores mor eller far. Det var utroligt givende for mig at arbejde på Sporløs. Det er fantastisk at kunne fortælle så gode historier på TV og ikke mindst at være med til at gøre en forskel for de medvirkende. Sporløs greb mig om hjertet og holdt mig fast i årevis, senest som redaktionschef. Glæden ved at bringe mennesker sammen forblev lige stor gennem alle årene.”

Værten mellem 2012-2015 på Sporløs, Rie Helmer, med en af de mange deltagere i programmer som søgte efter familie.

Udfordringer var der nok af i Sporløs, både på godt og ondt.

“Sporløs i sig selv er en kæmpe udfordring. Man har menneskeskæbner i hånden og føler et kæmpe ansvar for, at deres mission lykkes. For hvad nu, hvis faren eller moren ikke har lyst til at mødes med deres barn? Men måske har moren aldrig fortalt sin familie, at hun fik det barn? Hvordan balancerer man på den knivsæg, det kan være at risikere at bringe ulykke, når det, man ville, var at bringe lykke? Og hvad nu, hvis man ikke kan finde dem, man leder efter? Og samtidig skal man lave et godt og seværdigt tv-program. 

En anden krævende og også dejlig udfordring, ifølge Vibe, er, at man aldrig helt holder fri fra Sporløs.

Det er altid dag et eller andet sted i verden, og der er altid en derude, der venter på at blive fundet. Så Sporløs sover aldrig helt.”

Sporløs har budt på ufattelig mange fantastiske og rørende historier, og Vibe fortæller at alle historier var interessante, da der bag hver eneste historie er et menneske med behov for at lære sine rødder at kende. Nogle har brug for et menneske at spejle sig i, andre husker deres mor eller far.

“Der var f.eks. to søstre fra Colombia, hvis mor døde i barselsseng. Deres far var fattig og hårdtarbejdende og så ingen anden mulighed end at anbringe dem på et børnehjem. Men han havde aldrig glemt dem, og de havde aldrig glemt ham. Mødet i en kirke var dybt rørende, og søstrene rejste frem og tilbage flere gange, indtil den ældste simpelthen valgte at bosætte sig i Colombia for at være tæt på sin familie der.”

Nye udfordringer med dokumentarserie om donorfædre

Vibe er dybt taknemmelig over at have været med til at lave et program, der handler om så grundlæggende følelser, og som stadig er et af de mest sete og elskede. Hun ser nu frem til at bruge de erfaringer, hun har fået gennem sit arbejde på Sporløs, til en ny spændende dokumentarserie om donorer og deres børn på TV2. I dette program leder tre donorer, Ask, Jacob og Morten, efter deres donorbørn med hjælp fra MyHeritage DNA. De kender intet til deres donorbørn – ikke engang hvor mange der er.

De tre donorfædre i den nye dokumentarserie: Ask (til venstre), Morten (i midten) og Jacob (til højre)

“Fra mit arbejde med Sporløs ved jeg, at det er vigtigt for alle – eller i hvert fald næsten alle mennesker at vide, hvor de kommer fra. Vi arbejder alle sammen med vores identitet, og kan vi ikke genkende os selv i vores familie, så opstår der følelsesmæssige huller. Mødet mellem donorer og donorbørn forløser nogle af de samme fantastiske følelser som Sporløs, men udgangspunktet, at børnene bliver til med fertilitetsbehandling, og metoden, hvor man finder hinanden ved hjælp af Myheritage DNA, er nyt og moderne.”

Historierne bag de tre donorfædre, og deres ønske om at give børnene mulighed for at møde dem, spiller en stor rolle i hvorfor de har valgt at medvirke i programmet.

“Jacob er selv adopteret og ville gerne have fundet og mødt sin biologiske far. Men han kom for sent. Da det endelig lykkedes at opspore faren, var han netop død. Det hul, Jacob nu føler, vil han ikke give videre til de børn, han har været med til at sætte i verden. Og Ask, der selv er barnløs, har allerede mødt et af sine donorbørn gennem Myheritage. Mødet, genkendelsen og følelsen af slægtskab har givet så stor glæde, at han nu vil finde flere. For der er helt sikkert flere derude.”

Fremtiden med genetisk slægtsforskning

Dokumentarserien er en af de første i Danmark, som vil bruge genetisk slægtsforskning til at finde familie, og Vibe forudser, at denne form for slægtsforskning kommer til at spille en stor rolle i fremtidige TV-programmer om mødet mellem beslægtede, hvad enten det er arvinger, der er forsvundet, fædre, der er rejst, familier, der er blevet adskilt pga. krig, flugt eller naturkatastrofer – eller børn, der er adopteret.

“Det giver helt nye og uanede muligheder for at bringe mennesker sammen og skabe nye fællesskaber på tværs af alle grænser og kontinenter. Blodets bånd er vel det stærkeste bånd, vi kender til, og genetisk slægtsforskning er en genial måde at til at finde sine slægtninge.”

En af donorfædrene, Jacob, tager en MyHeritage DNA-test i håb om at finde sine donorbørn

Vibe er overbevist om, at genetik i den allernærmeste fremtid, hvis den ikke allerede gør det nu, kommer til at spille en kæmpe rolle i moderne slægtsforskning som et vigtigt supplement til de traditionelle værktøjer som er med til at fortælle historierne bag. Denne fremtid er en, som Vibe mener at MyHeritage vil være en stor del af, som et af de førende virksomheder på verdensplan.

“Den teknik, som Myheritage tilbyder, er en ny og moderne vej til møder mellem blodsbeslægtede. Med den åbner der sig uanede muligheder for nye fællesskaber, og for at donorbørn kan finde deres genetiske slægtninge. Den er det redskab, der gør vores programmer mulige.”

Hvis du selv er, eller kender et donorbarn som har lyst til at finde sin biologiske far som muligvis er en af Ask, Morten eller Jacob, kan du tage en MyHeritage DNA-test. Du kan også tage kontakt til Vibe Nørgaard og resten af teamet bag dokumentarserien på programmets email før eller efter du har taget DNA-testen.

Skriv en kommentar.

Denne e-mailadresse er privat og kan derfor ikke vises.