Nyt: Se dine DNA-matches’ Genetiske Grupper

Nyt: Se dine DNA-matches’ Genetiske Grupper

Vi har glæden af at kunne annoncere en tilføjelse til DNA-matches på MyHeritage – du kan nu sammenligne dine Genetiske Grupper med dine DNA-matches’ Genetiske Grupper.

I slutningen af december 2020 introducerede vi Genetiske Grupper, en forbedring af vores etnicitetsestimat, der øger opløsningen af MyHeritage DNAs opdeling af etnicitet til 2.114 geografiske regioner. Siden da har vi arbejdet med at forbedre funktionen og tilføje nye komponenter, som brugere har anmodet om, og i januar 2021 udgav vi det første sæt forbedringer af brugergrænsefladen.

At sammenligne de delte genetiske egenskaber ved dine DNA-matches er meget nyttigt og kan hjælpe dig med at finde ud af, hvordan I kan være beslægtet. Tidligere var du på siden Tjek DNA-match i stand til at se etnicitetsestimatet for dine DNA-matches og se, hvilke etniciteter I deler. Nu kan du bore endnu længere ned og se, hvilke Genetiske Grupper de tilhører, og hvilke I har til fælles.

Sammenligning af delte etniciteter og Genetiske Grupper

Tidligere på siden Gennemse match var der et afsnit for Fælles etniciteter, der viste din DNA-matchs etnicitetsestimat med dine fælles etniciteter fremhævet. Fælles etniciteter er regioner, hvor du og dit DNA-match kan have fælles oprindelse for jeres forfædre, og identifikation af dem kan give dig nogle spor om fælles forfædre.

Med den nye opdatering giver dette afsnit af siden dig nu mulighed for at sammenligne jeres Genetiske Gruppes resultater ud over dine etnicitetsestimater. Vi har organiseret den nye komponent, så du under sammenligningen af din DNA-matchs etnicitetsestimat og din egen, finder en liste over Genetiske Grupper, som du og din DNA-match tilhører. Etniciteter og Genetiske Grupper der er anført med fed skrift, er dem, som du har til fælles med det match du aktuelt gennemgår.

Etniciteterne vises først, sorteret fra højeste til laveste efter procentdelen af hver etnicitet i dine resultater. Derefter vises de Genetiske Grupper: først de Genetiske Grupper, som I deler, sorteret efter konfidensniveau; derefter deGenetiske Grupper, som du har og som din match ikke har; og endelig de Genetiske Grupper, som dit DNA-match har men som du ikke har.

Til højre finder du et dynamisk afsnit, hvor du kan lære mere om etniciteter og Genetiske Grupper: et kort med en polygon, der angiver etnisk eller Genetisk Gruppes geografiske område og en beskrivelse.

Når du klikker på en af etniciteterne eller grupperne på listen, opdateres feltet til højre for at vise dig dens polygon på kortet og en mere detaljeret beskrivelse.

Hvis du holder markøren over en Genetisk Gruppe på listen, vil du se et værktøjstip med beskrivelsen af  gruppen og en indikation for det tillidsniveau, som du og DNA-matchet har for den Genetiske Gruppe.

Der er tre konfidensniveauer: lav, middel og høj, som er baseret på kvaliteten og kvantiteten af de segmenter, der deles med de genetiske data, der repræsenterer hver gruppe.

Klik på etniciteten eller gruppen for at se den fulde beskrivelse, eller vælg “Lær mere” for at se yderligere oplysninger for den specifikke etnicitet eller Genetiske Gruppe.

Som standard vil du se DNA-matchets fulde resultater for etnicitetsestimat og Genetiske Grupper sammen med dine, så du kan sammenligne dem. Hvis du foretrækker kun at se de etniciteter og Genetiske Grupper, som I har til fælles, kan du klikke på knappen “Kun fælles” øverst i højre hjørne.

Hvordan hjælper fælles Genetiske Grupper med slægtsforskning?

Sammenligning af dine Genetiske Grupper med dine DNA-matches grupper, kan hjælpe dig på flere måder.

Som nævnt ovenfor kan visning af de genetiske egenskaber, som du deler med dit match, hjælpe dig med at bestemme, hvordan de kan være beslægtet med dig. For eksempel, hvis du ved, at din mor har skandinavisk arv, mens din fars side hovedsagelig kommer fra Grækenland og Sydeuropa, kan skandinavisk etnicitet indikere, at matchet er beslægtet med dig på din mors side.

Genetiske Grupper hjælper dig med at bore yderligere ned. Hvad hvis både din mor og din far var fra Skandinavien? I så fald ville det ikke hjælpe dig meget at vide, at dit DNA-match har en skandinavisk etnicitet. Men hvis din mors familie var fra Danmark og din far fra det østlige Sverige, og du og din DNA-match deler den Genetiske Gruppe kaldet Danmark (Nordregion), kan det indikere, at I muligvis er beslægtet gennem din mors side.

Hvis du yderligere ved, at din mormor var fra Svendborg, og din morfar var fra det nordlige Danmark, kunne denne delte Genetiske Gruppe indikere, at jeres fælles forfader er på din morfars side , hvilket betydeligt indsnævrer mulighederne.

Hvem kan se fælles etniciteter og Genetiske Grupper?

Fælles etniciteter og Genetiske Grupper er en premium-funktion, der kræver et betalt MyHeritage-abonnement (Komplet, Premium eller PremiumPlus). Brugere uden en MyHeritage-abonnement kan ikke se dette afsnit på siden Tjek DNA-match. Brugere, der uploader deres rå DNA-data fra en anden testtjeneste til MyHeritage, kan betale et engangsgebyr for at låse op for alle avancerede DNA-funktioner, der tilbydes af MyHeritage, inklusive Fælles etniciteter og Genetiske Grupper. Lær mere om vores abonnementsplaner.

Hvis du ikke ønsker, at dine DNA-matches kan se dine etnicitetsresultater eller Genetiske Grupper, kan du slå denne funktion fra via siden “Mine private oplysninger” i fanen “Mine DNA-præferencer”. Slå “Tillad, at mine DNA-matches kan se mine etnicitetsestimater og Genetiske Grupper” fra.

Opsummering

Sammenligning af fælles genetiske egenskaber med dine DNA-matches, kan hjælpe dig med at finde ud af, hvordan I kan være beslægtet. Tidligere var du på siden Tjek DNA-match i stand til at se etnicitetsestimatet for dine DNA-matches og se, hvilke etniciteter I deler. Nu kan du bore endnu længere ned og se, hvilke Genetiske Grupper de tilhører, og hvilke I har til fælles. Dette kan hjælpe dig med at få yderligere indsigt i dine forhold til dine matches, lære mere om dine rødder og måske endda løse mysterier i din slægtsforskning.