Sidste år opdagede hun sin bedstemors hemmelige fortid. I år har hun identificeret sin mystiske biologiske bedstefar.

Sidste år opdagede hun sin bedstemors hemmelige fortid. I år har hun identificeret sin mystiske biologiske bedstefar.

At forske i sin slægtshistorie er en gave, der bliver ved med at give – især for Stephanie Gustys. Sidste år bragte vi den utrolige historie om, hvordan et DNA-match hjalp Stephanie med at opdage detaljerne om en fortid, som hendes bedstemor havde været for traumatiseret til at fortælle hende.

Men hendes opdagelser sluttede ikke her! Stephanie kommenterede for nylig et af vores Instagram-opslag med en kommentar om, at hun havde gjort en ny opdagelse, og vi kontaktede hende for at høre alle detaljerne.

For at opsummere: Stephanies farmor, Stefanija, blev født i Litauen. I en alder af 17 år blev hun under Anden Verdenskrig taget fra sin familie af tyskerne og anbragt i tvangsarbejdslejre. Efter krigen blev Stefanija flyttet til en britisk drevet lejr for fordrevne personer, og der blev hun gravid med Stephanies far. Kort tid efter giftede hun sig med Stephanies bedstefar, og de fik endnu et barn. Familien emigrerede i sidste ende til Canada.

“De ankom til Canada via Pier 21 i Halifax, Nova Scotia,” fortæller Stephanie. “Her blev far holdt i isolation af frygt for tyfus. Et babybillede af min far viser et spædbarn i uldtøj og med en stor udspilet mave på grund af sult.”

Stephanies far i Tyskland med sin lille ulddragt og opsvulmede mave som følge af sult

Stephanies far i Tyskland med sin lille ulddragt og opsvulmede mave som følge af sult

Stephanie fandt for nylig ud af, via Arolsen-arkivet i Tyskland, at de fordrevne personer fik tøj af det tyske folk til rejsen til deres nye lande. “Jeg har altid undret mig over et foto, jeg har af min bedstefar og andre litauere, der så flotte ud i smukke, dårligt siddende jakkesæt på skibet fra Tyskland. Nu ved jeg, hvordan de kom til at besidde dette tøj.”

Stephanies litauiske bedstefar, der krydsede fra Tyskland sammen med andre østeuropæiske mænd, repareret, forbedret og farvelagt på MyHeritage.

Stephanies litauiske bedstefar, der krydsede fra Tyskland sammen med andre østeuropæiske mænd, repareret, forbedret og farvelagt på MyHeritage.

Et andet foto af de litauiske flygtninge på båden til Halifax, repareret, forbedret og farvelagt på MyHeritage.

Et andet foto af de litauiske flygtninge på båden til Halifax, repareret, forbedret og farvelagt på MyHeritage.

“Min far havde altid antaget, at hans mors litauiske mand var hans biologiske far,” fortæller Stephanie. “Så da min far som voksen bad om sin fødselsattest fra den tyske regering, blev han chokeret over at se, at der ikke stod nogen far på listen.”

Stephanie forsøgte at hjælpe sin far med at finde frem til hans identitet, men det var en umulig opgave… indtil DNA-testning blev tilgængelig.

“Jeg tog en DNA-test og uploadede den til MyHeritage,” fortæller Stephanie. “Jeg havde altid formodet, at min mystiske bedstefar var litauisk. Men MyHeritage viste mig, at jeg kun har ca. 25% litauisk og ca. 25% britisk etnisk oprindelse, som må stamme fra min farfar.”

Stephanie havde mange DNA-matches, som hun ikke kunne placere i sit træ, og hun spekulerede på, om de måske kunne føre hende til hendes mystiske bedstefar. Hun bad om hjælp i en Facebook-gruppe, og en kvinde ved navn Alexandra Dixon kom hende til hjælp. Alexandra sorterede Stephanies DNA-matches og fandt frem til de matches, der så ud til at være relateret til den forsvundne bedstefar. I løbet af få dage fandt hun frem til nogle DNA-matches med forfædre i Lancashire, hvoraf nogle havde efternavnet Wolstenholme – et almindeligt navn i Lancashire, hvor mange mennesker nedstammer fra den oprindelige familie i området. Det virkede som et lovende spor, men matchene var for langt væk til at spore forbindelsen.

Et par måneder senere dukkede der et meget tættere DNA-match op i England, som så ud til at være beslægtet med Stephanie gennem hendes bedstefar. Stephanie sendte en besked til matchet, men hun var usikker på forbindelsen.

I sommer skrev Stephanie så igen i Facebook-gruppen, og en mand ved navn Richard Rohan kom hende til hjælp. “Efter at have undersøgt mine DNA-matches yderligere, kunne Richard finde flere af mine matches, som havde Wolstenholme-forfædre”, fortæller Stephanie. “Så jeg skrev tilbage til mit DNA-match i Storbritannien og spurgte hende, om hun kendte det navn. Hun svarede, at det var hendes oldemors pigenavn, og hun gav mig derefter navnene på hendes oldemors søskende. Et navn skilte sig ud: Wilfred Wolstenholme. Wilfred var også min fars navn!”

På dette tidspunkt sprang Alexandra ind igen, og hun og Richard arbejdede sammen for at komme til bunds i Wolstenholme-forbindelsen – og fandt endda en gren, der slog sig ned ikke langt fra det sted, hvor Stephanie bor i dag. “Dette nye match delte den rigtige mængde DNA med mig, så hendes grand grandonkel, Wilfred, kunne faktisk have været min bedstefar,” siger Stephanie. “Vi er nu 99% sikre på, at Wilfred var min farfar, men at finde en direkte efterkommer af ham, som vi kan teste, ville være den endelige bekræftelse.”

“Desværre døde min far uden at vide, hvem hans far var,” siger Stephanie. “Han tænkte hele tiden på det og ville altid bare gerne vide, hvem han var. Det er en bittersød afslutning. Jeg håber at kunne få kontakt med nogle slægtninge gennem Wolstenholme-linjen, men i mellemtiden har jeg fået vidunderlige nye venner med mine søgeengle, Richard og Alexandra.”

Tag en MyHeritage DNA-test i dag – du ved aldrig, hvad du kan lære om din familie!