Jeg afdækkede den 76 år gamle hemmelighed om min mors biologiske far… og afslørede en ny hemmelighed

Jeg afdækkede den 76 år gamle hemmelighed om min mors biologiske far… og afslørede en ny hemmelighed

Lisa, en MyHeritage-bruger fra England, har forsket i sin slægtshistorie i over 30 år. I det meste af den tid var en fjerdedel af hendes forfædre uafklaret, da hendes mors biologiske far var ukendt. Hun satte sig for at afdække hans identitet ved hjælp af DNA og forskning… og ikke alene afdækkede hun hans identitet, hun stødte også på nogle forbløffende familiehemmeligheder. Her er hendes historie:

En familiehemmelighed

Min mor blev født i oktober 1946 i Battersea, London. Hendes 18-årige mor, Lilian Monger (min mormor), var ugift, og navnet på min morfar var ikke angivet på hendes fødselsattest.

Da min mormor blev gift i marts 1949, blev min mor omregistreret med sin nye fars efternavn. Set fra min mors synspunkt havde Joe Fenley altid været hendes far. Det var en slægtning, der afslørede for min mor, at hendes biologiske far var en anden mand. Mor må have spurgt min mormor om det på det tidspunkt, men hun fik intet svar. Derefter: tavshed. Mor og datter talte aldrig om det igen.

Linda Monger (senere Fenley) ca. 1953.

Linda Monger (senere Fenley) ca. 1953.

Mor har altid antaget, at hun var resultatet af et kortvarigt forhold efter seks års krig, og at hendes biologiske far aldrig vidste, at hun eksisterede. Vi talte om det lejlighedsvis, og jeg ved, at hun gerne ville have haft nogle svar, om ikke andet så for at tilfredsstille sin nysgerrighed; men som årene gik, blev det sværere at tage emnet op med min mormor. Da jeg begyndte at forske i min slægtshistorie, talte jeg med min mormors søskende, men ingen havde kendt identiteten på mors biologiske far. Min mormor havde været tavs selv i sommeren 1946.

Min mormor døde i 1998 og tog sin hemmelighed – og ethvert håb om at finde ud af sandheden – med sig. Det kunne have været enden på historien, hvis ikke internettet og den lette adgang til DNA-testning var kommet til.

Halvskygger

Efter 30 års forskning begyndte jeg i august 2020 at skrive en bog om min mors historie. Jeg besluttede mig for at tage en DNA-test. Resultaterne afslørede flere tætte matches, hvis navne jeg genkendte, men et par af navnene var nye for mig. Da min far også havde taget en test, kunne jeg identificere, hvilke matches der måtte være i familie med mig gennem min mors biologiske far. (Min mor døde i 2013, før DNA-test blev almindeligt tilgængelige).

Jeg startede med at oprette et slægtstræ omkring disse tætte matches og fik kortlagt omkring 250 navne. Jeg identificerede vores fælles forfader: en kvinde ved navn Hannah Thackra, født i Newcastle upon Tyne i 1871. Hvis mine nære matches nedstammer fra hende, og jeg er i familie med dem, så er det logisk, at Hannah Thackra også er min forfader.

Det var en spændende opdagelse. En fjerdedel af min blodlinje, som havde været tom i 50 år, indeholdt pludselig navne og halvskygger af mennesker, som jeg deler slægtskab med.

Slægtstræet var kompliceret. Hannah Thackra var blevet gift med Ernest Howes og havde en datter, Linda Howes. Efter at hun var blevet enke, giftede hun sig med Robert Claringbold, en enkemand med børn fra sit første ægteskab. Hannahs datter, Linda Howes, fik børn med 3 forskellige partnere.

Jeg var meget tæt på at finde ud af, hvem min mors biologiske far var, men DNA’et ville ikke afsløre sine hemmeligheder. Til tider føltes det som at kæmpe med en blæksprutte, når man skulle kæmpe med et virvar af fakta og DNA-beviser vedrørende Thackra-familien: lige så snart nogle tentakler var blevet fastgjort, brød en anden løs. Set i bakspejlet stod svaret lige for øjnene af mig, men på det tidspunkt undslap identiteten af mors biologiske far mig af årsager, som blev tydelige senere.

Forsøg på en ny vej: MyHeritage

En af mine slægtninge havde taget en DNA-test hos MyHeritage, og det fik far og jeg til at gøre det samme. Mine DNA-resultater afslørede flere forskellige tætte matches.

To beskeder og et svar senere faldt brikkerne på plads. I løbet af en halv time havde mine DNA-matches på MyHeritage afsløret en 76 år gammel familiehemmelighed. Morfar blev født i Jarrow på Tyneside i 1924. Hans navn var Robert Howes.

At sige, at det var et følelsesladet øjeblik, er en underdrivelse.

Usandsynlige sandheder

Fra min første DNA-test stod det klart, at jeg havde arvet DNA fra Thackra- og Claringbold-familierne. I første omgang var der kun én person, der havde denne kombination af DNA: Hannah Thackra og Robert Claringbolds søn Christopher. Han var imidlertid vendt tilbage til Canada i november 1945 efter at have kæmpet i Europa under Anden Verdenskrig, så han kunne ikke være mors biologiske far.

Ingen andre opfyldte kriterierne, indtil MyHeritage DNA-testen afslørede et scenarie, som jeg ikke havde overvejet: min mors biologiske far var blevet opfostret af sin mors stedfar (dvs. hans far var hans stedfarfar). Robert Howes var barn af Linda Howes og Robert Claringbold. Det er ikke dokumenteret nogen steder og fremgår kun af en analyse af DNA. For at citere en af verdens mest berømte fiktive detektiver, Sherlock Holmes: “Når man har elimineret alt det umulige, må det, der er tilbage, uanset hvor usandsynligt det er, være sandheden”. Videnskaben lyver ikke.

En uventet opdagelse

Og som om det ikke var nok, afslørede DNA-matchene endnu en hemmelighed. Min tipoldemor, Hannah Thackra, havde haft en affære. Linda Howes var ikke hendes mands barn. Lindas far var en litvak, en litauisk jødisk mand ved navn Louis Levy. Han var emigreret fra shtetl Darbenai til England i 1890’erne og havde bosat sig i South Shields. Familien er veldokumenteret, og jeg har været i kontakt med fætre og kusiner i USA, som har givet mig et fotografi. Jeg kørte det gennem MyHeritage’s Photo Enhancer-værktøj og Deep Nostalgia™ – Louis var en hjerteknuser!

Antages at være Louis Levy (der er en stærk lighed med bekræftede fotografier af Louis’ søskende). (til venstre) Ved hjælp af MyHeritage’s Enhanced photo option og (til højre) et skærmbillede af Louis ved hjælp af Deep Nostalgia™-softwaren.

Antages at være Louis Levy (der er en stærk lighed med bekræftede fotografier af Louis’ søskende). (til venstre) Ved hjælp af MyHeritage’s Enhanced photo option og (til højre) et skærmbillede af Louis ved hjælp af Deep Nostalgia™-softwaren.

Forsvundet familie

Jeg holdt min familie ajour med mine fremskridt og opdagelser. De har været meget støttende og var begejstrede for, at jeg havde løst mysteriet, især min mormors to søstre. Jeg ved, at min mor også ville have været ovenud begejstret.

Min mors biologiske far døde i 1984, men jeg fandt ud af, at han fik tre børn efter min mors fødsel. Ved hjælp af en kombination af fødselsregistre, folkeregistre og sociale medier lykkedes det mig at finde dem. Jeg skrev til dem – måske det vigtigste brev, jeg nogensinde har skrevet. De var forbløffede. Mor havde haft ret: hendes biologiske far havde ikke kendt til hendes eksistens. Han og min mormor må have haft en kort romance, mens han var i England på orlov, inden han vendte tilbage med den britiske hær til Karachi i det nuværende Pakistan.

Familien har været meget imødekommende og hjælpsomme. De har sendt mig billeder og en kopi af deres fars militærpapirer. Den bekræftede, at han havde været på orlov i London indtil februar 1946. Familien bekræftede også Robert Howes’ afstamning, hvilket beviste min teori om, at hans sted-farfar var hans far.

Jeg har mødt en af min mors halvsøskende og håber at møde resten af familien senere i år. Det har været en meget positiv oplevelse for mig. Det vigtigste er, at jeg har afsluttet mors historie og afsløret en ny historie i processen, ligesom jeg har fået åbnet en fjerdedel af min slægtshistorie.

Linda Monger (senere Fenley) omkring 1956 og hendes biologiske far, Robert Howes (eller Doyle) i sin uniform fra den britiske hær i 1946.

Linda Monger (senere Fenley) omkring 1956 og hendes biologiske far, Robert Howes (eller Doyle) i sin uniform fra den britiske hær i 1946.

Erfaringer

Hvis du er på en lignende rejse og kæmper, er mit råd til dig: giv ikke op! Det kræver erfaring og dygtighed at finde en forsvunden familie, men det kræver også held. Din succes vil afhænge af, hvem der er i databasen, og måske hvem der svarer på dine henvendelser. Der indsendes DNA hele tiden – man ved aldrig, hvornår nogen vil tage en test og give dig det gennembrud, du har brug for. Mit gennembrud kom fra en person, hvis navn jeg ikke genkendte, og som jeg kun deler 3,3% af mit DNA med (en halvfætter forskudt en generation).

Til sidst skal du huske Sherlock Holmes: “Når du har udelukket det umulige, må det, der er tilbage, uanset hvor usandsynligt det er, være sandheden.” Videnskaben lyver ikke.

Mange tak til Lisa for at dele sin utrolige historie! Hvis du søger efter svar om din families fortid, er MyHeritage DNA et godt sted at starte. Bestil dit sæt i dag.