Kong Charles III ved sin mors kroning: En bedårende 4-årig

Kong Charles III ved sin mors kroning: En bedårende 4-årig

Efter den ikoniske dronning Elizabeth II’s død i september sidste år vil kong Charles III denne weekend blive officielt kronet til konge af Storbritannien og Commonwealth.

Charles blev født den 14. november 1948, hvilket gør ham til den længst siddende arveprins. For 70 år siden var han til stede på Westminster Abbey og så på, da hans mor Elizabeth II blev kronet til dronning af England. Faktisk var prins Charles ifølge kongefamiliens officielle sociale medier det første barn, der overværede sin mors kroning som regent.

Hvordan var det for en 4-årig dreng at se sin mor blive dronning? Forskningsteamet på MyHeritage dykkede ned i samlingen af historiske aviser i MyHeritage-databasen og fandt snesevis af aviser fra kroningsceremonien i 1953, der ikke kun bringer øjeblikke tilbage af, hvordan Charles reagerede, da hans mor blev kronet, men også den måde, han glædede de voksne, der overværede ceremonien, når de så ham kigge på dem fra paladsvinduet ved hjælp af et teleskop, eller når bandet spillede “Teddy Bear’s Picnic” for ham.

Som det var passende for en så prestigefyldt begivenhed, dækkede journalisterne alle aspekter af ceremonien, herunder Charles’ hår og påklædning. “Prins Charles, en lille dreng på fire år, klædt i sit søndagstøj, delte det største øjeblik med sin mor i dag”, stod der i Spokane Chronicle den 2. juni 1953.

Udklip fra Spokane Chronicle, 2. juni 1953. Kilde: MyHeritage avissamling

Udklip fra Spokane Chronicle, 2. juni 1953. Kilde: MyHeritage avissamling

“Drengen, der en dag vil blive konge, så med store øjne og forundring på det pragtfulde arrangement foran ham, mens ærkebiskoppen af Canterbury satte den juvelbesatte St. Edwards krone på sin mors hoved,” fortsatte rapporten, og beskrev derefter Charles’ hår som “blondt som hans fars… glat børstet og skilt som et jernbanespor. Han var lige høj nok til at kunne se over balustraden på den kongelige loge til kroningsteatret nedenunder.”

Før selve ceremonien viste det sig, at Charles havde anmodet om at knæle foran den nye dronning. Ifølge avisen den dag “fik han at vide, hvordan hans far, hertugen af Edinburgh, vil knæle foran sin hustru og sværge loyalitet over for hende som hendes undersåt. Charles lod det straks vide, at han også ønsker at knæle foran sin mor i stedet for blot at være tilskuer.”

Clipping from The Vancouver Sun, May 25, 1953. Source: MyHeritage newspaper collection

Udklip fra Vancouver Sun, 25. maj 1953. Kilde: MyHeritage avissamling

Når vi taler om den kongelige familie, er det også interessant at se, hvordan aviserne i 1953 dykkede dybt ned i familiens historie og detaljeret illustrerede den britiske krones nedstamning. Charles’ navn kan ses nederst i diagrammet, der viser, hvordan hans linje går tilbage til hans forfader William Erobreren, der regerede fra 1066 til 1087.

Clipping from the Sydney Morning Herald (NSW), June 2, 1953. Source: MyHeritage newspaper collection

Udklip fra Sydney Morning Herald (NSW), 2. juni 1953. Kilde: MyHeritage avissamling

Da Charles dengang kun var 4 år gammel, opførte han sig… tja… som en 4-årig dreng i centrum af den største fest nogensinde.

En avis beskrev det øjeblik, hvor Charles så mængden gennem et teleskop: “Prins Charles tiltrak sig en mægtig latter og jubel fra mængden uden for paladset, da han pludselig dukkede op ved et vindue, tog et lille teleskop frem og viste det frem på scenen. En hånd dukkede op og tog teleskopet fra ham, og latteren blev fordoblet.”

Clipping from the Boston Globe, June 2, 1953. Source: MyHeritage newspaper collection

Udklip fra Boston Globe, 2. juni 1953. Kilde: MyHeritage avissamling

En anden avis rapporterede, at “prins Charles var et problem hele dagen lang”. Artiklen beskriver, hvordan bag et gardin i et af paladsets vinduer “en hurtig lille armbevægelse, et lyst rent ansigt et kort øjeblik pressede sig mod en rude”, og at en halv time efter “bandet spillede ‘Teddy Bear’s Picnic'”.

Clipping from the Boston Globe. Source: MyHeritage newspaper collections

Udklip fra Boston Globe. Kilde: Boston Globe: MyHeritage avissamlinger

Men til sidst “jublede og vinkede folk selvfølgelig, og prinsen vinkede tilbage bag et tyndt tæppe… og London-aviserne havde i aften alle passende slørede fotos taget gennem teleskopobjektiver for at dokumentere seancen.”

Denne hilsen blev endda optaget på kamera, da den blev offentliggjort i Northern Star (Lismore, NSW) den 2. juni 1953: “Prins Charles og hans søster, prinsesse Anne, står ved salutten, mens de sammen med dronning Elizabeth, dronningemoderen, ser fra et vindue i Buckingham Palace, hvor dronning Elizabeth II præsenterer nye farver til Grenadier Guards.”

Udklip fra Northern Star (Lismore, NSW), 2. juni 1953. Kilde: MyHeritage avissamling

Udklip fra Northern Star (Lismore, NSW), 2. juni 1953. Kilde: MyHeritage avissamling

Søg i MyHeritage’s historiske avissamling for at finde historier om din egen familie!