Helle Virkner – Skuespillerinde og hustru til Jens Otto Krag gemmer på opsigtsvækkende jødiske slægt

Helle Virkner – Skuespillerinde og hustru til Jens Otto Krag gemmer på opsigtsvækkende jødiske slægt

Den billedskønne skuespillerinde Helle Virkner er kendt for sit mangfoldige talent. Nogle ville mene at der var et vist mytisk skær over den dygtige scenekunstner, mens andre måske ikke kender synderligt til hendes berømmelse. For dem hvis hendes navn ikke ringer en klokke hos, kender muligvis til hendes daværende ægtemand, Jens Otto Krag, tidligere dansk toppolitiker og statsminister af to perioder. Deres ægteskab blev medieomspændende, og varede fra 1959 til 1973.

Det er dog ikke alene relationen til Krag hun huskes for, men især hendes mindeværdige roller i serier som ”Matador”, ”Huset på Christianshavn” og ”Blinkende lygter”. Der er dog også en helt anden side til Helle Virkners livshistorie som de færreste kender til.

Helle Virkner kommer flyvende med storken

Helle Virkner, oprindeligt Helle Genie Lotinga, bliver bragt til verden den 15. september 1925 i den jyske by, Århus. Helle var datter af faderen Moritz (eller Morris) Lotinga, en jødisk godsejer (23-10-1893 – 06-09-1946) og moderen Ellen Larsine Rasmussen (22-03-1903 – august 1990). Den lille familie havde et hus i den jyske by, Ry, hvor Helle skulle få sit barndomshjem.

Ægteskabet mellem forældrene var dog ikke et der holdt stik længe, og de lod sig skille senere. Faderen Moritz havde allerede haft et andet ægteskab bag sig. Moritz Lotinga og Ellen Larsine Rasmussen giftede sig den 19. august 1924 ved rådhuset i Skanderborg. De lader sig skille efter fire års ægteskab og et barn, Helle, i 1928. Efter skilsmissen beslutter moderen Ellen sig for at flytte hende og Helle, fra Ry til København. I storbyen slår de sig ned hos bedsteforældrene på Rosenvænget, der ligger på Østerbro.

Folketælling fra 1925 over Helle Virkner, hendes fader Moritz (eller Morris) Lotinga (her 32 år gammel) og moderen Ellen Larsine Lotinga (født Rasmussen) (her 22 år gammel). Her står oplyst at familien har bopæl i Ry, beliggende i Østjylland. Helle er på dette tidspunkt blot 1 måned gammel. Udforsk hele folketællingen for 1925 lige her.

Folketælling fra 1925 over Helle Virkner, hendes fader Moritz (eller Morris) Lotinga (her 32 år gammel) og moderen Ellen Larsine Lotinga (født Rasmussen) (her 22 år gammel). Her står oplyst at familien har bopæl i Ry, beliggende i Østjylland. Helle er på dette tidspunkt blot 1 måned gammel. Udforsk hele folketællingen for 1925 lige her.

Helle var omkring de fem år da hende og moderen rykkede til Østerbro, og hed på dette tidspunkt stadig Lotinga til efternavn. Et efternavn af jødisk oprindelse, og som moderen Ellen også havde beholdt efter skilsmissen med faderen, Moritz.

Både hende og moderen skifter efternavnet Lotinga ud med ”Virkner” i 1942, grundet en frygt for at deres jødiske oprindelse skulle afsløres af tyskerne. Sådan kom det altså til at Helle skulle hedde Virkner til efternavn. En noget tragisk, men nødvendig bevæggrund.

På Østerbro trivedes Helle godt, og hun blev også indskrevet på Ingrid Jespersens skole, der lå og stadig ligger på Nordre Frihavnsgade. Efter en endt mellemskoleeksamen (fra 6. til 9. klassetrin) blev en ung og spirende Helle optaget på Folketeatret og Det Ny Teater, dog som en statist indtil videre.

Den livlige Helle mærker passionen og begejstringen for teaterfaget tidligt, og gennemgår som blot 19-årig, elevskolen ved Det Kongelige Teater i årene 1944-1946. Her mødte hun desuden også sin første mand, skuespilleren William Rosenberg, som hun giftede sig med den 6. oktober 1946.

Det blev ved Det Kongelige Teater, at hun prikkede hul på hvad der kom til at blive en mangfoldig karriere, som både skuespillerinde, teaterdirektør og lokalpolitiker.

Rødder fra England og den jødiske forbindelse

Før Helle kom til at hedder Virkner til efternavn, hed hun jo som bekendt Lotinga. Efternavnet stammer faktisk fra familiens engelske forfader, jøden Abraham Asser Lotinga (født i Winschoten 1828 og døde i København 1865), der kom fra Sunderland i England og bragte sig selv og sin danske kone, Bolette, til København.

Abraham fik sønnen Henry Lotinga, der var Helle og hendes tre søstres bedstefar. Henry Lotinga havde flair for handel og forretning, og fik stor succes med at drive en fodtøjsforretning der lå i Læderstræde, i det indre København.

Helle kommer af en søskendeflok på fire, bestående af hende selv og hendes øvrige tre søstre. Den halvengelske og jødiske bedstefar Henry fik børnene Moritz (oprindeligt Morris) og Cecilie, sammen med sin kusine og hustru, Regina (kaldet Genie) Isabella Mason.

Blandt Helles søskendefolk er deres fader Moritz den eneste de har til fælles, da søstrene alle har forskellige mødre. Moritz Lotingas første hustru var Lily Ingeborg Vilhelmine Westerholz Kiær (født Berg) (25-03-1896 – 18-11-1986), som han fik datteren Margit Miriam Philipsen (født Lotinga) (10-08-1917 – 16-08-1997) med.

Efter bruddet med Lily Westerholz Kiær omkring 1921, giftede han sig for anden gang med Ellen Larsine Rasmussen i 1924. Det var som bekendt med Ellen, at datteren Helle Virkner (født Lotinga) kom til verden i 1925.

Her ses en folketælling fra 1940, der er foretaget for husholdningen med moderen Ellen Larsine Lotinga, på dette tidspunkt 37 år gammel, og datteren Helle Lotinga (Virkner), på dette tidspunkt er 15 år gammel. De havde den 5. november 1940 bopæl i Classensgade på Østerbro. Undersøg hele folketællingen fra 1940 her.

Her ses en folketælling fra 1940, der er foretaget for husholdningen med moderen Ellen Larsine Lotinga, på dette tidspunkt 37 år gammel, og datteren Helle Lotinga (Virkner), på dette tidspunkt er 15 år gammel. De havde den 5. november 1940 bopæl i Classensgade på Østerbro. Undersøg hele folketællingen fra 1940 her.

Helle har desuden de to søstre Myrli Ingerslev (født i 1924 – dec. 2019) hvis mor var Emma Bitsch Lotinga (født Nielsen) (02-07-1910 – 03-05-1986).

I 1943 giftede faderen Moritz sig endnu en gang, angiveligt med den samme Emma Bitsch Lotinga, hvilket resulterede i fødslen på den sidstfødte i søskenderækken, nemlig datteren Hanne (kaldet Bitten).

Man må nok erkende at det ikke var nogen særlig traditionel familie, der var stykket sammen på kryds og tværs for familien Lotinga. Men det var nu engang Helle Virkner og sine søstres virkelighed. Helles ene søster Myrli blev endda bortadopteret som spæd, og det var først i deres voksne liv at søstrene opdagede, at den fjerde søster var født mellem ældstedatteren, Margit, og Helle.

Skuespillerkarrieren brager igennem

På den karrieremæssige front, gik Helle Virkner hen og blev en alsidig skuespillerinde, der kunne overbevise sit publikum i alt fra teater, spillefilm, revy, tv-serie og endda som kommunalpolitiker for Socialdemokratiet, på den anden side af skilsmissen med Jens Otto Krag, daværende statsminister.

I den spæde start af Helles skuespillerkarriere, gik hun på elevskole ved Det Kongelige Teater. Hun fik faktisk allerede sin debut i 1945, da hun fik muligheden for at overtage en rolle som Bodil Kjer oprindeligt skulle have spillet. Det blev i rollen som Gudrun i stykket ”Parasitterne”. Bodil Kjer, der er bedst kendt fra ”Mød mig på Cassiopeia”(1951) og ”Babettes gæstebud”(1987), var nødsaget til at flygtet til Sverige grundet verdenskrigen.

Helle Virkner bliver fast tilknyttet ved Det Kongelige Teater fra 1946 til 1951. Lige op til sit ophør ved Det Kongelige Teater møder Helle Virkner den erfarne og etablerede skuespiller, Ebbe Rode, der også var tilknyttet teatret. Det skulle blive til Helles andet ægteskab, og de giftede sig den 23. december 1949 på Frederiksberg Rådhus.

Efter at hun forlod scenen på Det Kongelige Teater fik hun en række roller ved forskellige københavnske teatre. I 1950erne fik hun sit første gennembrud som skuespillerinde ved Det Ny Teater og Allé scenen (bedre kendt som Betty Nansen Teatret).

Helle mærkede passionen ved teaterfaget og blev i 1959-1960 direktør for Allé-scenen (Betty Nansen) sammen med teaterkanonen Frits Helmuth.

”Helle Virkner and Bent Mejding in a film scene 1958 - “Mamma gifter sig”, 1958. Billedet er blevet forbedret og farvelagt med MyHeritage’s fotoværktøjer.
”Helle Virkner and Bent Mejding in a film scene 1958 - “Mamma gifter sig”, 1958. Billedet er blevet forbedret og farvelagt med MyHeritage’s fotoværktøjer.
”Helle Virkner and Bent Mejding in a film scene 1958 - “Mamma gifter sig”, 1958. Billedet er blevet forbedret og farvelagt med MyHeritage’s fotoværktøjer.

Helles medvirken og engagement i teaterfeltet høstede hende stor popularitet, og hun endte også med at blive en af de mest anvendte filmskuespillere i Danmark. Senere blev det i store roller som Fru Olsen i ”Huset på Christianshavn” der sendtes fra 1970-1977 og som skyggetanten, Elisabeth Friis i ”Matador” fra 1978-1982, hendes nok mest mindeværdige rolle gennem sin karriere.

Ægteskabet til Jens Otto Krag

Helle Virkner var ikke mindst kendt for sit skuespiltalent men især også for hendes ægteskab til den tidligere danske udenrigsminister og statsminister, Jens Otto Krag. Hun blev gift med Krag d. 31. juli 1959, i den franske by luksusprægede by Roquebrune ved Rivieraen, efter at de havde kendt hinanden i blot en måned.

Ægteskabet blev en stor mediesensation og dækkedes tillige også i stor stil også i de danske nyheder. Efter sigende skete forlovelsen spontant på den kærlighedsferie, til det sydfranske, som de var draget ud på. Selve vielsen fandt sted kort efter frieriet i selvsamme by, på rådhuset i Roquebrune, og kom som et chok for flere af deres venner og bekendte, og ikke mindst for medierne.

Danmark fik sit første rigtige kendispar og de døbtes som den danske version af John F. Kennedy og Jackie Kennedy, USA’s daværende præsident i 1960’erne og præsidentfrue.

Efter Helle Virkners og Jens Otto Krags vielse drog de tilbage til Danmark, og slog sig ned i Helle hus der lå på Egernvej på Frederiksberg. To børn blev det også til, først sønnen Jens Christian Stephan Krag (21-06-1960) og datteren ”Søsser” Astrid Helene Krag (17-11-1962 – 05-07-2014).

Selvom at ægteskabet havde fået stjernefaktor og havde været velfungerende, lakkede det efter stormfulde perioder med bl.a. utroskab for Jens Otto Krags vedkommende, mod enden. De lod sig endeligt skille efter 14 års ægteskab i 1973.

Helles egen politiske karriere

Til trods for at politikeren var ude af Helles liv, opgav hun dog ikke selve politikken. Da hun endnu var statsministerfrue, havde hun fået tildelt en række repræsentative opgaver. Især går det hen i historien at ”Kennedy ”-parret fik besøg af den tidligere sovjetiske leder Nikita Khrusjtjov i deres hjem på Egernvej på Frederiksberg.

Helles individuelle politiske karriere blomstrede da hun blev stoppet på en gåtur af en socialdemokratisk vælger, som opfordrede hende til at melde sig ind i kommunalpolitik. Hun blev i 1974 valgt ind i Frederiksbergs Kommunalbestyrelse for Socialdemokratiet med et imponerende antal af 2767 personlige stemmer.

Hun nåede også at opstille til spidskandidat for kommunalvalget, og fortsatte sit virke i kommunalbestyrelsen frem til 1. november 1982, hvorefter hun ophørte og forlod sin post i politik.

Som 69-årig begyndte hun at engagere sig i en foredragsvirksomhed, og fik i endda tildelt forskellige legater henholdsvis i 1993 og 1994, og desuden en æres-bodil i 2007 som hyldest til hendes skuespilvirke.

Sygdom tog livet af Helle Virkner, da hun i 2008 blev konstateret med kræft. På tragisk vis gik hun bort d. 10. juni 2009, efter et smertefuldt sygdomsforløb. Hun nåede at blive 83 og ligger begravet på Ordrup Kirkegård den dag i dag.