5 vigtige begivenheder der formede Europa

Dette er en gæsteblog af Andrew Koch, redaktør og indholdsproducent for FamilyTreeMagazine.com. Udover de trykte og digitale versioner af Family Tree Magazine, udgiver han, og et redaktionshold, instruktionsbøger i slægtsforskning, webinars og online kurser.

Lad mig sige det som det er: Mange folk tror, at historie er kedeligt. At forske vores egne forfædre er én ting, men hvorfor skal vi gå op i gamle krige og døde konger fra hundredvis af år tilbage? Den europæiske historie – med sine spidsfindige monarker og snørklede grænseændringer – er især tør.

Men de af os med europæiske rødder, har en vigtig grund til at forske kontinentets historie: Det land dine forfædres hjemby var placeret i dengang de levede, påvirker hvor du i dag kan finde optegnelser om dem. Ydermere kan den europæiske historie hjælpe os med at bedre forstå vores forfædres liv og samfund – herunder de mulige grunde til deres emigration.

Heldigvis for os genealoger, behøver vi ikke at kende til så meget europæisk historie for at klare os. Mens vi arbejdede på vores atlas, “Familietræets historiske atlas: Europa” sammenkædede jeg de vigtigste begivenheder i den europæiske historie, der ændrede kontinentets politiske grænser. I denne artikel vil jeg dele de fem vigtigste historiske begivenheder der formede kortet over Europa – samt livet for de mennesker der boede der.

Dette kort viser Europa i 1823, kort tid efter Wienerkongressen. [<a href=David Rumsey Map Collection]" width="686" height="472" />

Dette kort viser Europa i 1823, kort tid efter Wienerkongressen. [David Rumsey Map Collection]

Den westfalske fred (1648)

Trediveårskrigen er en af mange lange europæiske konflikter. For at opsummere konflikten: Et skænderi mellem protestanter og katolikker i Det Hellige Romerske Rige eksploderede til en krig der spredte sig over det meste af Europa, hvor Habsburg Østrig og Spanien kæmpede mod Frankrig, England, Sverige og andre lande. I den westfalske fred (som sluttede de fleste af kampene) mistede Det Hellige Romerske Rige en del territorium og havde sin magt decentraliseret, mens Schweiz og Den hollandske Republik hver især fik uafhængighed. Da mange slægtshistorier begynder i det 17. århundrede, kan grænserne i den westfalske fred være et godt udgangspunkt, når du begynder at kigge efter optegnelser.

Polens delinger (1772–1795)

Med polsk politik i uorden, rottede Preussia, Østrig og Rusland sig sammen for at overtage det polsk-litauiske realunion’s territorium. Som følge heraf, tabte Polen i tre omgange land til disse lande i 1772, 1793 og 1795. Den tredje deling fjernede helt Polen fra kortet, og polakkerne havde ikke en selvstændig stat igen indtil efter 1. verdenskrig. De med preussiske, tyske og østrigske forfædre (i tillæg til dem med polske forfædre) kan drage fordel af kort under denne, og senere, tidsperioder.

Wienerkongressen (1815)

Napoleon Bonaparte erobrede meget af Centraleuropa i begyndelsen af 1800’erne, og mange europæiske grænser skulle fornyes efter hans nederlag. De sejrende europæiske magter tegnede mange grænser som også skulle indeholde Frankrig, og forhåbentlig sikre fremtidig fred. Per traktaten, vendte Frankrig tilbage til sine præ-Napoleoniske grænser, og kongressen gav (eller returnerede) betydelige landområder til Preussen, Østrig og Rusland. Flere af de tyske og italienske bystater blev konsolideret eller slået sammen, hvilket gav interesse i forenede nationer for disse etniske grupper. Holland genvandt sin uafhængighed (sammen med Belgien, som blev uafhængigt i 1830), og Danmark tabte Norge til Sverige. Kongressen skabte også det tyske forbund (en samling af uafhængige tyske stater) og det russisk-ejede, semi-autonome Kongedømmet Polen.

Italiens samling (1861) and Tyskland (1871)

Efter Napoleonkrigen og Revolutionerne i 1848, spredte nationalismen sig over hele Europa. Dette førte til, at nogle indbyggere i de diverse italienske og tyske bystater grundlagde nye lande; Kongeriget Italien i 1861 og det tyske imperium i 1871. De to bevægelser havde nogle ligheder, der hver især hyldede stærke ledere fra de mest fremtrædende bystater (Victor Emmanuel II og Giuseppe Garibaldi fra kongeriget Sardinien i Italien og Wilhelm I og Otto von Bismarck af Preussia i Tyskland). Samlingerne er vigtige “grænse”-år for dem der forsker disse lande, da alle optegnelser før samlingerne blev holdt på lokalt niveau.

Versaillestraktaten (1919)

Første verdenskrig ødelagde Europa, og dets sejrsherrere lovede at skabe en ny magtstruktur, som ville forhindre en sådan katastrofe i at forekomme igen. Det østrig-ungarske imperium, en af de centrale magter, blev opløst, og flere nye lande blev oprettet i dets sted: Østrig, Ungarn, Tjekkoslovakiet og Jugoslavien. Tyskland blev beskyldt for at starte krigen, og mistede af den grund store stykker land, herunder til en nyoprettet polsk stat. Hvis du har forfædre der boede i, eller emigrerede fra, Europa i mellemkrigstiden eller kort tid efter udbruddet af Anden Verdenskrig, skal du være særlig opmærksom på kort fra denne æra.

Din historiske forskning bør ikke ende her. Når du har fundet frem til hvor dine forfædre boede, bør du studere regionens historie for at forstå hvem der var på magten, og hvor optegnelser fra dine forfædres tid befinder sig i dag. For mere om europæisk historie, tjek The Family Tree Historical Maps Book: Europa, et atlas, der viser Europa fra 1700’erne til begyndelsen af 1900’erne, og The Family Tree Guidebook til Europa, en vejledning til at spore dine europæiske forfædre.