Slægtstræsdiagrammer: Sådan skaber jeg den perfekte gave til familiebegivenheder

Slægtstræsdiagrammer: Sådan skaber jeg den perfekte gave til familiebegivenheder

Af Sebastian Gansauer

Jeg ved ikke, hvordan du har det: Jeg ELSKER store slægtstræsdiagrammer, som hele familien kan samles omkring, og som er næsten for store til at kunne brede ud i en normalt stor stue. Jeg elsker det, når hvert familiemedlem følger deres finger ned ad en gren på træet og stopper ved en forskellig slægtning eller forfader.

Byg dit slægtstræ på MyHeritage

Og da jeg tilfældigvis er en grafisk designer og arbejder i et trykkeri, tænkte jeg: hvorfor ikke lave disse diagrammer selv?

Family tree chart as a beautiful giftHurtigt sagt, hurtigt gjort. Nu er spørgsmålet selvfølgelig, hvem designer man dette for, hvad skal der være på det, og hvornår er det den rigtige lejlighed at give en i gave? Skelsættende fødselsdage virker som et oplagt valg, ligesom bryllupper: store begivenheder, hvor to familier officielt bliver forbundet. Jeg vil gerne præsentere dig for de familier, jeg allerede har givet en sådan slægtstræsrulle, og opfordre dig til at prøve det selv. Glæden og taknemmeligheden, du vil modtage, er al besværet værd.

Helen Gansauers 98-års fødselsdag

På mit andet besøg i USA i 2012 blev jeg inviteret af kusine Patricia til hendes tante Helens 98-års fødselsdag i Pittsburgh, Pennsylvania. Helen var barnebarn til en Gansauer-udvandrer fra Tyskland, og tysk blev talt i hendes bedsteforældres hus. Da slægtningene fra Pittsburgh heller ikke var helt klar over, hvordan de var beslægtede med klanen fra Chicago eller endda med mig, var ideen om at give hende et slægtstræ naturligvis oplagt her. Da jeg på det tidspunkt stadig manglede tekniske muligheder, måtte jeg tegne alt i hånden.

Helens slægtstræsdiagram

Helens slægtstræsdiagram

Sebastian with Helen

Sebastian sammen med Helen

Showing Helen the chart

Jeg viser Helen diagrammet

Efter begivenheden fik Patricia slægtstræet kopieret hos et arkitektfirma, og hver af deltagerne modtog en kopi med posten.

Julegave til Tante Betty Gansauer

Under et af mine besøg hos amerikanske slægtninge, hvor jeg skitserede et lille slægtstræ til vores møde, nævnte Betty Gansauer, en dejlig dame på over 90 år, hvor smukke hun fandt sådanne optegnelser over slægtstræer. Denne udtalelse var grund nok til, at jeg dykkede lidt dybere ned i hendes slægtshistorie. Her måtte jeg stole på folketællinger tilgængelige online, lokale krøniker og MyHeritage’s historiske optegnelser og Smart Matches™. Da Betty havde forbindelser til britisk adel på både sin fars og mors side, blev rullen ret lang. Derudover er hun også efterkommer af Pocahontas og deler dermed indianske rødder med Hollywood-stjerner som Edward Norton eller den 23. præsident for USA, Benjamin Harrison. Endnu engang blev denne rulle håndmalet og ‘lidt’ større end en almindelig plakat.

Aunt Betty's family tree chart

Tante Bettys slægtstræsdiagram

Sebastian with Aunt Betty and family

Sebastian med Tante Betty og familie

Aunt Betty with her family tree chart

Tante Betty med sit slægtstræsdiagram

Bryllupsgave til Chris og Natalie

Det første officielle bryllupsdiagram var for min kusine Rogers søn, en af mine to hovedværter, når jeg holder ferie i USA. Rogers fætter Caryl deler også en passion for slægtsforskning, så i det mindste for den gren af familien havde jeg masser af materiale at arbejde med. Jeg havde også heldet at finde en passioneret slægtsforsker i brudens tante, så jeg kunne dække begge grene godt, og alt, hvad der var tilbage for mig at gøre, var designet. På grund af det store omfang af træet og de komplicerede krydsforbindelser, der eksisterede mellem familierne, blev gaven heller ikke færdig, før dagen før ceremonien. En lærepenge fra alt dette er, at bruden og brudgommen er omtrentlige 20. fætre (som vi alle er i virkeligheden), og rødderne for begge familier forbinder et sted i Skotland.

Chris and Natalie's family tree scroll

Chris og Natalies slægtstræsrulle

I øvrigt navngav parret deres to børn ved at bruge navne fra slægtstræet. Dette var mit første amerikanske bryllup, og det skulle blive fulgt af mange flere….

Flere bryllupper: Morgan og Kelly

Bare et år senere var jeg tilbage i USA. Denne gang var det for at deltage i brylluppet for min kusine Morgan, sønnen af Rogers bror Jason. Jeg havde kendt Morgan siden mit første besøg i Chicago i 2010, og jeg fik også mulighed for at møde hans kæreste Kelly et par år senere. På nuværende tidspunkt er de alle sammen fætre og kusiner for mig – hvem tæller, hvor mange grader vi er afskilt med. Disse to modtog det første slægtstræsdiagram, jeg skabte ved hjælp af software; før det lavede jeg dem alle i hånden. Fordelen ved at bruge software er, at du hurtigt kan rette fejl; ulempen er, at du bliver endnu mere irriteret, når du opdager en i den trykte version! Ligesom Christopher og Natalie året før, har disse to også et mindre slægtstræsdiagram og en stor slægtstræsrulle, og bare for sjov en stor oversigt over, hvordan de på bryllupsdagen tilknyttede slægtninge alle er beslægtede.

Ligesom året før kunne man finde fælles forfædre, der går flere århundreder tilbage. Dette inspirerede mig til at fortælle en lille historie, inden jeg gav dem slægtstræet: Jeg spurgte dem, om de begge kendte historien om Bluetooth-teknologi. Ved første øjekast har dette ikke meget at gøre med slægtsforskning. Imidlertid ved historieentusiaster, at Bluetooth fik sit navn fra kong Harald Blåtand, der forenede de forskellige stammer i Norge. Og en legende siger, at hans blå tænder kom fra at spise for mange blåbær (men manglende hygiejne er nok mere korrekt). Så jeg købte også blåbærbrændevin til dem, som de nu drikker hvert år på deres bryllupsdag. Kong Harald Blåtand var forresten den fælles forfader for de to.

Sebastian with Morgan and Kelly

Sebastian med Morgan og Kelly

Morgan and Kelly's family tree scroll

Morgan og Kellys slægtstræsrulle

Morgan and Kelly holding up their family tree scroll

Morgan og Kelly holder deres slægtstræsrulle op

Lille intermezzo: En slægtstræ til Caryls svigersøn

På dette tidspunkt var det at skabe slægtstræsruller blevet en meget sjov hobby for mig. Min kæreste kusine Caryl spurgte nu, om jeg kunne lave noget lignende til hendes svigersøn. Hun sagde, at hun allerede havde forsket i alle datoerne og nu gerne ville se det i papirform. Igen var det meget individuelt, for Corey – svigersønnen – havde engelske, tyske og polske forfædre. Med hans tyske rødder fandt vi ud af, at han nedstammede fra de første tyske emigranter, de “Original 13,” der rejste til USA i 1683. Så denne gang lavede jeg filen til Caryl, og hun tog sig af udskrivningen.

Caryl with the finished product

Caryl med det færdige produkt

To bryllupper: Laura og Kayla

Der var ingen store fejringer hverken i Europa eller i USA under COVID-pandemien, hvilket tvang mig til at “danse til to bryllupper” i 2022. Min kusine Laura, Caryls barnebarn, var allerede blevet officielt gift ved en lille ceremoni, men hun ønskede ikke at gå glip af den store bryllupsfejring. Og da hun allerede havde nævnt ved tidligere bryllupper, at hun også gerne ville have en slægtstræsrulle en dag, var der ingen måde, jeg kunne afslå denne anmodning.

Cousin Laura's wedding

Fejring med kusine Laura

Cousin Laura's family tree chart

Kusine Lauras slægtstræsdiagram

Kusine Kayla, datteren af Rogers og Caryls fætter Brian, var også blevet gift ved en lille ceremoni året før. Da parret ikke holdt en stor fejring, fik de deres slægtstræ med posten. Igen havde jeg den heldige situation at kunne trække på en rigdom af information, da både Kaylas mor og hendes mands, Grant, forældre var mere end villige til at give informationer og fotos af deres slægtshistorie.

Sebastian with cousin Kayla and family

Sebastian med kusine Kayla og familie

Cousin Kayla's family tree chart

Kusine Kaylas slægtstræsdiagram

Detail from the chart

Detalje fra diagrammet

Examining the chart

Undersøgelse diagrammet

Som afslutning kan jeg kun opfordre alle til at overveje at give et slægtstræsdiagram som gave til familiemedlemmer både tæt på og fjernere. Selvom ikke alle måske har mulighed for at få noget trykt på en kontinuerlig rulle, var selv de håndtegnede kopier omdrejningspunktet for enhver fejring. Vi som slægtsforskere har gaven til at bringe familien tættere sammen gennem en sådan gave, da alle på en eller anden måde har interesse i deres aner. Arbejdet er vores, men hvis det er sjovt, er det ikke rigtig arbejde, vel?

Sebastian Gansauer, 42 år, bor i Tyskland og har forsket i sin families historie i 25 år. Han har været bruger af MyHeritage i over 10 år og har et slægtstræ med over 100.000 slægtninge. I øvrigt behøver du ikke at arbejde næsten så hårdt som Sebastian gjorde for at lave et smukt slægtstræsdiagram – gratis – ved hjælp af MyHeritage! Denne artikel på MyHeritage Vidensbase vil vise dig hvordan: Sådan laver du et slægtstræsdiagram eller en bog på MyHeritage.

Byg dit slægtstræ på MyHeritage.