DNA: Kan søskende have forskellige etniciteter?

DNA: Kan søskende have forskellige etniciteter?

Det kommer måske ikke som en overraskelse, at når to søskende får deres DNA testet, vil deres resultater normalt være meget ens. Det som derimod overrasker mange, er at to søskende (ikke tvillinger), med samme forældre og forfædre, kan ende med forskellige etnicitetsresultater. Hvis man har de samme forældre, burde man så ikke også have identiske etnicitetsresultater?

Nyd godt af vores juletilbud på DNA-test 2022, der er startet! Køb MyHeritage DNA til årets laveste pris!

Det er ikke helt så simpelt. Det er faktisk meget almindeligt, at søskende har forskellige etnicitetsresultater. Dette skyldes at der er flere forskellige faktorer, der kan påvirke genetisk etnicitet. Her vil vi se på nogle af disse faktorer:

Menneskets grundlæggende genetik

For at forstå genealogiske DNA-tests skal du forstå lidt om menneskets genetik. Vi kommer ikke til at komme dykke for meget ind i den genetiske videnskab, men der er nogle grundlæggende ting som du bør vide.

Kromosomer

DNA er opdelt i store enheder som kaldes kromosomer. Mennesker har 23 par kromosomer.

De fleste genealogiske DNA-tests, som det der bliver foretaget med MyHeritage DNA, er autosomal-testning. Det betyder, at det ser på de første 22 par af vores kromosomer, de såkaldte autosomer. Det 23. kromosompar er kønskromosomet, som afgør hvilket køn du får.

Andre DNA-test (Y-DNA, mtDNA) ser på andre dele af DNA’et. Men autosomal DNA-testning bliver brugt til at beregne etnicitetsestimater.

Gener

Hvert kromosom består af mindre dele, kaldet gener. Hvert kromosom indeholder hundreder eller tusinder af gener.

Disse gener fortæller vores krop hvordan den skal udvikle sig og fungere. De er ansvarlige for hårfarve, øjenfarve, hudfarve, kropstype, ansigtsform og, for eksempel, om vi foretrækker salt eller sød mad.

Det er også disse gener der hjælper med at bestemme din etniske arv. Visse variationer af gener er almindelige i visse regioner, men sjældne i andre. Nogle findes kun i bestemte etniske grupper. Etnicitetsestimater er baseret på disse gener som indikatorer for hvor dine forfædre levede.

Genetisk blanding

Dit DNA fortæller meget om hvem dine forfædre er, og hvor de levede. Men på grund af den måde generne overføres fra forældre til børn, kan tingene være lidt mere komplicerede

Vi har alle 22 par autosomale kromosomer, men disse par er ikke identiske. Vores reproduktive celler tager dele af hver af disse kromosomer for at skabe en ny, unik sammensætning. Den nye DNA-streng er meget lig den gamle, men den ikke identisk.

Dette er grunden til at søskende som deler de fleste gener, plejer at ligne hinanden. Men medmindre de er enæggede tvillinger, er der altid nogle forskelle i deres genetiske koder.

Og dette betyder, at der også kan være forskelle i deres etnicitetsestimat.

Lad os se et eksempel på hvordan dette kan ske.

Eksempel på DNA-arv

Hvordan to søskende kan have meget forskellige etnicitetsestimater.

Hver person har 22 “prikker”, som bruges til at repræsentere autosomer eller de første 22 par af kromosomparene. Børn modtager halvdelen af disse prikker fra hver af deres forældre.

I dette eksempel tager vi udgangspunkt i nogle grundlæggende etnicitetskombinationer. Denne simple model viser hvordan forskellige etnicitetsestimater kan være for søskende.

Ved første øjekast vil det være naturligt for dig at tænkte, at hvis din farfar er 50% irsk og 50% skotsk, og din farmor er 100% italiensk, vil din far være 25% irsk, 25% skotsk og 50% italiensk, men dette er ikke nødvendigvis sandt.

I eksemplet kan farmoren udelukkende videregive italienske gener, så halvdelen af farens gener er italiensk (50%). Men farfaren kan videregive enten irske eller skotske gener, og det vil ikke altid være præcis halvdelen af hver. I dette tilfælde blev flere irske gener end skotske videreført.

Hvis du ser på morens side, og du vil lægge mærke til at det samme sker. Flere irske gener end italienske blev videreført.

For hver generation vil der være mulighed for et tilfældigt antal gener fra hver etnicitet at gå i arv. Selv efter kun to generationer vil to søskende have betydelige genetiske forskelle.

I gennemsnit deler søskende omkring 50% af deres DNA med hinanden, men nogle deler lidt mere og andre lidt mindre.

Så selv om vi alle arver 50% af vores DNA fra hver af vores forældre, vil segmenterne ende op med at være helt tilfældige.

Ethnicitetsestimater

Så hvis alles DNA er unikt (med undtagelse af identiske tvillinger, trillinger osv.), hvordan kan vi alligevel formå at bestemme en persons etnicitet?

Svaret er ved hjælp af enkeltnukleotidpolymorfi (SNPs). Kort fortalt, er dette meget små stykker af DNA, der er en smule forskellige afhængigt af din afstamning.

DNA muterer over tid. Under normale omstændigheder producerer DNA’et eksakte kopier af sig selv, men nogle gange er der en lille fejl, på samme måde, som man kan skrive et bogstav forkert i en længere tekst. Hvis den mutation går i arv vil det over tid kunne ses hos flere og flere efterkommere.

Før i tiden flyttede folk ikke fra sted til sted i lige så høj grad som i dag, og de oftest giftede de sig inden for deres egen etniske eller religiøse gruppe, så disse SNP’er akkumulerede sig over tid. I nogle tilfælde er de helt unikke. Hvis dit DNA indeholder en SNP som kun egypterne har, så er chancerne store for at du har en egyptisk forfader.

Testningen som udføres ved hjælp af MyHeritage DNA, undersøger millioner af disse meget små dele af genetisk kode, og sammenligner dem med testdatabaser for at bestemme dit etnicitetsestimat. Jo flere SNP’er du har som matcher en bestemt etnisk gruppe, jo større vil dit etnicitetsestimat for den gruppe være.

Men husk på at DNA blandes for hver generation. Hvis du arver mange SNP’er som er tilknyttet til en bestemt gruppe, får du et højt etnicitetsestimat for den pågældende gruppe. Hvis din søskende har arvet færre SNP’er for denne gruppe, vil han eller hun få et lavere etnicitetsestimat.

Derudover bruger hvert firma som tester DNA forskellige metoder til beregning af etnicitet. Det vil sige, at hvis du tester med mere end et firma, vil dit etnicitetsestimat kunne variere.

Finde slægtninge

En interessant konsekvens af dette er, at du og dine søskende også vil kunne forskellige matches på slægtninge.

Så snart dit DNA er testet med MyHeritage DNA, vil dine resultater blive matchet mod alle andres DNA i vores database for at se om nogen af dem er dine slægtninge. Dette giver dig mulighed for at kontakte fjerne nulevende slægtninge, og eventuelt dele jeres forskning og slægtshistorier.

Siden dit DNA ikke er identisk med dine søskendes DNA, vil de slægtninge du bliver matchet med heller ikke være nøjagtigt de samme. I eksemplet ovenfor vil sønnen have større sandsynlighed for at modtage matches med stærke irske og italienske gener, mens datteren højst sandsynligt vil modtage flere matches med stærke tyske og skotske gener.

Dette vil for det meste påvirke fjernere slægtninge. På trods af deres forskelle, vil både søn og datter være næsten sikre på at modtage matches med de samme nære slægtninge (fætre/kusiner i første til tredje led).

Konklusion

Kan du og din søskende modtage forskellige etnicitetsestimater på trods af at I har de samme forfædre?

Absolut. Medmindre I er identiske tvillinger, ville det faktisk være usædvanligt hvis I ikke fik forskellige estimater.

Du og dine søskende deler ikke nøjagtigt samme DNA. Genealogisk DNA-testning bestemmer din etnicitet baseret på dit unikke DNA.

Ofte vil disse forskelle være små, men ikke altid. Det betyder ikke, at testene er forkerte eller unøjagtige. Det betyder bare, at det er endnu vigtigere, at så mange familiemedlemmer som muligt bliver testet, for at få mest mulig information som kan tilføjes til dit slægtstræ.

Hvad har du opdaget gennem dine MyHeritage DNA-resultater? Bestil en DNA-test til dig selv eller en du holder af (måske dine søskende!) i dag!

Dette er en gæsteblog af Marc McDermott, manden bag Genealogy Explained. Han deler sin lidenskab for slægtsforskning med andre ligesindede og ønsker at løse komplicerede emner relateret til slægtsforskning og DNA. Marc bor i New Jersey med sin kone Leigh. Når du ikke arbejder med Genealogy Explained, er han optaget med at studere mikrofilm på statens arkiver i Trenton, eller fordybet i forskning på hans lokale slægtsforskningscenter.