10 ting en slægtsforsker bør gøre mindst én gang om året

Af gæsteblogger, Laurence Harris, chefgenealog hos MyHeritage.

Vi har aldrig tid nok til at udforske hele vores familiehistorie. Vi glemmer sommetider, i vores iver efter at finde nye oplysninger, at vigtige aktiviteter kan gå i glemmebogen. Det er derfor vigtigt, at vi som slægtsforskere, uanset om vi er nybegyndere eller erfarne, mindst en gang om året, stopper op og tjekker, at vi ikke har glemt noget vigtigt, overvejer hvilke vigtige opgaver vi står overfor, og laver et nytårsfortsæt om at arbejde med vores familiehistorie på en mere kløgtig måde, mens vi hygger os med det – hvorfor skulle vi ellers gøre det?

Nedenfor finder du vores liste over 10 familiehistorie aktiviteter du som slægtsforsker burde foretage årligt – hvis ikke oftere:

1. Del dine opdagelser. En stor del af fornøjelsen ved slægtsforskning opleves, når du deler dine opdagelser med familien. Deling motiverer andre medlemmer af familien til at dele deres egne dokumenter og informationer. Hvis de ser, at deres børn eller forældre ikke optræder i diagrammet, eller der måske mangler en detalje såsom fødselsdato, vil de som regel bidrage med yderligere information. At dele oplysninger med andre er oftest den bedste måde at få andre til at dele deres oplysninger med dig. Har du en familieside på nettet? Overvej at invitere slægtninge til at blive medlemmer af din side (du skal blot bruge deres navne og e-mailadresser), hvilket giver dem mulighed for at se dine opdagelser. Ældre familiemedlemmer, som måske ikke er så glade for internetsider, kan have glæde af, at du printer et familiediagram ud og taler om det med dem. Dette er en glimrende måde at få nye familiehistorier. Glem ikke at tilføj billeder til så mange slægtninge som overhovedet muligt i dit stamtræ, da billeder gør træet nemmere at forstå og mere attraktivt.

2. Tjek dine Smart Matches og Record Matches. Hvis du har et stamtræ på MyHeritage, eller du burger Family Tree Builder-programmet, får du en Smart Match-meddelelse, når en person i dit træ lader til at matche en person i et træ hos en anden MyHeritage-bruger. Kig forbi Record Matches, hvor MyHeritage har identificeret et historisk dokument eller optegnelse der kan have en relation til en person i dit træ. Optegnelsen eller dokumentet betyder, at du måske vil være i stand til at tilføje ny, relevant data til dit stamtræ med et minimum af arbejde. Hold øje med disse meddelelser regelmæssigt så du undgår, at de hober sig op til et uoverskueligt antal.

3. Tjek vores nyheder. MyHeritage tilføjer, som mange andre store internetfirmaer, nye datasamlinger til vores eksisterende samling, mens vi kontinuerligt opdaterer andre datasamlinger. Det er nemt at misse når vi tilføjer nye samlinger, hvilket er grunden til vi anbefaler, at du kigger forbi vores blog regelmæssigt for at holde dig opdateret med udgivelsen af nye datasamlinger. Kig samlingernes resumé igennem for at finde ud af, om de har en relevans for din forskning. Vores datasamlinger fortsætter med at vokse og bliver opdateret regelmæssigt. Du kan med fordel tage nogle navne, som optræder i dit træ, og bruge SuperSearch for at undersøge dem. Det kan være, du bliver behageligt overrasket og finder nye dokumenter eller optegnelser, der optræder i en opdateret samling. Glem ikke at der dagligt tilføjes mange datasamlinger til andre hjemmesider (gratis sider som betalingssider), som kan være relevante for din forskning.

halkohnlibrary

4. Besøg et arkiv. Til trods for de mange milliarder historiske dokumenter og optegnelser der findes på MyHeritage, og det omfattende antal som findes på andre hjemmesider, findes der langt flere optegnelser og dokumenter, som aldrig er blevet digitaliseret, selv om de er relevante for din forskning. Mange dokumenter findes kun i fysiske udgaver i arkiver. Det hænder, at slægtsforskere bliver nødt til at besøge disse arkiver for at lære mere om fortiden. Selv om mange arkiver har digitaliseret deres materiale, og fortsat gør det, er der stadig færre digitale optegnelser og dokumenter, end der findes på papir eller mikrofilm. Sommetider kan det være en fordel at hyre en uafhængig forsker, eller betale en forsker i arkivet, til at lave noget gravearbejde for dig. Det ville dog være mere effektivt, hvis du selv havde mulighed for at besøge arkivet. Et besøg til et arkiv kan både være belønnende og en fornøjelse – så planlæg et besøg i det nye år.

5. Foretag back-up af dine data. Det er ekstremt vigtigt at lave regelmæssige back-ups af dit træ på nettet, og det er ligeledes vigtigt at have kopier af alle dine familiehistoriske dokumenter. Disse data bør gemmes andre steder, og gerne væk fra hjemmet, i forhold til dine originale dokumenter og data. Digitale kopier af dokumenter bør også opbevares andetsteds end i hjemmet. Hvis du endnu ikke har foretaget back-up, bør du betragte dig som værende heldig, hvis du ikke har oplevet tab af data eller dokumenter. Har du et stamtræ hos MyHeritage, tilbyder vi en månedlig back-up service af alle dine data, som er tilknyttet dit stamtræ – herunder videoer, billeder og dokumenter. Bruger du Family Tree Builder, kan du oprette en privatbruger på MyHeritage-siden og synkronisere dit stamtræ med nettet. Derefter kan du bruge back-up tjenesten til at lave en back-up af dit træ. Før du kopierer dine data, bør du lave et tjek af dubletter og afdøde personer. Du kan gøre dette gennem Family Tree Builder, hvis det er forbundet og synkroniseret med dit stamtræ på nettet.

6. Arbejd på at finde manglende nøgleinformationer. De fleste af os har en gren i vores træ, som vi gerne vil udforske mere end andre. Vi mangler dog nogle vigtige oplysninger for at komme videre. Undgå at forske i hele dit træ på én gang – vælg én gren, der mangler et stykke information og fokusér på at finde det. Du kan eksempelvis have detaljerede informationer om din farfar, og du vil måske forske længere tilbage i tiden for at finde oprindelsen af dit efternavn. Du får brug for at finde forældrenes navne – især din farfars far. Notér alt hvad du ved, som måske kunne være relevant; hvor og hvornår din farfar blev født, havde han søskende, hvor og hvornår blev din farfar gift? Undersøg derefter hvilke sandsynlige kilder indeholder disse informationer. For eksempel, din farfars forældre kan være angivet på hans fødsel- eller dåbsattest. Måske er de alle nævnt i en folketælling eller i et stamtræ, der er lavet af en anden slægtsforsker. Vurdér sandsynligheden for hvilke af disse kilder er offentligt tilgængelige, hvor nemme de er at få adgang til, hvor sandsynligt det er at kilden rummer de nødvendige information, og vurdér kildens pålidelighed. Din farfars fødselsattest kunne i dette tilfælde være den bedste kilde, og du kan begynde at fokusere på, hvordan du får fat på den.

7. Digitalisér. Vi samler mange fotografier i løbet af et år, som enten sidder i et album eller ligger løst omkring. Det samme gør sig gældende med breve, certifikater og andre dokumenter. Vi lægger dem til side og fortæller os selv, at vi ordner dem senere. Det er bedst, at du løbende får digitaliseret fotografierne og uploader kopier til din familieside på nettet, så du undgår en kæmpe bunke, der er uoverskuelig at gå i gang med. På familiesiden kan du tilføje nøgleinformation om hvert billede eller dokument, ligesom du kan linke det digitale billede sammen med den rette person i dit træ.

dna-page-1

8. Tjek dine DNA-resultater for nye matches. Det er meget naturligt at undersøge, om vi er nært beslægtede med andre personer, når vi modtager vores DNA-resultater. Antallet af folk, som får testet deres DNA, vokser dog, og det er derfor vigtigt at tjekke MyHeritage for nye matches regelmæssigt. Tjek også tidligere matches, som måske ikke var relevante før, da de kan have en ny betydning med nye navne og informationer. Ydermere kan kombinationen af DNA-prøver og traditionel slægtsforskning med stamtræer enten be- eller afkræfte formodede forhold i træet. Så i tilfælde af, at du endnu ikke har testet din DNA, kan du med fordel overveje en MyHeritage DNA-prøve.

9. Gør din slægtsforskning til en del af dit nytårs fortsæt. Mange af os har lavet et enkelt eller en del nytårsfortsæt. Måske var det en idé at lave et nytårsfortsæt, der forbedrer dine slægtsforskningsvaner? Det kunne være, ”jeg vil digitalisere og skanne dokumenter på dagen hvor jeg modtager dem, eller måske, ”jeg vil inkludere en kilde og beskrivelse for hvert billede eller stykke information, jeg lægger op.”

10. Duk op til familiesammenkomster og hyg dig. Vigtigst af alt – hyg dig! Duk op til en stor familiesammenkomst, besøg en ældre slægtning eller udnyt højtiderne, hvor du medbringer en plakat med jeres stamtræ og masser af billeder, der kan vække familieminder. Husk at installere vores gratis MyHeritage-app på din telefon eller tablet, så du kan knipse nye familiebilleder eller vise de gamle, ligesom du kan interviewe og optage slægtninge fortælle om familiens historie.

Kommentarer

E-mail-adressen holdes privat og vises ikke

 • Ole Hopff

  2. februar 2017

  Hej,-
  Fin artikel!
  Jeg er gået i stå i Sydslesvig, som er Tyskland i dag, hvordan kommer jeg ind på f. eks. de tyske folketællingslister?
  VH Ole

 • Kim Priskorn

  23. april 2017

  Hvordan laver jeg en DNA- test?

  • Kasper

   22. juni 2017

   Hej Kim

   Beklager den sene tilbagemelding på din kommentar. Hvis du følger , kan du få lidt indsigt i MyHeritage DNA-prøven, og hvordan det hele virker. Ellers går du bare ind på , hvor du kan købe din DNA-prøve. Vh. Kasper.

 • Birger Falkenstrøm

  7. oktober 2019

  Punkt 1: “Del dine opdagelser”. Det er meget vigtigt at dele sine opdagelser. Man ser alt for mange “Privat”-markeringer selv ved personer, som er født for 100 år siden eller mere. Det er virkelig en uskik, som jeg ikke forstår.