5 tips når du skal søge i forbindelse med adoption

Dette er et gæsteindlæg af Brianne Kirkpatrick, MS, LCGC. Brianne er genetisk rådgiver, blogger, forfatter og konsulent. Fra sin private praksis, Watershed DNA, tilbyder Brianne support og professionel vejledning til kunder som har taget en afstamningstest for forskellige formål som sundhed og slægtsforskning. Hendes tidligere arbejde inkluderer arbejde med adopterede og personer der er blevet undfanget ved hjælp af donorer, og yderligere situationer hvor testresultater har komplekse følger. Brianne arbejder også med Genome Medical, som har et netværk af specialister til at støtte kunder med behov for genetisk test af medicinsk kvalitet.

At være involveret i søgninger, både i min udvidede familie og mit arbejde i den genetiske slægtforsningsverden, har bragt mig i kontakt med mange meninger og ressourcer, samt givet mig mange oplevelser. Her er nogle råd jeg har samlet for dem der overvejer, eller allerede har, involveret DNA-test i en adoptionsrelateret søgning.

Kast et bredt net
Dette er det bedste råd givet af personer der er bekendt med at bruge DNA til at finde biologisk familie. Jo flere muligheder du giver dig selv at matche med andre der har testet deres DNA, desto større chancer har du for at få en brugbar match. MyHeritage har gjort en bredere søgning mulig ved at tilbyde DNA-tests, samt give dig mulighed for at uploade en computerfil af dine DNA-resultater (kaldet “rå data”) fra et andet firma til deres matching-system, hvis du allerede har testet et andet sted. Dette blogindlæg forklarer vigtigheden af at “fiske i alle damme”.

Forbered dig på det uventede
Din adoptivrelaterede søgning kan blive lang- eller kortvarig. Familiemedlemmer som du finder frem til kan blive overrasket over at høre fra dig, men på den anden side kan de have søgt efter dig i mange år! Det er heller ikke til at vide hvor hurtigt dit forhold til en match går fremad. Det kan føles ubehageligt for dig, uanset om det bevæger sig med skildpaddefart eller lynhurtigt. Der findes ikke to identiske oplevelser, men der er ofte ligheder mellem søgninger. Her er resultaterne af en undersøgelse om brug af DNA-test i adoptionssøgninger, og hvad du kan forvente. Din personlige erfaring kan selvfølgelig blive noget helt andet.

Udforsk alle dine muligheder for at “matche”
DNA er en måde at identificere, og komme i forbindelse med, biologisk familie. Selv om det har været nøglen for mange, er det ikke den eneste vej til en genforening. Dine muligheder for at søge efter familie er mange, f.eks.: benyttelse af samtykkeregistre, henvende dig til adoptionsbureauet eller den sociale service der behandlede adoptionen, undersøge dine rettigheder for at få en kopi af originale fødselsattester og adoptionsoptegnelser, at arbejde med en certificeret fortrolig mellemmand for at få kontakt via en tredjepart, og tale med ældre slægtninge og venner af familien for at se om de har yderligere oplysninger vedrørende en adoption.

Identificer folk og ressourcer til at støtte dig undervejs
Nogle venner og familiemedlemmer vil være en stor støtte i din søgning efter dine biologiske forældre eller adoptivbarn, og andre kommer ikke til at synes om det. Uanset hvordan dine nærmeste reagerer på din beslutning om at søge, findes der rigtig mange informationer på internettet, og kan bruges som et værktøj til at komme i kontakt med andre der har været igennem samme proces. Du vil sandsynligvis være i stand til at identificere en person der har været igennem hvad du nu går igennem. Støtte og flere oplysninger er tilgængelige hvis du leder de rigtige steder. Hjemmesider som dnaadoption.com, podcasts som Adoptees On, grupper som DNA Detectives (hjemmeside og Facebook gruppe) og bøger som Finding Family har været nyttige for mange mennesker som har været involveret i adoption.

Find en kompetent rådgiver
En adopteret person fortalte mig, at arbejde med en rådgiver var det bedste hun gjorde for at forberede sig på sin søgen efter biologisk familie. At komme godt i gang – eller prøve en ny tilgang, som DNA-test, hvis du ikke har gjort det tidligere – kan vække nogle følelser du ikke havde forventet eller var forberedt på. Du kan starte din søgning med en rådgiver der er kompetent indenfor adoption fra denne liste, eller ved at bruge funktionen “Find en terapeut” på psychologytoday.com. At arbejde med en uddannet rådgiver, kan hjælpe dig med at bedre forstå din frygt og bekymringer, og hjælpe med at udstyre dig til at håndtere udfordringer i løbet af din søgning, uafhængigt af det endelige resultat.

Adopteret personer har givet udtryk for forskellige grunde til at søge efter biologisk familie. Kun den adopterede person (eller en biologisk forælder eller søskende) ved om eller hvornår det rigtige tidspunkt er for dem. Kend dine grunde til din søgning på forhånd, og kom i gang med disse og andre tips. Du er måske kun én DNA-test væk fra en succesfuld søgning!

Kommentarer

E-mail-adressen holdes privat og vises ikke

  • Smithd87

    27. maj 2018

    You produced some decent points there. I looked on the net to the problem and discovered many people goes together with along along with your web site.