Nostalgiske dufte

Nostalgi er defineret som sentimentalitet om fortiden, typisk fra en tid eller et sted med glade personlige associationer.

Ordet nostalgi kommer fra en kombination af de to græske ord, νόστος (nóstos), der betyder “hjemkomst” og ἄλγος (álgos), der betyder “smerte”.

Det tilskrives en medicinsk studerende fra 1700-tallet, for at beskrive angsten hos de schweiziske lejesoldater, der kæmpede langt væk hjemmefra.

Nostalgi kan dukke op i mange forskellige sammenhænge. Minder kan blive vækket når man ser på gamle billeder af mennesker og steder man har været, det kan dukke op når man lytter til en sang der tager dig tilbage til første gang du hørte den, eller når du smager noget fra din barndom.

Sanseekspert Professor Barry Smith siger, at “Lugt, mere end nogen anden sans, kan fremkalde stærke, emotionelle minder. Scenarier med mennesker, steder og ting, kan blive bragt til livs ved blot en antydning af en ellers for længst glemt duft. ”

“Uanset om der er tale om en ferie ved havet, en tur til en forlystelsespark, eller en solrig gåtur gennem en skov, kan lugten af en bestemt duft, pludselig bringe os tilbage til de gamle dage.”

Grunden til at netop lugtesansen kan bringe minder frem mere end de andre sanser, er at nervecellerne i næsen, som de eneste sanseceller, er direkte forbundet med det yderste lag af hjernen som kaldes hjernebarken. Derfra sendes lugtesignalerne til det limbiske system, som tager sig af følelser og hukommelse. Derfor giver lyden eller synet af f.eks. popcorn, ikke de samme stærke følelser som duften af popcorn.

Ifølge en britisk undersøgelse af over 2.000 voksne, er visse lugte mere tilbøjelige til at udløse nostalgiske minder end andre. Undersøgelsen afslørede de top 40 dufte, der fremkalder kraftige følelser blandt briterne, når de dufter dem igen.

Blandt de dufte der, ifølge undersøgelsen, er mest tilbøjelige til at fremtvinge stærke minder fra fortiden er bl.a. friskklippet græs, solcreme, blyantspåner, tavlekridt og vicks vaporub. Herhjemme kan vi uden tøven også tilføje duften af pebernødder og risengrød som bringer os tilbage til minderne om barndommens jul.

En af de dufte der bringer de stærkeste barndomsminder frem i mig er duften af friskbagte boller. Den tager mig tilbage til de søndagsmorgener, hvor min mor var vågen før alle andre for at bage, og hvor duften af bollerne der netop var taget ud af ovnen, langsomt spredte sig gennem hele lejligheden, og hvor hele familien i sidste ende sad sammen om morgenbordet med udsigten til en afslappet søndag.

Hvilke dufte gør dig nostalgisk og tager dig tilbage til din barndom?

Skriv en kommentar.

Denne e-mailadresse er privat og kan derfor ikke vises.