Første Skoledag: Historiske øjeblikke og brugerfotos i nyt lys

Første Skoledag: Historiske øjeblikke og brugerfotos i nyt lys

Første skoledag i Danmark er ikke blot en dag, hvor skolebøger og nyt skolegrej kommer i brug. Det er en dag med dybe historiske rødder, som reflekterer Danmarks lange tradition for uddannelse og lighed.´

På MyHeritage har vi i anledningen af årets skolestart dykket ned i vores brugeres fotoarkiver på MyHeritage og udvalgt de bedste fotos fra første skoledag. Med vores avancerede fotoværktøjer har vi farvelagt og forbedret disse skatte, så de nu skinner med fornyet glans. Lad os tage et kig ned ad memory lane og udforske denne traditions rige historie samt de forbedrede fotos, der bringer den til live.

Udforsk din slægtshistorie på MyHeritage i dag

Første skoledag – Fra Kirke til Klasselokale

I 1800-tallet var den danske skole dybt forankret i den lutherske kirke. Med skoleloven fra 1814 blev det en pligt for alle børn at få en uddannelse. Denne uddannelse skulle dog ikke blot forberede børnene til voksenlivet, men også til livet som gode kristne. Deraf var den første skoledag også en dybt religiøs begivenhed. Børnene blev indskrevet i kirken, og en stor del af undervisningen fandt sted i kirkebygninger.

I 1900-tallet, med industrialiseringen og urbaniseringen, begyndte Danmark at ændre sig hastigt. Uddannelse blev set som et middel til at opnå social mobilitet. Med indførelsen af folkeskolen i 1937 blev der lagt endnu større vægt på, at alle børn, uanset baggrund, skulle have lige adgang til uddannelse. Dette var en radikal ændring fra de tidligere skoleformer, hvor kun børn fra velstående familier havde mulighed for avanceret uddannelse.

Dansk skole i 1933

Dansk skole i 1933

Den første skoledag blev et symbol på denne lighed. Den dag markerede ikke blot starten på et nyt skoleår, men også en ny begyndelse, hvor alle børn kunne drømme stort.

Efterkrigstidens Påvirkning

Anden Verdenskrig satte naturligvis sit præg på alle samfundets aspekter, inklusive skolesystemet.

I 1950’erne, med genopbygningen af Danmark, stod skolerne overfor udfordringen at genintegrere krigens børn og styrke nationens demokratiske værdier. Fokus på demokrati, medborgerskab og national identitet blev kernen i skolens undervisning. Desuden voksede interessen for tekniske og erhvervsrettede skoler, som afspejlede landets behov for faglært arbejdskraft i den hastigt moderniserende æra. Pædagogikken ændrede sig også, med en skiftende interesse mod elevcentrerede metoder og inklusion.

MyHeritage-brugeres minder fra første skoledag i 1950’erne

På MyHeritage har vi mange brugerfotos fra første skoledag, og vi har udvalgt de bedste af dem, og farvelagt og forbedret dem med MyHeritage’s fotoværktøjer.

Henrik Strange Hansen fra Husum fortæller om sin første skoledag i 1955:

Billedet er taget første skoledag i august 1955. Jeg havde glædet mig meget til at begynde i skolen sammen med mine to legekammerater (Allan og Jan) fra samme opgang. Der var købt ny skoletaske, en fin lædermappe med remme, så den kunne tages på ryggen. Pennalhuset var pakket med både blyanter, penneskaft og pennevisker. Min mor tog billedet på græsplænen foran vores boligblok. På det tidspunkt boede vi i Kobbelvænget 7 i Husum, så den nærmeste skole var den endnu ikke færdiggjorte Voldparkens Skole.

Den første skoledag havde vi vores mor med. Klasselokalet var udstyret med tavler og tomandsborde og løse stole i lyst træ. På væggen hang kort med alle bogstaverne på – både de røde og de blå. Vores klasselærerinde delte en læsebog og en lille æske farvekridt ud til hver. Så havde vi noget at putte i den tomme skoletaske. Efter at mødrene havde forladt lokalet, begyndte vores første dansktime. Her skulle vi farve billedet på den første side, hvor vi så lærte at i – s siger is. Alle lærerinder blev tiltalt som frøken. Efter et par dage skulle jeg gå alene til og fra skole. Det var min mor meget betænkelig ved. Dels skulle vi gå rundt om hele byggepladsen, dels lå skolens indgang tæt på Utterslev mose.

Min klasse hed 1.v, og da vi var 34 elever i den, er det klart, at skolen allerede var stor, og at der var alt for mange børn i den. Det blev kun værre for de følgende årgange. I det første år havde vi dansk, regning, religion, formning og gymnastik. De meget store klasser gav lærerne store udfordringer, som de ikke alle sammen kunne leve op til.

Svend Kai Sørensen fra Frederikshavn havde ligeledes første skoledag i 1950’erne:

Dette billede af min første skoledag er taget i skolegården på den nybyggede Fadstrands skole i Frederikashavn i 1952. Jeg blev fulgt i skole af min mor (th) og min moster (tv).

Jeg er en stor årgang (efter krigen). Der var 6 første klasser med 20 elever i hver, som startede den 1. august 1952 på den nybyggede Fladstrands Skole. Min klasse var 1F og min lærer var Frk. Såbye.

Poul Søegaard fra Esbjerg startede året efter og fortæller dette om den første skoledag:

Billedet af min første skoledag er taget i august 1953.

Jeg står ved havelågen til mine forældres hjem: Wessels alle 1 i Esbjerg, Danmark. Jeg skulle starte i første klasse på Jerne skole.

Koenraad Sijp fra Aabenraa har lagt dette foto op på MyHeritage fra hans første skoledag

Det er taget i Aabenraa i 1956, hvor jeg startede på Nygade skolen

Tiden går, minderne består

Fra kirkens indflydelse i 1800-tallet til nutidens moderne pædagogikker, har skolen og dermed den første skoledag gennemgået markante forandringer. Men gennem alle årene har den bevaret sin betydning som en milepæl i ethvert dansk barns liv.

På MyHeritage har vi adgang til et utal af historiske dokumenter og billeder, der kan hjælpe dig med at udforske dine forfædres liv og historie. Uanset om det er skolebilleder fra 1950’erne eller andre familiefotos, er MyHeritage en guldgrube af information for dem, der ønsker at dykke dybere ned i deres familiens fortid.

Vi opfordrer alle til at dele deres egne minder og fotos fra deres første skoledag. Hvem ved, måske dit foto vil inspirere nogen til at lære mere om deres egen familiehistorie. Del dine minder i kommentarfeltet nedenfor eller upload dine billeder til MyHeritage i dag. Lad os sammen bevare disse vigtige øjeblikke for fremtidige generationer.

Start dit slægtstræ og udforsk dine forfædres liv på MyHeritage i dag