Trælegetøj blev grundklodserne i succesen for Lego familien

Trælegetøj blev grundklodserne i succesen for Lego familien

Der er efterhånden ikke mange, der kan bryste sig af ikke at have leget med de små populære legoklodser, ikke bare i Danmark, men i verden. Lego er i dag verdens største legetøjsproducent. Siden firmaet blev grundlagt i 1932, er brandet ikke bare blevet verdenskendt, men det har også gjort Lego familien ualmindelig rig. I 2022 blev familiens samlede formue således estimeret til at være 255 milliarder kroner.

Kommende generationer vil for altid være sikret økonomisk, men for de tidligere generationer skulle der udføres et hårdt stykke arbejde først. Lad os se på nogle af de mest kendte ansigter i familiens stamtræ.

Ole Kirk Kristiansen

Legos grundlægger blev født d. 7. april 1891 i den lille by Omvrå i nær forbindelse til Sønder Omme. I en søskendeflok på 13 var pengene små, så da Ole Kirk havde rundet de 7 år, var det på tide at komme ud at tjene som vogterdreng. På den måde var han ikke en økonomisk byrde for den økonomisk trængte familie, og samtidig kunne han være med til at betale for de løbende omkostninger.

Omkring 16-årsalderen kom han i lære som tømrer hos en ældre bror, og i 1916 købte han en ejendom med motor og maskiner fra en snedkermester i Billund for 10.000 kr. I de følgende år bliver han kendt for at være en dygtig bygningshåndværker, indtil hans fabrik brænder ned i 1924.

Derefter bygger han et nyt arkitekttegnet hus, hvorfra han leverer træ til landbruget. Landbruget bliver meget hårdt ramt af den store depression i 30’erne, hvilket går ud over Ole Kirk Christiansen. På samme tid bliver han enkemand og står tilbage med fire små sønner, som han skal forsørge. Den stærkt troende tømrer lægger derefter produktionen om og begynder at producere strygebrætter, trappestiger og taburetter og en lille smule legetøj. Grundstenene til Lego.

Legos grundlægger Ole Kirk Christiansen. Billedet er blevet forbedret med MyHeritages fotoværktøjer

Legos grundlægger Ole Kirk Christiansen. Fotoet er blevet forbedret med MyHeritage’s fotoværktøjer

Kendetegnende for hans håndværk var, at det var af høj kvalitet, hvilket ikke var almindeligt for tiden. På hans værksted i Billund hang der et skilt, hvor der stod, ”det bedste er ikke for godt”. Han var overbevist om, at hvis kvaliteten var der, så skulle produkterne nok blive solgt.

Da sønnen Godtfred Kirk Christiansen så småt blev en del af virksomheden, var det ikke kun ham, der kom med nytænkende metoder at producere legetøjet på – Ole Kirk var fortsat en vigtig bestanddel af udviklingen af hans produkter under Lego – leg godt. Det var blandt andet den ældre Ole Kirk Kristiansen, der endte med at finde på, at de skulle til at producere i plastik og dermed lagde grundstenene for de karakteristiske knoppede legoklodser, som vi kender i dag. Den legoklods, som vi kender i dag, blev lanceret kort før Ole Kirk Christiansens død i 1958.

Her ses Lego familien Kirk Kristiansen i folketællingen fra 1940, hvor Ole Kirk Christiansen fremgår som ”legetøjsfabrikant”, mens den senere aftager Godtfred Kirk Christiansen, fremgår som maskinsnedkersvend. Du kan selv gå på opdagelse i folketællingen her.

Her ses Lego familien Kirk Kristiansen i folketællingen fra 1940, hvor Ole Kirk Christiansen fremgår som ”legetøjsfabrikant”, mens den senere aftager Godtfred Kirk Christiansen, fremgår som maskinsnedkersvend. Du kan selv gå på opdagelse i folketællingen her.

Kristiansen eller Christiansen?

Den opmærksomme læser har nok opdaget, at der indtil videre er brugt både Kristiansen og Christiansen om Lego-stifterens efternavn. Det er der en helt bestemt grund til, da der generelt i Lego familien er blevet vekslet mellem de to stavemåder. Alle i familien Kirk Kristiansen er blevet døbt med K, men flere medlemmer af familien har foretrukket Christiansen.

Det startede med Ole Kirk Kristiansen, der igennem sit liv ved langt de fleste lejligheder anvendte stavemåden, Christiansen. Hans søn Godtfred Kirk Christiansen, der blev den næste direktør for firmaet, tog det dog et skridt videre og udover at bruge initialerne GKC, så ændrede han officielt sit navn til Godtfred Kirk Christiansen i 1979. Hans egen søn Kjeld Kirk Kristiansen har dog altid brugt det oprindelige efternavn, hvilket tyder på at komme til at gøre sig gældende i fremtidige generationer i Lego familien.

Internationaliseringen begynder

Godtfred Kirk Christiansen havde reelt set overtaget ledelsen af Lego i 1950, men han blev først officielt udnævnt til administrerende direktør i 1957. Det startede en internationalisering af virksomheden, hvor den unge Godtfred så mulighederne med den lille klods uden for landets grænser. Ved hans overtagelse af virksomheden var der mindre end 200 ansatte, men ved hans død i 1995 var virksomheden blevet mangedoblet og havde omtrent 9.000 ansatte i ind- og udland.

Han fik dog lidt hjælp på vejen, da hans søn Kjeld Kirk Kristiansen i 1979 overtog ledelsen af Lego og var med til at udvide kendskabet til brandet til hele verden. Lego var gået fra at være en lille virksomhed i Billund, der producerede trælegetøj, til at være en legetøjsmastodont, der leverede legetøj til hele verden og til alle aldre.

Kjeld Kirk Kristiansen – Lego og Technic

Kjeld Kirk Kristiansen blev efter udsagn ”født med produktet” og har været med fra legoklodsernes spæde start, hvor han sammen med sin søster i 50’erne blev brugt på Legos emballage. Lige fra dengang har Kjeld Kirk Kristiansen været en stor del af Lego, hvor han startede som trainee hos Lego i Tyskland, inden han blev en del af ledelsen i Billund i 1977.

I 70’erne oplevede Lego ikke den store økonomiske udvikling og der var behov for nye idéer. De kom med Kjeld Kirk Kristiansens indtræden som administrerende direktør i 1979. Han var i høj grad med til, at Godtfred Kirk Christiansen nåede at se brandet nå nye internationale højder, og med Kjeld Kirk Kristiansen i spidsen kom der fokus på computerbaserede produkter.

Robotteknologi blev en del af produktsortimentet med Lego Technic, og så blev der etableret samarbejder med spiludviklere, der gjorde, at det nu også var muligt at bygge og spille med sine Lego-figurer på computeren og spillekonsollen. Kjeld Kirk Kristiansen var i høj grad med til at vende udviklingen og sørge for, at pengetanken i en lang årrække bare voksede sig større.

Lego har ikke bare formået at fylde Lego-kister med penge, men også deres egne lommer er blevet fyldt til renden på succesen.

Lego har ikke bare formået at fylde Lego-kister med penge, men også deres egne lommer er blevet fyldt til renden på succesen.

Lego familiens rigdom

I 2004 trådte Kjeld Kirk Kristiansen tilbage som administrerende direktør for Lego, da man mente, at der var brug for nye kompetencer i driften. I stedet er det i dag Lego-Fonden, som Lego familien står for at drive. Her har de 25% ejerskab i Lego, som derudover ejes af familiens investerings- og holdingselskab Kirkbi, der ejer de resterende 75%.

I dag er de Danmarks rigeste familie, og Kjeld Kirk Kristiansen og hans tre børn er i dag nummer 2-5 på listen over Danmarks rigeste – kun overgået af Coloplast-ejeren Niels Peter Louis-Hansen. Sønnen Thomas Kirk Kristiansen har i dag overtaget flere af Kjeld Kirk Kristiansen poster og er udset til at være den, der skal føre familiedynastiet videre fra sin bestyrelsespost i Lego-fonden.

For nuværende ser det ikke ud til, at der vil komme til at være en nedgang i Legos succes, og det kunne godt tyde på, at virksomheden vil fortsætte sin succes i fremtiden. Klodserne har 65 år på bagen, men er kun steget i popularitet gennem årene.

Historien om Lego og Lego familien ser ikke ud til at stoppe lige med det samme, og hvis de formår at holde sig relevante med trends og tendenser, vil vi nok også se fire generationer mere bestride topposterne i Lego og dets fremtidige legetøjsliv.