Nye norske folketællinger tilføjet

Nye norske folketællinger tilføjet

Vi har glæden af at annoncere tilføjelsen af tre vigtige norske folketællinger fra 1891, 1900 og 1910 til MyHeritage SuperSearch™. Disse 6,8 millioner nye optegnelser, som er tlføjet til vores database i samarbejde med Norges Arkivverk, er fulde af vigtige informationer til din slægtsforskning hvis du har slægtninge fra Norge.

Samlingerne giver en robust dækning over Norges samlede befolkning i løbet af to vigtige årtier i norsk historie. To af samlingerne inkluderer digitale billeder af de originale historiske optegnelser. Det er første gang at norske samlinger med så høj kvalitet er tilgængelige.

Søg i norske folketællinger nu

Med udgivelsen af disse nye samlinger tilbyder MyHeritage nu ca. 34 millioner historiske optegnelser fra Norge, herunder folketællinger, dåbs-, ægteskabs- og begravelsesoptegnelser. Som den skandinaviske markedsleder for slægtsforskning og DNA-testning, tilbyder MyHeritage desuden 136 millioner optegnelser fra Sverige og 105 millioner optegnelser fra Danmark. MyHeritage er det eneste store slægtsforskningsside der tilbyder sine tjenester og fuld kundesupport på alle tre skandinaviske sprog, såvel som på finsk, og giver det største potentiale for nye familieopdagelser til alle med skandinavisk oprindelse. Vi har også den største brugerbase i Skandinavien med den største samling af skandinaviske slægtstræer.

Med undtagelse af Irland, har intet andet land indvandret mere til USA end Norge i forhold til antallet af indbyggere i landet. Søg nu blandt de nye norske samlinger for at lære mere om dine forfædres liv, og lad dit slægtstræ vokse med fascinerende nye slægtsfund.

Her er flere informationer om disse samlinger:

Samling
Beskrivelse
Antal optegnelser
Eksklusiv for MyHeritage
Link til søgning

Norges folketælling 1891
Folketælling gennemført den 1. januar 1891, og giver os informationer om hver levende person i Norge i denne periode såvel som sejlere på norske skibe i hjemmehavne eller i udlandet. Alle optegnelser har et ledsagende digitalt billede.2.064.661 optegnelser
Ikke eksklusivSøg i samlingen nu

Norges folketælling 1900
Indeholder lignende oplysninger som blev indsamlet i 1891-folketællingen med udvidet undersøgelse informationer. De fleste optegnelser har et ledsagende digitalt billede.2.313.871 optegnelserIkke eksklusivSøg i samlingen nu

Norges folketælling 1910
Den seneste folketælling tilgængelig på grund af norsk lovgivning om privatliv. Indeholder fulde fødselsdatoer for de fleste personer.2.474.627 optegnelser
Ikke eksklusivSøg i samlingen nu

Norges folketælling 1891

Folketællingen fra 1891 blev gennemført den 1. januar 1891, og giver os informationer om hver levende person i Norge i denne periode såvel som sejlere på norske skibe i hjemmehavne eller i udlandet.

Samlingen indeholder 2,1 millioner optegnelser med navne, køn, bopæl, slægtsskab, ægteskabelig status, fødselsår og fødested. Denne folketælling er unik, fordi giftede kvinder blev spurgt om deres forhold til deres ægtemænd. Alle optegnelser har et digitalt billede af den oprindelige folketælling.

Denne folketælling er anderledes end tidligere norske folketællinger, da det var kommunerne som foretog tællingen.

Den er også unik da listeformatet blev kasseret, og i stedet blev en formular udfyldt af hver individ i folketællingen. Dette gjorde det muligt for regeringen at samle flere informationer end de tidligere havde haft, såsom oplysninger om boligsituationen for hver borger, forholdet mellem ægtepar samt det samiske folks sproglige og kulturelle informationer.

Da hvert individ i folketællingen har sit eget spørgeskema der præsenteres i samlingen som et digitalt billede knyttet til hver indekseret optegnelse, er en forsker tvunget til at undersøge optegnelser og billeder der er forbundet med andre familiemedlemmer, for at se alle oplysninger som er registrerede for en familiegruppe. Yderligere oplysninger som ikke findes i indekset, f.eks. et erhverv, findes på de digitale billeder.

Kommunens navn og grænser er ændret betydeligt siden denne folketælling blev fuldført. Navnene på kommunerne i dette indeks kan have stavninger og grænser som ikke svarer til de nuværende kommuner. Detaljeret informationer om ændringer i kommunerne kan findes i de i Norges nationalarkiv .

Denne periode var vigtig i Norges historie, da det var starten på stridighederne mellem Norge og Sverige, som begyndte i 1881 og sluttede da Norge blev uafhængige i 1905.

I folketællingen fra 1890 fandt vi en optegnelser for Christian Michelsen, eller Peter Christian Hersleb Kjerschow Michelsen, (1857-1925), som var advokat, skibsreder og politiker.

Christian Michelsen.

Christian Michelsen.

Michelsen blev født i Bergen, på vestkysten af Norge, hvor han gik i skolen. Han studerede jura på Kongelige Frederick Universitet i Oslo. I 1891 blev han valgt til parlamentet og i 1905 blev han statsminister. Han var medvirkende til den sociale og politiske bevægelse for at opløse foreningen mellem Norge og Sverige, hvilket gjorde ham til en monumental personlighed i Norges historie.

1891 norsk folketællingsoptegnelse i MyHeritage SuperSearch om Christian Michelsen.

1891 norsk folketællingsoptegnelse i MyHeritage SuperSearch om Christian Michelsen.

Norges folketælling 1900

Folketællingen fra 1900 blev udført mandag den 3. december 1900 hvor der blev anvendt én formular for hver husstand.

Samlingen med 2,3 millioner optegnelser indeholder navne, køn, bopæl, slægtsskab, ægteskabelig status, fødeår, nogle fulde fødselsdatoer og fødesteder for alle personer som boede i Norge, samt sejlere på norske skibe. 1,9 millioner optegnelser fra denne samling har nu digitale billeder fra de originale optegnelser som er knyttet til folketællingsindekset, og billeder af de resterende optegnelser vil ligeledes blive knyttet til indekset i den nærmeste fremtid.

Efter en præcedens der blev oprettet ved folketællingen udført i 1891, brugte denne folketælling kommunale kommuner i stedet for sogne som folketællingsdistrikterne for landdistrikterne i Norge. 1900-folketællingen fortsatte med at øge de indsamlede oplysninger om leveordninger, men er ellers meget ens i de oplysninger den indsamlede ved den foregående 1891-folketælling. Det er vigtigt at bemærke at de fleste personer som er opført i denne folketælling ikke har en fuld fødselsdato, men kun fødselsår, fordi de ikke har indsamlet fødselsdatoer for personer over to år.

Motivationen for ændringen fra de enkelte formularer for 1891-folketællingen til husstandslisterne der blev brugt i 1900, var brugen af Herman Hollerith Tabulating Machine. Efter at den med stor succes blev brugt i dem amerikanske føderale foolketælling fra 1890, inkorporerede mange andre lande, herunder Norge, teknologien i deres egne folketællinger. Oplysninger blev overført fra folketællingsdokumenter til stempelkort, der derefter blev kørt igennem tabuleringsmaskiner, hvilket reducerede behandlingstiden som traditionelt blev udført af kontorister.

Kommunens navn og grænser er ændret sig betydeligt siden denne folketælling blev fuldført. Navnene på kommunerne i dette indeks kan have stavninger og grænser som ikke svarer til de nuværende kommuner. Nærmere informationer om ændringer i kommunerne kan findes i Norges nationalarkiv.

Yderligere oplysninger som ikke findes i indekset, som f.eks. erhverv, kan findes på de digitale billeder.

Et interessant og kendt navn er blandt optegnelserne i denne samling – Edvard Munch, den berømte norske maler. Edvard Munch, 1863-1944, blev født i Løten og flyttede til Oslo med sin familie i en alder af 14 år. Han blev en af de mest berømte og indflydelsesrige kunstnere i Norges historie. Hans malerier var ofte et udtryk for hans psykologiske tilstand, og skildrer den nød og tragedie han oplevede i løbet af sit liv, såsom sin mor og søsters dødsfald.

Edvard Munch.

Edvard Munch.

Hans mest berømte maleri, Skriget, er en repræsentation af personlig angst. Skriget er blevet et af de mest ikoniske billeder af universel kunst. Det blev solgt i maj 2012 for 119,9 mio. $, hvilket gør det til det næstdyreste kunstværk der nogensinde er blevet solgt i en åben auktion.

Skriget af Edvard Munch, 1893.

Skriget af Edvard Munch, 1893.

1900 norst folketællingsoptegnelse i MyHeritage SuperSearch om Edvard Munch.

1900 norst folketællingsoptegnelse i MyHeritage SuperSearch om Edvard Munch.

Samlingen viser håndskriften af de personer som står opført. I ovenstående optegnelse kan du se Edvard Munchs unikke underskrift.

Edvard Munchs håndskrift i 1900-folketællingen.

Edvard Munchs håndskrift i 1900-folketællingen.

Norges folketælling 1910

Den norske folketælling fra 1910 blev udført torsdag den 1. december 1910 og de følgende arbejdsdage indtil den blev fuldført. Denne folketælling er den seneste folketælling der er tilgængelig på grund af norsk lovgivning om privatliv som begrænser den offentlige adgang til folketællingsdata i 100 år.

Samlingen indeholder 2,47 millioner optegnelser og består af et indeks af transkriberede optegnelser fra Norges nationalarkiv. Den indeholder navne, køn, bopæl, slægtsskab, ægteskabelig status, fødesteder og for første gang for hovedparten af befolkningen deres komplette fødselsdag (dato, måned og år). Fødselsdatoer er meget nyttige til søgning efter optegnelser i denne samling.

Denne inkludering af fulde fødselsdatoer for de fleste personer gør 1910-folketællingen til en slægtmæssig vigtig erstatning for det nationale fødselsindeks for Norge i 1910. Dette var også den første folketælling som blev udført efter opløsningen af Norges union med Sverige i 1905. Efter denne opløsning, gennemgik det norske samfund en periode med stor national stolthed. Som følge heraf, blev mange af de kommunal- og bynavne knyttet til Danmark eller Sverige erstattet med mere traditionelle norske navne. For eksempel blev hovedstaden Kristiania, oprindeligt opkaldt efter den danske konge Christian IV, omdøbt til Oslo i 1924.

De mange ændringer til navne og grænser af kommuner i Norge, kan skabe betydelige hindringer for slægtsforskere. Detaljerede oplysninger om grænse- og navneændringer i Norge findes på Norges nationalarkiv.

Den berømte polarforsker, Roald Engelbregt Digging Amundsen (1872-1928) findes i denne samling. Roald, som er født i Østfold, er kendt for sine mange ekspeditioner til Arktis og Antarktis. Han var hovedpersonen i Heroic Age of Antarctic Exploration, og ledede den første ekspedition til at krydse Nordvestpassagen i 1906, den første ekspedition til Sydpolen i 1911 og fløj over Nordpolen i 1926.

Roald Amundsen

Roald Amundsen.

Han forsvandt desværre i 1928 på en redningsmission på Nordpolen med luftskibet Italia, hvor 17 besætningsmedlemmer og redningsmænd alle omkom.

Sådan finder du de nye samlinger

Dette nyligt digitaliserede samling er allerede tilgængelig for søgning i SuperSearch på www.myheritage.dk/norway-census.

Derudover vil vores Record Matching-teknologi automatisk give dig relevante historiske optegnelser fra den nye samling, der matcher personer i dit slægtstræ. Hvis dit slægtstræ ikke er på MyHeritage, kan du uploade dit slægtstræ som en GEDCOM-fil for straks at kunne drage nytte af Record Matches fra denne samling.

Søgning på den norske folketællingsamling er gratis. Et abonnement er påkrævet for at se optegnelser og Record Matches.

Konklusion

MyHeritage er den bedste hjemmeside for at forske i dine skandinaviske rødder. Med tilføjelsen af norske folketællinger, fortsætter MyHeritage med at lede vejen i skandinavisk slægtsforskning. Vi arbejder løbende på at digitalisere og indeksere historiske optegnelser fra hele verden for at hjælpe dig med at lære mere om dine forfædres liv og afdække din fortid.

Vi inviterer dig til at søge i disse spændende samlinger og lære mere om dine norske rødder.