Udforsk millioner af nordiske avissider på OldNews.com 

Udforsk millioner af nordiske avissider på OldNews.com 

Vi lancerede for nylig OldNews.com, en innovativ hjemmeside fra MyHeritage, med historiske aviser. OldNews.com gør det muligt for slægtsforskere at søge, gemme og dele artikler om personer og begivenheder gennem historien. OldNews.com indeholder flere hundrede millioner historiske avissider fra hele verden, inklusiv millioner af danske avisartikler. Der tilføjes hver måned et hav af nye sider på forskellige sprog. Hjemmesiden er nem at navigere på. Den består af et bredt udvalg af avisudgivelser, lige fra store internationale aviser til mindre lokalaviser.

OldNews.com indeholder publikationer fra lokale, nationale og internationale nyheder med omfattende dækning af 1800- og 1900-tallet. OldNews.com hjemmesiden er tilgængelig på 11 sprog: engelsk, svensk, dansk, norsk, finsk, fransk, tysk, hollandsk, italiensk, spansk og portugisisk.

OldNews.com inkluderer alle de historiske aviser fra MyHeritage plus nyt, unikt indhold. Eksisterende MyHeritage-brugere kan logge ind på OldNews.com med deres MyHeritage-kontooplysninger, og nye brugere, der registrerer sig via OldNews.com, kan tilmelde sig og bruge de samme login oplysninger for at få adgang til MyHeritage. OldNews.com er tilgængelig via computer og via den mobile webbrowser. 

Godt nyt for nordisk slægtsforskning

OldNews.com inkluderer en fantastisk ny samling på 11,6 millioner nordiske avissider.

Indholdet omfatter historiske lokale, regionale og nationale aviser, tidsskrifter og nyhedsbreve fra Sverige, Finland, Danmark, Island, Norge, Grønland og Færøerne, med artikler helt tilbage til 1666, men hovedsageligt fra det 19. århundrede.

Aviser er essentielle for slægtsforskning, da de kan indeholde rig information om mennesker og begivenhederne i deres liv gennem fortællinger, nekrologer og andre vigtige oplysninger såsom fødsels-, ægteskabs- og dødsannoncer. Derudover kan siderne med historier af lokal interesse indeholde detaljerede optegnelser over aktiviteter og begivenheder i samfundet og ofte give mere information om de involverede personer. Alt dette bringer nyt liv til din familiehistorie, samt uvurderlig indsigt i den historiske kontekst.

Det nye nordiske indhold er blevet indekseret og er søgbart på OldNews.com. Indholdet er også blevet tilføjet til MyHeritage, med de fulde billeder tilgængelige på OldNews.com via direkte links fra MyHeritage.

OCR-teknologiens kraft 

Alt nyt indhold på OldNews.com scannes ved hjælp af den nyeste teknologi på området (OCR), og er forbedret med sofistikerede algoritmer udviklet af MyHeritage.

Mens de fleste af publikationerne på OldNews.com bruger den standardiserede romerske skrifttype, omfatter den nordiske avissamling adskillige publikationer, der har en mere kompleks skrifttype. Takket være vores OCR-teknologi er selv disse mere indviklede skrifttyper blevet indekseret med høj nøjagtighed. Denne opgradering forbedrer i høj grad dine chancer for at finde nye og spændende informationer, som ikke ville være dukket op i tidligere søgninger.

Avisside fra OldNews.com (Göteborgs Allehanda, 9. juni 1807)

Avisside fra OldNews.com (Göteborgs Allehanda, 9. juni 1807)

Eksempler på artikler fra danske aviser

I april 1877 rapporterede Slagelse-Posten om bestræbelserne i Odense på at opføre et mindesmærke for den elskede digter HC Andersen. Byen, hvor Andersen tilbragte sin barndom, planlagde at ære ham med en statue omgivet af figurer fra hans fortællinger. Den danske billedhugger Hasselriis’ forslag vakte fornyet begejstring, med en detaljeret plan for et 18 fod højt monument, der anslås at ville koste 50.000 kroner at opføre. Odense Byråd nedsatte et udvalg til at føre tilsyn med projektet, og der søge både lokal og international støtte til at mindes Andersens globale indflydelse i hans hjemby.

Slagelse-Postens udgivelse, 26. april 1877

Slagelse-Postens udgivelse, 26. april 1877

 

Denne artikel fra den danske avis Nationaltidende diskuterer de foranstaltninger for folkesundheden, der er truffet for at bekæmpe difteriepidemien i regionen. Gennem historien har difteri været en af ​​de mest frygtede infektionssygdomme globalt, med ødelæggende epidemier, der hovedsageligt rammer børn. Under de største epidemier i 1880’erne døde op til 50% i visse områder.

Artiklen fremhæver de desinfektionsforanstaltninger og forholdsregler, som myndighederne anbefaler for at kontrollere spredningen af ​​sygdommen.

 

Nationaltidende, 13. november 1879

Nationaltidende, 13. november 1879

Flere eksempler fra nordiske aviser 

Den svenske avis Nya Mjölbyposten skriver den 20. juli 1897 om lanceringen af ​​en dristig svensk polarekspedition ledet af Salomon August Andrée, som satte sig for at udforske Arktis med luftballon. Fyldt med håb og eventyr i blodet, fangede denne ambitiøse rejse offentlighedens fantasi. Eventyret endte dog tragisk, da ballonen styrtede ned på isen, hvilket førte til Andrée og hele hans besætningens død. Artiklen giver et indblik i den spænding og optimisme, der markerede begyndelsen på deres skæbnesvangre ekspedition.

 

Nya Mjölbyposten, 20. juli 1897

Nya Mjölbyposten, 20. juli 1897

 

Du kan læse mere om den vovede eventyrer og hans tragiske afslutning på Wikipedia.

Den norske avis Bergens Tidende rapporterede den 14. august 1882 fra Trondheim, hvor mange soldater tog afsted for at fejre Norges øverste lovgivende forsamlings historiske beslutning om at vedtage parlamentarisme tidligere samme år. Artiklen beskriver, hvordan kaptajn Gregersens kompagni gik ombord midt i en skare af tilskuere. Da dampskibet signalerede afgang, råbte en stemme fra dækket “Længe leve beslutningen af ​​9. juni 1880 og stortingsflertallets politik”, hvilket fremkaldte jubel og klapsalver fra de forsamlede. Denne levende beretning er et unikt historisk indblik i den kommunale og politiske tidsånd i Norge.

Bergens Tidende, 14. august 14, 1882

Bergens Tidende, 14. august 14, 1882

 

Den finske avis Uusi Suometar fra den 21. december 1909 indeholder en annonce for en særudgave af den berømte finske bog Seitsemän veljestä (De syv brødre) af Aleksis Kivi. Bogen blev oprindeligt udgivet i 1870, men denne særlige udgave er kendetegnet ved illustrationer af den berømte finske maler Akseli Gallen-Kallela. Annoncen proklamerer stolt bogen som “den fineste i finsk litteratur.”

Uusi Suometar, 21. december 1909

Uusi Suometar, 21. december 1909

Sådan søger du i historiske aviser på OldNews.com

Besøg OldNews.com for at komme i gang. Hvis du allerede har en MyHeritage-konto, skal du klikke på “Log ind” øverst til højre på siden og bruge de samme oplysninger, som du bruger til at logge ind på MyHeritage. Hvis du ikke har en konto endnu, kan du oprette en ny konto helt gratis. 

 

OldNews.com hjemmeside (klik for at zoome)

OldNews.com hjemmeside (klik for at zoome)

OldNews.com har en brugervenlig søgemaskine, der gør det hurtigt og ubesværet at finde information om en person, et emne eller en begivenhed. Indtast søgeordene, og klik på den grønne “Søg”-knap. Indtastning af udgivelsesår er valgfrit. Hvis du indtaster det, vil søgningen matche året nøjagtigt. Når du har indtastet et år, kan du klikke på årstallet og udvide søgningen til at dække en årrække..

Søger OldNews.com (klik for at zoome)

Søger OldNews.com (klik for at zoome)

Det er også valgfrit at indtaste udgivelsesstedet. Du kan avancere søgningen yderligere fra siden med resultater: For at søge efter en bestemt udgivelse, kan du indtaste navnet på den avis, du leder efter. Hvis du søger efter en avis fra en bestemt dato, kan du klikke på “Udgivelsesdato”, derefter indtaste en nøjagtig dato (inklusive dag og måned) og klikke på “Søg”. Hvis du foretrækker at se aviser fra en bestemt by eller et bestemt land, skal du klikke på feltet med “Sted skal matche.”

Søgning i aviser efter et nøjagtigt udgivelsessted (klik for at zoome)

Søgning i aviser efter et nøjagtigt udgivelsessted (klik for at zoome)

Resultaterne fra din søgning vil hurtigt komme frem, med søgetermerne fremhævet med gult. Hvis du vil avancere søgningen yderligere, kan du gøre det fra søgeresultatsiden.

Søgeresultater for digteren Hans Christian Andersen på OldNews.com (klik for at zoome)

Søgeresultater for digteren Hans Christian Andersen på OldNews.com (klik for at zoome)

Klik på “Se artikel” eller et af billederne for at se artiklen tæt på. Søgeordene er også fremhævet, når du ser hele artiklen. 

Se aviser fra OldNews.com på MyHeritage

Fremover vil nye avissider kun blive tilføjet OldNews.com, mens det indekserede tekstindhold fra alle aviserne vil være søgbart på både OldNews.com og MyHeritage. På MyHeritage vil nyt avisindhold fra OldNews.com have en særlig indikation på højre side(markeret nedenfor med rødt). 

Viewing new newspaper content originating from OldNews.com on MyHeritage

Se nyt avisindhold, der stammer fra OldNews.com på MyHeritage (klik for at zoome)

Klik på “Se hele avissiden” (markeret ovenfor med grønt). Du vil derefter blive ført til OldNews.com. Klik på “Fortsæt” for at oprette en konto på OldNews.com, som vil blive knyttet til din MyHeritage-konto.

Linker din MyHeritage-konto til OldNews.com (klik for at zoome)

Linker din MyHeritage-konto til OldNews.com (klik for at zoome)

Pris

At se og downloade avissiderne på OldNews.com kræver et årligt OldNews.com Pro-abonnement. Alle kan starte en 7-dages gratis prøveperiode for at udforske indholdet, før de forpligter sig til et OldNews.com Pro-abonnement.

Det er gratis at søge gennem de nye nordiske kollektioner på MyHeritage. MyHeritage-abonnenter vil være i stand til at se et tekstuddrag fra aviserne og skal opgradere til den nye MyHeritage Omni-plan for at se de fulde avisbilleder på OldNews.com.

Nyt: MyHeritage Omni-abonnement 

Omni-planen er et fantastisk abonnement for slægtsforskning. Planen inkluderer fuld adgang til indhold og funktioner på MyHeritage, der er tilgængelige med den komplette plan, samt alle aviser på OldNews.com. Desuden også ubegrænset brug af fotoscanning på MyHeritages mobilapp. Du får også Geni.com Pro-plan, samtlige over 2000 online foredrag på Legacy Family Tree.

Eksisterende MyHeritage-abonnenter med Data eller Komplet abonnement har mulighed for at opgradere til Omni til en god pris. Abonnenter med et aktivt Komplet eller Data abonnement, vil fortsat have fuld adgang til alle de historiske aviser, der var tilgængelige på MyHeritage før lanceringen af ​​OldNews.com, uden ekstra omkostninger. En opgradering til Omni vil dog være påkrævet for at se nyere indhold, der ikke fandtes på MyHeritage før lanceringen af ​​OldNews.com. MyHeritage-brugere vil have mulighed for at opgradere til Omni Planen, når de prøver at se et avisbillede på OldNews.com, der blev indekseret på MyHeritage. Vi vil snart tilføje denne mulighed til andre områder af MyHeritage.

Resumé

OldNews.com stræber efter at blive den bedste hjemmeside for historiske aviser fra hele verden. Historiske aviser indeholder et væld af information og giver enestående detaljer om fortiden, både hvis du leder efter fascinerende historier om dine forfædre, eller ønsker at forstå den bredere historiske kontekst af deres liv.

Vi er stolte af at have tilføjet 11,6 millioner nye nordiske avissider til OldNews.com og MyHeritage, og endnu flere er på vej. 1,7 millioner avissider fra Norge vil blive tilføjet i løbet af de næste par uger, så hold øje med hjemmesiden!

Vi inviterer dig til at søge i nordiske aviser på OldNews.com og opdage meget mere om dine forfædre og deres liv!