Hvad kunder af MyHeritage Sundhed siger

Hvad kunder af MyHeritage Sundhed siger

Siden vores MyHeritage DNA-sæt for Sundhed blev udgivet i maj 2019, har utallige brugere gjort vigtige og nogle gange livreddende opdagelser takket være deres resultater.

Her er nogle af deres historier.

MyHeritage DNA Sundhed kan have reddet hans liv

En bruger, som foretrækker at være anonym, ville købe MyHeritage DNA-testen for at lære mere om sine forfædre. Da han var ved at gennemføre købet, lagde han mærke til en reklame for MyHeritage DNA-testen for Sundhed, og besluttede at udnytte tilbuddet.

Denne beslutning taget i sidste øjeblik, reddede formentlig hans liv.

”Til min egen overraskelse, var der, da resultaterne fra Sundhedstesten kom tilbage, en indikation af høj risiko for hæmokromatose”, skrev brugeren til os. Hæmokromatose er en arvelig sygdom, som forårsager jernforgiftning, og den kan potentielt være dødelig – men den er nem at behandle, hvis man opdager det tidligt. ”Jeg indså også, at symptomerne faktisk passede til de sundhedsproblemer, jeg havde haft i mange år – træthed, mavesmerter, forstørret milt og lever, ledsmerter m.m. Jeg havde allerede forsøgt at konsultere forskellige læger omkring det, og de undersøgte for en masse ting, men grundårsagen blev aldrig fundet.”

Brugeren blev testen for sygdommen, og testen var positiv. Han begyndte i behandling med det samme, og inden for få uger forbedrede hans helbred sig betydeligt. ”Jeg har det meget bedre nu”, fortalte han os.

”Jeg er klar over, at mit tilfælde er ret sjældent”, fortsatte han, ”men hvis du kan blive klogere på dit eget helbred og genetiske markører, er det det værd. Jeg håber, det kan hjælpe andre derude.”

Moren, som opdagede en livstruende blodpropssygdom

Nikki, en 30-årig kvinde fra Ohio, besluttede at købe MyHeritage DNA-sættet for Sundhed i håbet om at lære mere om sit helbred. Hun havde lidt af tiltagende rygsmerter og mange andre helbredsproblemer, og indtil videre ikke fået noget svar fra sine læger. Hun håbede, at MyHeritage Sundhed kunne hjælpe.

“Jeg er meget glad for, at jeg brugte MyHeritage til at undersøge min fortid, men også for nyligt deres Sundhedstest,” fortalte Nikki os. ”Jeg har ventet længe på, at der skulle komme et firma, som hjælper folk med at holde styr på deres bære- og risikostatus på mange sygdomme.”

Hendes resultater viste en forhøjet risiko for DVT, og gav således hendes læge en ny teori at undersøge. ”Min familielæge sendte mig til en hæmatolog, og de tog nogle blodprøver… og jeg mangler Protein S.” Protein S-mangel er en blodpropssygdom, som passer til Nikkis MyHeritage Sundhedsresultater. Sygdommen kan, hvis den ikke behandles, føre til livsfarlige tilstande såsom lungeemboli.

“At jeg tog den her test, betød at jeg fandt ud af, at jeg har højere risiko for at få DVT-propper end de fleste andre, så nu ved jeg, at jeg skal holde øje med det, og det kan potentielt redde mit liv,” fortalte Nikki os. ”Det kan også have betydning for mine børn. Tak igen.”

“Resultaterne modsagde alting, jeg ellers havde fået at vide”

Jeremy Moore, en 39-årig føderalbetjent og far til 4 fra Austin, Texas, troede at han vidste alt om sin arv og hans families sygehistorie.

Så tog han en MyHeritage DNA-test for Sundhed… og lærte, at alt det, han troede han vidste, var forkert.

”Resultaterne modsagde alting, jeg ellers havde fået at vide,” fortalte Jeremy os. ”Resultaterne indikerer, at jeg ikke er beslægtet med min familie, hvilket naturligvis kræver mere introspektion; for mig handlede det om svarene på mine gener, og hvad jeg kunne give videre. Nu er jeg endnu mere nysgerrig på at kende min historie. Hvem er jeg, og hvor kommer jeg i virkeligheden fra?”

”Sundhedsdelen var også oplysende,” siger Jeremy. ”Lægerne kæmpede med en genetisk diagnose, som blev bekræftet af testene. Denne oplysning var meningsfuld og hjalp os til bedre at kunne vurdere, hvad vores børn skal være opmærksomme på. En forståelse af bæregener og genetisk disponering er nøglen til at leve et godt liv.”

Jeremy siger, at hans resultater har gjort ham meget mere opmærksom på hans helbred. Han har planer om at undersøge det nærmere og kunne give oplysningerne videre til sine børn. ”Jeg planlægger at få taget nogle flere tests for at opklare den nuværende forvirring,” fortalte han os. ”Jeg vil gerne vide, om børnene er i risikogruppen.”

Opdagelser som kan redde liv

Yifat S. fra Sydney, Australien opdagede, at hun var bærer af BRCA-mutationen: ”Selvom det er hårdt at kende til sin risiko for at få kræft, føler jeg mig stærkere fordi jeg har mulighed for at tage tingene i egne hænder og gøre hvad jeg kan for at forebygge det, i stedet for potentielt at blive offer for det i et sent stadie,” fortalte Yifat os. ”Jeg har 3 piger, så det var mit ansvar at tage mig af det her, og finde ud af, om de også er i risikogruppen. Jeg tager lige nu de første skridt ind i den her BRCA-rejse med flere tests og lægefaglige anbefalinger.”

Mikhail Vasjukov fandt også ud af, at han er bærer af BRCA-mutationen: ”Min oldefar og bedstefar døde af kræft i en ung alder. Takket være MyHeritage-testen fandt jeg ud af, at jeg er bærer af BRCA-mutationen og har stor risiko for at udvikle denne sygdom. Nu holder jeg endnu mere øje med mit helbred og har regelmæssige undersøgelser hos min praktiserende læge.”

Branko, en 43-årig hospitalsapoteker fra Sydney, Australien sagde, at han følte sig bemyndiget af sine resultater. ”Selvom det ikke er sikkert, at jeg komme til at lide af disse sygdomme (og det håber jeg bestemt ikke at jeg gør!) er det godt at være opmærksom på den forhøjede risiko, og hvis der er tegn eller symptomer på det, ved jeg at jeg skal følge op på det med det samme.” Han var overrasket over at finde ud af, at han har forhøjet risiko for at få arvelig trombofili. ”Denne viden kan måske en dag redde mit liv.”

Mary Mpiliou, en 47-årig mor til 3 og bedstemor til 1 fra Grækenland, opdagede også, at hun havde trombofili takket være hendes MyHeritage Sundhedsresultater. ”Fra nu af er jeg på aspirin, og på lange ture på over 2 timer tager jeg antikoagulante injektioner profylaktisk.” Hun planlægger at sikre sig at resten af hendes familie også bliver testet. ”Jeg vil gerne takke jer – jeg skylder jer meget!”

Ingo Rodriguez opdagede også, at han har stor sandsynlighed for at udvikle trobofili: ”Noget der skræmmer dig på en måde, men også advarer dig, så du tager de forbehold, du skal,” fortalte han os. ”At være opmærksom på sandsynligheden for de helbredsrisici du bærer på, fungerer på en måde som en advarsel og hjælper med forebyggelsen.” Ingo viste sine resultater til sin læge, og de har lavet en forebyggelses- og behandlingsstrategi. ”Jeg anbefaler par, der gerne vil have børn at tage denne test. Tak til MyHeritage-holdet.”

Sarah Hempstock blev ikke overrasket, da hun fandt ud af, at hun havde forhøjet risiko for hjertesygdom, eftersom to af hendes brødre og hendes far havde hjerteproblemer. Hun blev dog overrasket over at finde ud af, at hun også var i risikogruppen for andre sygdomme. ”Efter jeg fik resultaterne af min MyHeritage DNA-test er jeg begyndt at leve et sundere liv,” fortalte Sarah os. ”Jeg følger op på det med min læge for at få taget nogle prøver. Resultatet har givet mig viden om mit helbred, som jeg nok ikke ellers havde fået. Resultaterne skræmmer mig ikke, men de hjælper mig til at lave nogle livsstilsændringer.”

Viden er magt

Anders Jensens resultater fra MyHeritages Sundhedstesten viste en forhøjet risiko for arvelig hæmokromatose – en sygdom, som han faktisk var blevet diagnosticeret med et år forinden. ”Jeg ville ønske, at denne sundhedstest havde været tilgængelig for mange år siden. Så havde min behandling været meget nemmere. Men nu er jeg da i det mindste klar over en masse andre genetiske tilstande, og det er betryggende,” fortalte han os. ”Alle bør undersøge deres genetiske dispositioner – og det er utroligt nemt med MyHeritage.”

Katarina Tilnakova, 51, fra Slovakiet, blev lettet, da hun opdagede, at hun havde nedsat risiko for at få cøliaki, især fordi hun led af mavesmerter og overvejede at blive testet. Hun var også taknemmelig for at finde ud af, at hun har forhøjet risiko for at udvikle sent indsættende Alzheimers sygdom fordi det motiverer hende til at nedsætte risikoen ved fortsat at lære nye ting, nye sprog og holde hjernen aktiv. ”Jeg er heldig, at jeg ved det, og jeg er ikke bange,” fortalte hun os.

Rosalie Schurgers satte virkelig pris på resultaterne fra MyHeritages rapporter om bærerstatus: ”Jeg kan godt lide at have klarhed, og vide, hvor jeg står. Det giver bare den lille smule ekstra information, som jeg leder efter. Jeg er også virkelig glad for resultaterne, som viser hvorvidt du er bærer eller ej. Min kæreste tog også testen, så nu kan vi få et barn med ro i maven.”

Francesco Santo opdagede, at han er rask bærer af høretab uden andre symptomer: ”Jeg har allerede to børn, men jeg anbefaler testen til alle par, der gerne vil have børn. At være rask bærer af en sygdom er ikke en skandale, men at vide det på forhånd giver dig mulighed for at tage veloplyste beslutninger.”

”DNA-sættet for Sundhed var et vendepunkt for mig” skrev Vinicius Ribeiro til os. ”Så snart jeg fik mine prøvesvar, blev jeg mere interesseret i de sygdomme, jeg har større sandsynlighed for at udvikle, i håbet om at maksimere mine chancer for at undgå dem. Det har også gjort mig meget taknemmelig for, hvor langt videnskaben er nået, og hvor meget vi kan lære om os selv med noget så simpelt som et kindskrab. Tak for at give mig et indblik i, hvordan min fremtid kunne se ud, MyHeritage.”

Robson Custódio siger, at hans oplevelse med MyHeritage Sundhed var meget hjælpsomt og interessant: ”At vide, hvilke problemer man formentlig kommer til at få i fremtiden er meget hjælpsomt i forhold til at passe endnu bedre på sig selv ved at ændre bestemte vaner,” skrev han. Han synes, at hjemmesiden var nem at bruge: ”Layoutet på hjemmesiden er meget ligetil, og det hjælper dig til at forstå alle oplysninger, procenter og data om dig selv og andre mennesker med samme genetiske disposition. Jeg nød virkelig at blive klogere på alt det her.”

Konklusion

MyHeritage DNA for Sundhed har bemyndiget brugere til at tage deres helbred i egne hænder og skabe en bedre fremtid for deres børn. Uanset om det handler om at opdage en ukendt sygdom, blive klar over sin bærerstatus eller blive inspireret til en sundere livsstil, fortsætter kunder af MyHeritage Sundhed fra hele verden med at drage fordel af de vigtige indsigter og uvurderlige oplysninger, som testen giver dem – oplysninger som nogle gange endda redder liv.

Bestil MyHeritage Sundhedstesten, eller hvis allerede er blevet testet med MyHeritage DNA og ønsker at tilføje Sundhedsrapporter uden at skulle indsende en ny DNA-prøve, kan du opgradere dit kit til Sundhed.