Enebarn fra Danmark fandt 8 halvsøskende med MyHeritage DNA

Enebarn fra Danmark fandt 8 halvsøskende med MyHeritage DNA

Martin på 28 havde en helt normal opvækst som enebarn med sin mor i København. Indtil for blot et år siden var der intet der tydede på at han havde nogle søskende, og han havde ingen grund til at tro at det skulle være anderledes.

Dette ændrede sig på utrolig vis efter Martin sidste år besluttede sig for at tage en MyHeritage DNA-test. Grunden til at han ville tage DNA-testen var ikke andet end generel nysgerrighed, men da hans mor hørte om det begyndte hun at stille meget specifikke spørgsmål til hvad man kan lære om sit ophav. Martin havde undersøgt dette på forhånd, og da han fortalte sin mor at man kunne blive matchet med andre slægtninge som man deler DNA med, måtte hans mor krybe til korset og afsløre en historie som hun havde holdt hemmeligt for Martin siden han blev født. Martins far var ikke hans biologiske far.

I stedet var en anonym sæddonor som havde hjulpet moren med at blive gravid med Martin for 29 år siden. Martin havde aldrig haft mistanke om at hans far var andet end sin biologiske far, og det viser sig også at de bevidst valgte en sæddonor som lignede hans far. Hospitalet fortalte desuden hans forældre at det ville være bedst ikke at fortælle Martin om det, hvilket de fulgte så længe det var muligt.

Martins forældre besluttede sig for at vælge en sæddonor som lignede Martins far, så ingen ville være mistænkelige over hans udseende.

Martins forældre besluttede sig for at vælge en sæddonor som lignede Martins far, så ingen ville være mistænkelige over hans udseende.

Pludselig var der mere end nysgerrighed over Martins beslutning om at tage en DNA-test. Der var potentielt nye familiemedlemmer som kunne dukke op i resultaterne af testen. I første omgang var der ikke noget specielt at se i hans DNA-matches, men det skulle hurtigt ændre sig i takt med at flere og flere tog DNA-tests, og Martin, ligesom alle andre MyHeritage DNA-brugere, fik ugentlige opdateringer om sine nye DNA-matches.

En dag for 8 måneder siden modtog Martin en af disse opdateringer om nye DNA-matches, og i toppen af den email stod der “halvbror”. Det kom som en overraskelse, selvom han var klar over at der altid var en mulighed for at finde halvsøskende ved at tage testen. Han var også klar over at det langt fra var sikkert at hans nye halvbror vidste at han var donorbarn, og det viste sig at halvbroren var lige så usikker på hvor meget Martin vidste da han kontaktede Martin for at dele sin begejstring over at have fundet ham.

Et par måneder senere modtog Martin igen den ugentlige email om nye DNA-matches, og endnu engang havde en halvsøskende taget en DNA-test med MyHeritage, og var blevet matchet med Martin. Siden da har han modtaget 5 flere DNA-matches med halvsøskende, så de nu i alt er 8 halvsøskende som har fundet hinanden! Hver gang en ny halvsøskende er blevet fundet, har Martin og resten af de fundne halvsøskende været forberedt på at skrive til vedkommende vel vidende at personen måske ikke har vidst at han eller hun er en donorbarn. I kun 3 af tilfældene har den nyfundne halvsøskende vidst at de var donorbørn, mens resten fandt ud af det efter de tog DNA-testen.

5 af Martins halvsøskende på DNA-match-siden på MyHeritage

5 af Martins halvsøskende på DNA-match-siden på MyHeritage

Da Martin ikke havde nogen chance for at vide noget om sine genetiske prædispositioner eller sundhedshistorie på sin fars side af familien, besluttede han sig for at udnytte muligheden for at opgradere sin DNA-test til MyHeritage Sundhedstesten, så han kunne lære mere om hans sundhedsrisici og hvad han muligvis er bærer af. Det viste sig heldigvis at alt var som det skulle være. Faren han voksede op med havde faktisk været syg i perioder af sit liv, så det var en dejlig overraskelse for Martin at finde ud af at hans egne gener var gode sundhedsmæssigt.

En del af den omfattende Sundhedsrapport som viser, at Martin har gennemsnitlig risiko for at udvikle Alzheimers sygdom

En del af den omfattende Sundhedsrapport som viser, at Martin har gennemsnitlig risiko for at udvikle Alzheimers sygdom

7 af de 8 halvsøskende besluttede sig for at de ville holde kontakten ved lige, og de har løbende kontakt via en gruppechat, hvor de skriver sammen for at lære hinanden bedre at kende. De har indtil videre fundet ud af at 3 af dem studerer til psykologi, og Martin selv overvejede også i lang tid at søge ind på det studie, så det er muligt at der er noget genetisk ved deres fælles interesse til psykologi.

Martin følte fra starten et specielt bånd med en af sine halvsøstre som han ser mindst en gang om måneden. Da de begge er enebørn. nyder de at tilbringe tid sammen med en søskende som de aldrig tidligere har haft mulighed for.

Det er lidt underligt og jeg har tænkt over hvornår man kan kalde sig halvsøskende. Vi er jo ikke vokset op sammen, men alligevel har det vist sig vi har meget tilfælles.

Martin forventer i takt med at flere og flere tager en DNA-test, at de vil blive matchet med endnu flere halvsøskende. Han håber desuden at de en dag får mulighed for at lære deres donorfar at kende, så de kan lære mere om deres biologiske ophav.

Hvis du også har lyst til at finde nye familiemedlemmer og slægtninge, kan du købe et DNA-sæt her.

Fortæl os i kommentarfeltet om hvad du har fundet, hvis du allerede har taget en DNA-test.