9 nye sundhedsrapporter tilføjet til MyHeritage Sundhed

Vi har glæden af at kunne annoncere en stor tilføjelse til MyHeritage DNA-testen for Sundhed – 9 nye sundhedsrapporter, som giver vigtige indsigter til vores brugere.

I maj 2019 lancerede vi MyHeritage Sundhed-testen, som tilbyder nye dimensioner af genetisk indsigt med hensigt på at berige dit liv, oplyse dig om din sundhed og hjælpe dig med at træffe informerede livsstilsvalg. Ved lanceringen lovede vi at fortsætte med at udvide antallet af sundhedsrapporterne, og tilføjelsen af disse 9 nye rapporter er den første af mange opdateringer, som vi har i sinde til at give i fremtiden.

De 9 nye rapporter inkluderer en polygen risikoscore til evaluering af genetisk risiko for højt blodtryk, 3 rapporter der estimerer genetisk risiko for at udvikle en sygdom, og 5 rapporter om bærerstatus, som giver indikation om en person er en bærer af en sygdom der kan overføres fra et par til deres børn, hvis begge partnere er bærere af samme tilstand.

Tilføjelsen af de nye rapporter bringer det samlede antal af sundhedsrapporter til 36, som består af 4 unikke polygene risikorapporter (herunder hjertesygdomme, type 2-diabetes og brystkræft hos kvinder), 14 rapporter om personlig genetisk risiko for at udvikle sundhedsmæssige tilstande, og 18 rapporter om bærerstatus.

MyHeritage Sundhed har fået en god start 

Siden lanceringen for et halvt år siden, har mange allerede nydt godt af den nye MyHeritage Sundhed-test, enten ved at købe sættet eller ved at opgradere deres slægtsbaserede MyHeritage DNA-test, for at modtage sundhedsrapporter uden at skulle tage en ny DNA-prøve.

MyHeritage Sundhed-testen har modtaget stor ros fra brugere, som bruger den til at få yderligere indsigt i deres genetik og træffe proaktive valg for at sikre deres sundhed. Vi modtog for nylig en bevægende vidneudsagn fra en af vores brugere, som takkede os for – som han udtrykte det – at MyHeritage reddede hans datters liv. Dette blev opnået da en sjælden BRCA-variant, som kun MyHeritage tester for blandt de største sundhed-test for forbrugere, hvilket indikerer en markant øget risiko for at udvikle brystkræft, blev opdaget. Det er succeser som disse, der gør os endnu mere fast besluttede på at fortsætte vores mission for at skabe opmærksomhed om genetiske sundhedsrisici og give indsigt i betydelige medicinske tilstande til offentligheden.

Detaljer om de nye rapporter

Ny polygen risikorapport: Højt blodtryk

Monogene tilstande er typisk forårsaget af en ændring i et enkelt gen, mens polygene tilstande påvirkes af flere hundrede eller endda tusinder af genetiske varianter. Dette gør det mere kompliceret at beregne den genetiske risiko for polygene tilstande, og det er vigtigt at afgøre den genetiske risiko for polygene tilstande fordi de er så udbredte. MyHeritage tilbyder nu polygene risikoscores (PRS) for 4 almindelige tilstande, hvilket er flest for alle større sundhedstests for forbrugere: hjertesygdom, type 2-diabetes, brystkræft hos kvinder, og fra og med denne uge, højt blodtryk.

Højt blodtryk, også kaldet hypertension, er et konstant forhøjet blodtryk, som kan øge risikoen for hjerteanfald eller slagtilfælde betydeligt. Højt blodtryk er også kendt som “den tavse morder” da den ofte ikke har nogle åbenlyse tegn eller symptomer. Ifølge World Health Organization, har ca. 1,13 milliarder mennesker over hele verden højt blodtryk, og færre end 1 ud af 5 har tilstanden under kontrol. Derfor er højt blodtryk en væsentlig årsag til for tidlig død og handicap. Den nye rapport for højt blodtryk, tilbyder et omfattende genetisk risikovurdering ved at undersøge tusinder af varianter i genomet, og er eksklusivt for MyHeritage. Denne rapport kan informere personer, der har øget den genetiske risiko flere år inden begyndelsen af højt blodtryk, hvilket muliggør tidlige interventionsforanstaltninger og hyppige kontrolbesøg hos deres sundhedsudbyder.

Ny: Rapport om højt blodtryk

Ny: Rapport om højt blodtryk

De polygene rapporter er baseret på undersøgelser af europæiske populationer, og er i øjeblikket kun tilgængelige for personer som hovedsageligt er af europæisk herkomst. Vi er begyndt at foretage forskning for at give de polygene rapporter mulighed for at dække et bredere spektrum af populationer i fremtiden.

Du kan lære mere om polygen risikoscore i dette MyHeritage blogindlæg.

3 nye monogenetiske rapporter

Monogenetiske tilstande er forårsaget af en ændring i et enkelt gen. Efter denne seneste opdatering, tilbyder MyHeritage nu i alt 14 monogenetiske rapporter. Den nye PALB2-associerede brystkræft-rapport undersøger varianter i PALB2-genet, som er knyttet til en type arvelig brystkræft. Tilstedeværelsen af en PALB2-variant øger især individets risiko for at udvikle brystkræft og er også forbundet med øget risiko for kræft i æggestokkene og bugspytkirtlen. Kvinder, som har PALB2-mutationer, opfordres til at fortsætte regelmæssig screening, da tidlig påvisning øger chancerne for succesfuld behandling betydeligt.

Ny: PALB2-associeret brystkræft-rapport

Ny: PALB2-associeret brystkræft-rapport

HIV-1 er en virus, der angriber de immunceller i kroppen, som bekæmper infektioner. Hvis dette ikke behandles, kan virussen ødelægge immunsystemet, hvilket forårsager en sygdom, der kaldes AIDS. Modtagelighed for infektion med HIV-1 påvirkes af tilstedeværelsen eller fraværet af visse beskyttende varianter. Vores nye rapport identificerer tilstedeværelsen eller fraværet af CCR5-varianten, som er mest almindelig blandt mennesker af nordeuropæisk afstamning. Personer med en kopi af den beskyttende CCR5-variant har et vist niveau af resistens over for HIV-1-infektion, mens individer med to kopier af varianten er meget modstandsdygtige over for at blive inficeret med virussen. Rapporten for modtagelighed over for HIV-1-infektion er eksklusiv for MyHeritage.

Ny: Rapport for modtagelighed over for HIV-1-infektion

Ny: Rapport for modtagelighed over for HIV-1-infektion

Ondartet hypertermi er en genetisk tilstand, der forårsager en hurtig stigning i kropstemperatur og alvorlige muskelsammentrækninger under narkose. Personer som har risiko for ondartet hypertermi kan opleve livstruende komplikationer hvis de får bedøvelsesmidler. Personer som har en øget risiko for denne tilstand, ved måske aldrig at de har det, før de bliver opereret eller er under narkose. Kendskab til denne genetiske disponering, gør det muligt for læger at tage de nødvendige forholdsregler for at undgå alvorlige reaktioner under en operation.

5 nye rapporter om bærerstatus

When two individuals who are carriers for the same genetic disease have a child, that child is at risk for inheriting the disease or being a carrier themselves. MyHeritage now offers the following new carrier status reports:

Når to personer, som er bærere af den samme genetiske sygdom, har et barn, er det barn i fare for at arve sygdommen eller selv være en bærer. MyHeritage tilbyder nu følgende nye rapporter om bærerstatus:

Glykogenoplagrings-sygdom type 1: Glykogenoplagrings-sygdom type 1 skyldes ophobning af sukker, kaldet glykogen, i kroppens celler og væv. Det overskydende glykogen ophobes i leveren, nyrerne og tyndtarmen, hvilket fører til, at organerne ikke fungerer optimalt, hvilket medfører en række symptomer.
Canavan sygdom: Canavan sygdom er en neurologisk lidelse, der forårsager progressiv skade på nervecellerne i hjernen. Denne tilstand er mest udbredt blandt folk med ashkenazisk jødisk afstamning.
Ushers syndrom, type 3: Ushers syndrom er en sygdom, der forårsager døvhed og progressivt synstab. Ushers syndrom type 3 har en tendens til at præsentere sig senere i livet i forhold til de andre typer.
Familiær middelhavsfeber: Familiær middelhavsfeber (FMF) er en inflammatorisk sygdom, der forårsager smertefuld inflammation (betændelse) i maven, brystet eller leddene.
Ataxia-telangiektasisyndrom: Ataxia-telangiektasi (AT) er en sygdom, der overvejende påvirker nervesystemet og immunsystemet, hvilket fører til vanskeligheder med gangen og balancen og giver en øget risiko for infektioner og kræft.

Ny: Rapport om bærerstatus for canavan sygdom

Ny: Rapport om bærerstatus for canavan sygdom

Visning af dine rapporter; Sundhedsabonnement

De 9 nye sundhedsrapporter er sammen med de 27 originale rapporter inkluderet for alle der køber MyHeritage Sundhed-testen eller opgraderer deres MyHeritage DNA-sæt for at modtage sundhedsrapporter fremover. Brugere, som tidligere har købt Sundhed-sættet eller -opgraderingen, og som har et Sundhedsabonnement, vil modtage en e-mail, der inviterer dem til at se deres nye rapporter uden ekstra omkostninger. De kan også få adgang til rapporterne ved at klikke på fanen ‘Sundhed’ på navigationslinjen. En introduktionsguide på sundhedssiden beskriver de nyligt tilføjede rapporter til brugere, som allerede har modtaget deres sundhedsresultater.

Introduktionsguide, som beskriver de nye sundhedsrapporter til eksisterende brugere

Introduktionsguide, som beskriver de nye sundhedsrapporter til eksisterende brugere

Brugere som tidligere har taget en MyHeritage Sundhed-test eller opgraderet til at modtage sundhedsrapporter, men ikke i øjeblikket har et Sundhedsabonnement, vil snart kunne købe det på MyHeritage for $99 pr. år og få adgang til de nye rapporter. Sundhedsabonnementet giver adgang til nye sundhedsrapporter når de frigives, så længe du har abonnementet.

De nye rapporter er tilgængelige for MyHeritage Sundhed-kunder over hele verden. Brugere som er bosiddende i USA og har købt Sundhedsabonnementet, vil modtage deres nye rapporter i den nærmeste fremtid.

Husk at MyHeritages sundhedsrapporter ikke fortæller dig om du har eller vil udvikle en tilstand eller sygdom. De afspejler kun din genetiske risiko for at udvikle en tilstand eller sygdom. Hvis en specifik rapport er ekskluderet fra dine resultater, kan du finde en forklaring på dette nederst på oversigtssiden over genetisk risiko.

Konklusion

De 9 nye sundhedsrapporter er den første af mange planlagte tilføjelser til MyHeritage Sundhed-testen. En anden tilføjelse af nye sundhedsrapporter forventes at blive frigivet i begyndelsen af 2020, og vil omfatte endnu en polygen risikorapport såvel som flere genetisk risikorapporter og rapporter om bærerstatus. Vores verdensklasse videnskabsteam arbejder hårdt for at fortsætte med at bringe vores brugere en bred vifte af ny sundhedsindsigter for at forbedre deres fremtidige sundheds- og livskvalitet. Dette gør MyHeritage Sundhed-testen til en af de hurtigst udviklende genetiske sundhedstests på markedet.

MyHeritage Sundhed-testen består af et simpelt skrab af din kind – du behøver altså ikke at producere spyt eller blod. Det er let at gøre og tager kun 2 minutter. Testen inkluderer Sanger-sekventering for at validere positive resultater for at reducere risikoen for falske positiver betydeligt. Den kan gives som en betænksom julegave til dine nærmeste eller som en gave til dig selv. Testen inkluderer også alle slægtsforskningsfunktioner som kommer med en MyHeritage DNA-test: etnicitetsestimater og at finde slægtninge gennem fælles DNA. Bestil MyHeritage Sundhed-testen, eller opgrader dit sæt til Sundhed hvis du har testet med MyHeritage DNA før og ønsker at tilføje sundhedsrapporter uden at tage en ny DNA-prøve.