De ubesungne helte fra Anden Verdenskrig: Sygeplejersker og læger

De ubesungne helte fra Anden Verdenskrig: Sygeplejersker og læger

Hvem er 2020’s sande helte?

Vi kender alle svaret: Sygeplejersker og læger.

Mennesker verden over har klappet af de mænd og kvinder, som går forrest i kampen mod coronavirus-pandemien – fra tagtoppe og balkoner fra New York til Rom.

I denne tid hvor vi markerer 75 siden Anden Verdenskrigs afslutning, er det særligt vigtigt at huske, at ikke alle krigshelte har militæruniform på. Nogle af dem bærer kitler.

Vi har på MyHeritage over 50 millioner optegnelser fra militæret, så du kan finde ud af, hvilke roller dine egne familiemedlemmer har spillet i historien.

Søg i optegnelser fra militæret på MyHeritage nu.

Men de samlinger er ikke det eneste sted, du kan finde historier om krigshelte. Vores forskningshold brugte vores avissamlinger for at lære mere om sygeplejersker og lægers roller under Anden Verdenskrig, og hvordan de blev hyldet i medierne. Herunder er nogle af deres fascinerende fund.

Uncle Sam har brug for sygeplejersker

Sygeplejersker var vigtige for krigsindsatsen, og hele krigen igennem udgav aviserne reklamer, som havde til formål at rekruttere flere sygeplejersker til hæren.

”Spørg en hvilken som helst soldat, hvad ”Hær-sygeplejerske” eller ”Marin-sygeplejerske” betyder for ham,” står der i denne reklame fra The Telegraph Herald i Iowa 7. marts 1945. ”Hun er kirken om søndagen, familiemiddagen, et brev hjemmefra, kølende fingre, en mors sag. Kort sagt er hun symbolet på Amerika – det land, han kæmpede for.”

The Telegraph-Herald, Iowa, 7. marts 1945

The Telegraph-Herald, Iowa, 7. marts 1945

”Desperat behov for sygeplejerske!” skriver denne reklamer fra Portsmouth Times i Ohio, 21. marts 1945.

The Portsmouth Times, Ohio, 21. marts 1945

The Portsmouth Times, Ohio, 21. marts 1945

Denne artikel fra Daily Times i Pennsylvania beskriver det fejlede forsøg på at rekruttere flere sygeplejersker, og smører tykt på med skyld:

The Daily Times, Pennsylvania, 8. marts 1945

The Daily Times, Pennsylvania, 8. marts 1945

“Dette er en seriøs situation, som konfronterer hæren, og desværre ikke skaber nogen anerkendelse for amerikanske kvinder,” skælder den. ”Med tusinder af amerikanske mænd, der dagligt kommer til skade i forfærdelige slag, får mange af vores sårede ikke den nødvendige pleje, fordi amerikanske kvinder ikke besvarer nationens kald.”

Plakater, som opfordrer kvinder til at indskrive sig i hærens sygeplejerskekorps

Plakater, som opfordrer kvinder til at indskrive sig i hærens sygeplejerskekorps

De risikerer deres liv for deres land

Avisartikler fra 1940’erne beskriver det utrolige stykke arbejde, sygepersonalet gjorde for at tjene og ofre sig for deres fædrelande – ligesom vi ser i dag på hospitalerne.

The Pittsburgh Press offentliggjorde navnene på 5 sygeplejersker, som blev dræbt i en hospitalsbombning i Italien 5. marts 1944:

The Pittsburgh Press, Pennsylvania, March 5, 1944

The Pittsburgh Press, Pennsylvania, March 5, 1944

“De var de første kvinder i Hæren, som blev dræbt som et direkte resultat af fjendens handlinger i denne krig,” står der i artiklen.

”Ubesungne helte fra lægekorpset skrev historie,” skriver denne overskrift fra Sarasota Herald-Tribune fra Sarasota, Florida den 31. januar 1945:

”Fra Tunesiens sandsletter til den gotiske linje i Appenninernes minede, udsprængte, glatte veje, har de trukket de syge og sårede ud, og de har nok set ligeså meget hvis ikke mere krig end nogen andre af Hærens medicinmænd – Krigens ægte ubesungne helte,” står der i artiklen.

Som krigen rasede, udgav aviser også billeder af sygeplejerske for at hylde dem som helte. Dette fotografi af Lt. Evelyn Bacheler fra Pocatello, Idaho, blev udgivet i Times Daily i Lauderdake County, Alabama den 31. maj 1945.

”ET SYMBOL PÅ SYGEPLEJERSKER I KRIG – Dette officielle billede fra US Navy, som viser Lt. Evelyn Bacheler fra Pocatella, Idaho, er blevet foreslået som et permanent symbol på sygeplejersker i anden verdenskrig,” står der i overskriften. ”Billedet viser Lt. Bacheler på en kirkegård ved en havn i det vestlige stillehav, hvor hun var til begravelsen for døde kammerater i Hærens Sygeplejerskekorps.”

Denne artikel fra 28. juli 1944 i Portsmouth Times hylder flysygeplejerskerne fra Syvende luftvåbens rolle:

The Portsmouth Times, Portsmouth, Scioto County, Ohio, USA, 28. juli 1944

The Portsmouth Times, Portsmouth, Scioto County, Ohio, USA, 28. juli 1944

”Som de atleter de er, går sygeplejerskerne 20 mil, marcherer med tropperne og bærer fuld oprustning,” rapporterer artiklen. ”En Hærsygeplejerske, som kravlede en 70m-bane under Jive maskingeværskugler, slog tusinder af mænds hastighedsrekord.”

MyHeritages forskningshold sporede afstamningen for en af flysygeplejerskerne, Margaret Reeve, som er vist på billedet i øverste venstre hjørne på siden.

Foto af Margaret Reeve, farvelagt med MyHeritage In Color™.

Foto af Margaret Reeve, farvelagt med MyHeritage In Color™.

Holdet formåede at få kontakt til Margarets niece, som fortalte om et brev, som Margaret havde sendt til sine forældre den 17. september 1944 – få måneder efter ovenstående artikel blev udgivet. Brevet giver et effektfuldt indblik i sygeplejerskernes erfaringer med at behandle soldater fra frontlinjerne.

Uddrag fra et brev, flysygeplejerske Margaret Reeve skrev 17. september 1944

Uddrag fra et brev, flysygeplejerske Margaret Reeve skrev 17. september 1944

”Det er så sandelig en behagelig rejse,” skriver Margaret. ”Patienterne sover, læser og lytter til radioen. Alle ser ud til at være godt tilpas. De er en gruppe af drenge, som har gjort alt hvad de kunne for Uncle Sam. Om 48 timer er disse venner tilbage i USA for at blive. Deres kamp er slut for evigt.”

”De fleste her var i Saipan,” fortsætter hun. ”De har været igennem deres største operationer og deres skader er 6 uger gamle. Det giver mig en klump i halsen at se dem her foran mig. Én mangler en arm; en anden et ben, en tredje et øje. Resten er godt medtagede fra fjendens handlinger. Der er arme, skuldre, ben og rygge i gips. Ingen af dem kan gå selv; nogle kan slet ikke gå. Og alligevel, den fantastiske del af det er, at de stadigvæk kan smile og fortælle jokes. Tanken om at skulle hjem får de værst tilredte til at smile.”

Læger redder dagen

Der er endda historier om lægehelte, som gjorde en ekstra indsats – og nogle af dem modtog priser for deres ekstraordinære tjeneste.

Denne artikel i The Pittsburgh Press, trykt den 9. januar 1945, beskriver en læges heltemod, da han virkelig levede i ånden af ”Efterlad ingen”

The Pittsburgh Press, Pennsylvania, 9. januar 1945

The Pittsburgh Press, Pennsylvania, 9. januar 1945

Den unavngivne læge blev tilbage med en såret soldat mens deres deling fortsatte for at kæmpe mod tyskerne. Delingen kom aldrig tilbage, og de to var derfor efterladt i fjendtligt terræn i 10 dage indtil 11. Regiment for USA’s femte division fordrev tyskerne og de kunne komme ud fra deres skjul.

”Af hensyn til deres sikkerhed, gemte lægen og soldaten sig i skoven mens de var omringede af tyskere,” rapporterer artiklen. ”De var uden mad og vand og den skadede mand kunne ikke gå, så lægen sneg sig hver nat ind i en landsby tæt på for at stjæle, hvad end han kunne finde. Det sneede og det blev koldere og ingen af dem havde tæpper. De kunne ikke lave bål af frygt for at tiltrække tyskerne… i syv dage og nætter overlevede de i det fri og lægens fødder gjorde til sidst for ondt til at han kunne gå på dem. Så han kravlede 300 meter hver dag for at hente vand fra vandløbet.”

I denne usædvanlige historie, trykt i St. Petersburg Times i Florida den 5. januar 1945, formåede en ubevæbnet læge at fange en bevæbnet tysk soldat ved at tage en prøve af hans hals!

St. Petersburg Times, Florid, 5. januar 1945

St. Petersburg Times, Florid, 5. januar 1945

“Pvt. N. L. Johnson, Asco, Tex., en firmalæge, slap afsted med en ny undslipningsmanøvre, da han blev fanget på denne front for nyligt,” står der i artiklen. ”Han var bag de amerikanske linjer, da en tysker trådte frem, lagde sit gevær mod hans ryg og forlangte at han viste vej til de tyske linjer. Johnson svarede, at amerikanerne var overalt, så det kunne han ikke. Tyskerne tænkte over det et stykke tid. Han vidste ikke, hvad han skulle gøre. Krauten brød sig ikke om ideen om at blive tilfangetaget af en ubevæbnet læge.”

”Johnson greb til sidst situationen an på en anden måde,” fortsætter artiklen. ”Tyskerne klagede over ondt i halsen, og Yank-lægen tog en prøve for ham. Det overbeviste tyskeren om, at han var i gode hænder, og han overgav sig.”

The Telegraph-Herald fra Iowa skrev en artikel, som beskrev Pfc. George C. Finkenauers heroiske handlinger. Han var en læge, som gik til ekstraordinære længder for at redde sine mænd og han blev belønnet med en Bronzestjerne for sine handlinger.

The Telegraph-Herald, Dubuque County, Iowa, 22. juli, 1945

The Telegraph-Herald, Dubuque County, Iowa, 22. juli, 1945

The Free Lance-Star i Virginia skrev denne detaljerede artikel om Pfc. Albert Joe Bernstein, kendt som ”Battling Bernstein”, som reddede sin kommandør under beskydning, og også blev belønnet med en Bronzestjerne:

The Free Lance-Star, Virginia, 5. januar 1945

The Free Lance-Star, Virginia, 5. januar 1945

Der var hundredetusinder mænd og kvinder, som gav deres liv for at beskytte os. I dag er vi stolte over at hylde de sygeplejersker og læger, som har bragt sig selv i fare og ofret meget for deres land. Vi ved, hvor vigtige de har været for vores militære sejre – ligesom vi ved, hvor vigtige de er for vores kamp mod COVID-19. Med deres hjælp, er det en krig, som hele menneskeligheden vinder.

Find historier om dine egne forfædres heltemod i vores optegnelser fra militæret.