MyHeritage udgiver to nye norske folketællinger

MyHeritage udgiver to nye norske folketællinger

Kommentarer.

Vi er glade for at kunne lancere to nye norske samlinger, folketællingen fra 1875 og folketællingen fra 1870. De er blevet digitaliseret i samarbejde med det norske Nationalarkiv (Arkivverket), og de 2 millioner optegnelser i disse samlinger indeholder scanninger af originaldokumenter af høj kvalitet.

Søg i de nye norske folketællinger

Samlingerne er af særlig interesse, da de dækker en unik tid i norsk historie. Den største enkeltbølge af emigration fra Norge fandt sted mellem 1879 og 1893. Med håb om nye muligheder, forlod 250.000 nordmænd Norge til fordel for andre lande som USA, Australien og New Zealand. Folketællingen i 1875 giver mulighed for at få et øjebliksbillede af dine norske forfædre, mens de stadig var i Norge. For alle med norsk arv i USA, kan denne folketælling give vigtige oplysninger om deres norske rødder.

Ud over den historiske betydning af disse samlinger, indeholder de vigtige oplysninger, der ikke findes i en typisk folketællingssamling. Udover personens navn, bopæl, stilling i familien, køn, ægteskabelig stilling og erhverv, indeholder folketællingen også informationer om hvilket sprog der blev talt, beboernes fødested og deres fødselsår. I nogle tilfælde er også medicinske tilstande opført.

Man kan også finde oplysninger om personer, der midlertidigt var bosiddende i husstanden, eller dem, der er registreret i en husstand, som kan have været fraværende på tidspunktet for optællingen. Dette betyder, at en person kan være opført på mere end én liste, hvis de opholder sig på en anden adresse i Norge på tidspunktet for optællingen.

Her er flere informationer om hver af samlingerne.

Norge Folketælling 1875

Dette er en landsdækkende samling, der indeholder 1,8 millioner optegnelser. Den indeholder personens navn, opholdssted, stilling i familien, køn, ægteskabelig stilling, erhverv, fødested og fødeår. Folketællingen blev officielt gennemført 31. december 1875. Hver person blev desuden bedt om at rapportere om deres permanente bopæl og enhver midlertidig bopæl, hvor de boede på tidspunktet for folketællingen.

Søg i Norge Folketælling 1875

Norge Folketælling 1870

Folketællingen i 1870 består af optegnelser fra 60 byer i Norge, hvoraf optegnelser fra 50 byer har overlevet. Der var behov for at opdatere oplysninger på grund af den hurtige befolkningsvækst i byerne, så regeringen anmodede denne særlige folketælling, der inkluderer byer og landsbyer. Optegnelserne indeholder navne, køn, fødested, fødeår, ægteskabelig stilling og bopæl.

Søg i Norge Folketælling 1870

Eksempler på optegnelser

Erik Theodor Wærenskiold

Erik Theodor Werenskiold var en norsk maler og illustrator. Han er bedst kendt for sine tegninger til norske eventyr, illustrationer af Snorre Sturlason Heimskringla og portrætter af berømte historiske personer som Bjørnstjerne Bjørnson og Henrik Ibsen. Han er også en af ​​de mest brugte kunstnere på norske frimærker.

I efteråret 1875 rejste han til München som en del af sine studier, hvor han blev i fire år. I folketællingen i 1875 er han opført som midlertidigt væk fra familiens hjem.

1875 census record of Erik Theodor Werenskiold [MyHeritage 1875 Norway Census Records]
Optegnelsen for ​​Erik Theodor Werenskiold (MyHeritage, Norge Folketælling 1875)

Bjørnstjerne Bjørnson

I folketællingen fra 1875 kan optegnelsen for Bjørnstjerne Bjørnson findes. Han er kendt som digter, taler, redaktør og teaterpersonlighed.

Mange af hans digte er sat på melodi af store norske komponister, Hans mest berømte værk er teksterne til den norske nationalsang, som Rikard Nordraak lavede melodien til.

Optegnelsen indeholder oplysninger om hans fødested og -dato, såvel som hans bopæl, som på det tidspunkt var i Aulestad, Gausdal, Oppland, Norge.

1875 census record of Bjørnstjerne Bjørnson [MyHeritage 1875 Norway Census Records]
Optegnelsen for ​​Bjørnstjerne Bjørnson (MyHeritage, Norge Folketælling 1875)

Anders Steensby

I samlingen fra 1870 finder vi en mand ved navn Anders Steensby, der blev født i 1814 på Eidsvold. Han er opført med en adresse på Stortinget i Carl Johans gate 22 i Oslo. Anders var en af ​​flere bud i parlamentet. Hans arbejde krævede, at han boede i parlamentsbygningen med sin kone og 3 børn.

Lithograph of Parliament Building in Oslo, circa 1890–1900 [Credit: Nasjonalbiblioteket]
Litografi af parlamentsbygningen i Oslo, ca. 1890–1900 [Kredit: Nasjonalbiblioteket]
1870 census record of Anders Steensby and family [MyHeritage 1870 Norway Census Records]
Optegnelsen for Anders Steensby og hans familie [MyHeritage, Norge Folketælling 1870]

Opsummering

Samlingerne fra 1875 og 1870 tilbyder nye måder at gøre opdagelser på for alle, der ønsker at lære mere om deres norske arv. Ved at udgive disse samlinger sammen med den tidligere udgivelse af 42 millioner norske kirkeoptegnelser, tilbyder MyHeritage nu 246 millioner optegnelser fra Norge, Danmark og Sverige, hvilket gør MyHeritage til markedsleder inden for skandinavisk slægtshistorie.

Det er helt gratis at søge i Norges folketællingsoptegnelser på MyHeritage. Hvis du har et slægtstræ på MyHeritage, vil vores Record Matching-teknologi automatisk sende dig notifikationer, hvis optegnelser fra disse samlinger matcher dine slægtninge. For at se disse optegnelser eller gemme optegnelser til dit slægtstræ, skal du have et Data- eller Komplet abonnement.

God fornøjelse med at søge i de nye norske optegnelser!

Skriv en kommentar.

Denne e-mailadresse er privat og kan derfor ikke vises.