12 inspirerende historiske kvinder bragt til live med Deep Nostalgia™

Ved hjælp af MyHeritages nye fotofunktion, Deep Nostalgia™, animerede vi ansigterne for nogle af de største historiske kvinder fra hele verden. At se disse fantastiske kvinder bevæge sig, hjælper os med at føle os mere forbundet med dem og får os til at følge deres eksempel og forfølge vores drømme.

1. Amelia Earhart

Amelia Earhart, født 24. juli 1897 i Atchison, Kansas, var den første kvinde til at flyve over Atlanterhavet solo. Hun slog mange andre rekorder som pilot og eventyrer. På tragisk vis forsvandt hun, mens hun forsøgte at blive den første kvinde til at flyve rundt om kloden i et fly.

I animationen ser hun ud som om hun skæver i sollyset og overvejer sit næste eventyr på himlen.

2. Marie Curie

Marie Curie, født i Warszawa, Polen, den 7. november 1867, var den første kvinde, der vandt en nobelpris, den eneste kvinde, der vandt den to gange, og den eneste person indtil videre, der vandt den for sit arbejde inden for to forskellige videnskabelige områder. Hun opfandt udtrykket ”radioaktivitet” og opdagede elementerne i polonium (som hun opkaldte efter sit hjemland) og radium. Hun gav bogstavelig talt sit liv for videnskaben: hun døde i 1934 i en alder af 66 år af aplastisk anæmi, som hun udviklede som et resultat af hendes langvarige udsættelse for stråling under sit arbejde.

3. Rosa Parks

Rosa Parks er mest kendt for at nægte at give sit sæde i en bus i Montgomery, Alabama, da chaufføren krævede, at hun og tre andre sorte passagerer gav deres plads til hvide passagerer. Hendes sag bragte international opmærksomhed mod den uretfærdighed, som segregeringslove havde, og hun afsatte resten af sit liv til at bekæmpe racisme og diskrimination. Den amerikanske kongres har udnævnt hende til “den første kvinde med borgerlige rettigheder” og “mor til frihedsbevægelsen.”

Rosa døde i november 2005 i en alder af 92 år. Hendes stille og ydmyge personlighed og styrke er stadig en inspiration for mennesker over hele verden.

4. Sarojini Naidu

Sarojini Naidu, født den 13. februar 1879 i Hyderabad, Indien, var digter og politisk aktivist og en vigtig skikkelse i Indiens kamp for uafhængighed. I 1925 blev hun udnævnt til præsident for den indiske nationalkongres, og i 1947 blev hun den første kvinde, der varetog embedet som guvernør af Indien. Hendes poesi var kendt for sine farverige billeder og lyriske kvalitet; Mahatma Gandhi kaldte hende “Indiens nattergal.”

5. Helvi Sipilä

Helvi Sipilä, født den 5. maj 1915, blev udnævnt til den første kvindelige assisterende sekretær for FN i 1972, da 97% af den øverste ledelse i FN blev domineret af mænd. Hun var arrangør af den første verdenskonference om kvinder i 1975 og krediteres som en stor indflydelse på beslutningen om at oprette Udviklingsfonden for kvinder (UNIFEM) i 1976. Hun var også den første kvindelige kandidat nogensinde til at være Præsident i Finland. .

6. Katherine Johnson

Katherine Johnson var en klog matematiker, uden hvem de første amerikanske besatte rumflyvninger ikke ville have været mulige. Hun beregnede banen for rumflyvningen, der tog den første amerikanske astronaut nogensinde ud i rummet, såvel som Apollo 11, det første fartøj, der landede på månen. Inden John Glenn, den første amerikaner, der kom i kredsløb i rummet, startede på sin mission, insisterede han på, at Katherine verificerede beregningerne udført af de digitale computere, som NASA lige var begyndt at bruge i stedet for menneskelige computere. Katherines arbejde var også afgørende for at få besætningen på Apollo 13 sikkert tilbage til jorden, efter at en af dens ilttanke mislykkedes. Katherine døde sidste år i den modne alder af 101 år.

7. Eleanor Roosevelt

Eleanor Roosevelt, USA’s First Lady fra 1933 til 1945, var en sand pioner for menneskerettigheder og kvinders rettigheder. Hun omdefinerede rollen som First Lady fuldstændigt og omdannede rollen til en platform for politisk aktivisme i stedet for blot at være til støtte for præsidenten. Eleanor talte ofte om borgerrettigheder og var undertiden endda offentligt uenig med sin mands politik. Hun var også afgørende for USA’s rolle i FN, at hun blev dens første delegerede og fungerede som den første formand for FN’s Menneskerettighedskommission og ledede udarbejdelsen af FN’s Verdenserklæring om Menneskerettighederne. Hun huskes med stor respekt overalt i verden.

8. Frida Kahlo

Maler og politisk ikon, Frida Kahlo, blev født den 6. juli 1907 i Coyoacán, Mexico. I løbet af det meste af sit liv blev hendes arbejde overskygget af hendes mands, som også var maler, og hun blev primært anerkendt som hans excentriske kone. Men fra starten af 1970’erne fik hendes arbejde anerkendelse, og hun blev ikke kun kendt som en af Latinamerikas vigtigste kunstnere, men også som et ikon for flere politiske bevægelser, herunder feminisme, LGBTQ+ aktivisme og Chicano-bevægelsen.

Hun er især kendt for sine surrealistiske selvportrætter fulde af symbolik. Måske ville hun have fået en masse sjov ud af denne animation af hendes foto.

9. Hedy Lamarr

Hedy Lamarr, født Hedwig Eva Maria Kiesler i Wien, Østrig den 9. november 1914, var ikke bare et smukt ansigt. Mens det meste af hendes karriere var domineret af Hollywood som skuespillerinde og filmproducent, var Hedy også opfinder, og det frekvenshoppende spread spectrum-system, hun udviklede med en ven for at forhindre fastklemning af torpedostyringssystemer, var forløberen for teknologier, der senere gav os Bluetooth og Wi-Fi.

10. Florence Nightingale

Florence Nightingale, født den 12. maj 1820 i Firenze, Italien, er kendt som grundlæggeren af moderne sygepleje. Efter at have ledet og uddannet sygeplejersker under Krimkrigen, grundlagde hun den første sekulære sygeplejeskole og lagde grundlaget for sygepleje som et dygtigt erhverv. Hun var også statistiker, der skabte nye måder at præsentere data grafisk, hvilket gjorde disse data mere tilgængelige for lægfolk. Selvom nogle hævder, at hun afviste kimteori, forstod hun sammenhængen mellem sanitet og bedre sundhedsresultater, og hendes implementering af korrekt hygiejne gjorde hospitaler langt sikrere og mere tilbøjelige til at støtte patienters bedring.

11. Indira Gandhi

Indira Gandhi, født 19. november 1917 i Allahabad, Indien, var Indiens tredje premierminister og var den første – og indtil videre eneste – kvindelige premierminister. Som datter til premierminister Jawaharlal Nehru, var hun den næstlængst fungerende premierminister efter sin far. Hun var en kontroversiel skikkelse, da hun præsiderede en undtagelsestilstand for at bremse en revolution, hvor borgerlige frihedsrettigheder blev suspenderet og pressen blev censureret. Hun førte også Indien i en krig mod Pakistan og øgede Indiens fremtrædende plads på verdensscenen. Selvom der er kritik af hendes politik, er der ingen tvivl om, at hun var en magtfuld skikkelse, der satte et markant præg på verdenshistorien.

12. Carmen Miranda

Carmen Miranda var en portugisisk-født brasiliansk danser, sanger og skuespillerinde, der var den første sydamerikaner, der blev hædret med en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Hun er især kendt for sin karakteristiske frugthat.

Hvem er de inspirerende kvinder i din egen slægtshistorie? Du kan også bruge Deep Nostalgia™ til at animere deres fotos! Prøv Deep Nostalgia™ nu for at bringe fotos af dine stærke kvindelige forfædre til live.