Prins Philips vigtige bidrag til DNA-slægtsforskning

Prins Philips vigtige bidrag til DNA-slægtsforskning

MyHeritage vil gerne udtrykke vores dybeste medfølelse med Hendes Majestæt Dronning Elizabeth, den kongelige familie i Storbritannien og hele befolkningen efter tabet af prins Philip, hertugen af Edinburgh, i fredags.

Som skæbnen ville det, var vi den 12. april vært for en Facebook Live-session med Caroline Gurney, slægtsforsker og historisk forsker, med emnet “Are You Related to Royalty?”. Caroline brugte et par minutter i begyndelsen af sin session til at tale om prins Philip i forbindelse med slægtshistorie og DNA-forskning. Vi ønsker at dele, hvad hun afslørede for os.

Caroline nævnte, at mange var overraskede over at opdage, at Philip faktisk var en nær fætter til dronningen. Både Elizabeth II og Philip var efterkommere af dronning Victoria. Det er ikke usædvanligt, at kongelige gifter sig med deres fætre, da kongelige familiemedlemmer gennem det meste af historien kun kunne gifte sig med folk i deres sociale klasse, og der var en begrænset antal af personer af kongelig slægt at vælge imellem. Derfor er det ikke særlig overraskende, at Philip også var en efterkommer af George II, tsar Nicholas I fra Rusland og kong Christian IX af Danmark.

Carolines diagram, der illustrerer prins Philips forbindelser til den kongelige familie

Carolines diagram, der illustrerer prins Philips forbindelser til den kongelige familie

Prins Philip var kendt for sin bidende sans for humor og blev engang i løbet af 1960’erne spurgt, om han ville være interesseret i at besøge Rusland – som på det tidspunkt var under Sovjetunionens styre. Philip svarede: “Jeg vil meget gerne rejse til Rusland, selvom skiderikkerne myrdede halvdelen af min familie.”

Han henviste sandsynligvis til Romanovs, som blev fanget og myrdet af kommunistiske revolutionærer i juli 1918.

Mange år senere, i 1991, blev der opdaget lig i en umærket grav i Ekaterinburg, som eksperter troede var de af Romanoverne, der blev myrdet den aften: Zar Nicholas II, Tsarina Alexandra og deres 5 børn. Forskere søgte at bekræfte deres identiteter gennem DNA – men hvordan kan du bekræfte DNA-identiteten af en historisk figur, når du ikke har nogen DNA-prøve at sammenligne den med?

Svaret, ligesom en slægtsforsker, der prøver at identificere en ukendt DNA-match, er at arbejde gennem kendte slægtninge. Tsarinaen var dronning Victorias barnebarn – Philip’s tante – og det betød, at hun delte mitokondrie-DNA med prins Philip. Så prins Philip bidrog med en blodprøve, og hans DNA blev sammenlignet med resterne og andre familiemedlemmer. Dette gjorde det muligt for forskere at bekræfte stort set uden tvivl, at ligene faktisk var de myrdede Romanovs.

En anden vigtig detalje om prins Philips slægtshistorie er, at hans mor, prinsesse Alice af Battenburg, hjalp med at redde jøder under holocaust og blev anerkendt som retfærdige blandt nationerne (Righteous Among the Nations) for sine handlinger.

Du kan se Carolines komplette Facebook Live-session her.