Ellis Island: Hvordan man forsker i forfædre, der passerede gennem porten til frihed

Ellis Island: Hvordan man forsker i forfædre, der passerede gennem porten til frihed

Hvis dine forfædre rejste til New York fra et land uden for USA i årene 1892-1954, er der en god chance for, at de passerede gennem Ellis Island. Den 1. januar fejrer vi 130-årsdagen for den dag, hvor Ellis Island åbnede sine porte. I anledning af denne milepæl vil vi gerne benytte lejligheden til at dykke ned i øens historie og udforske MyHeritage’s Ellis Island-optegnelser – en af de vigtigste samlinger på MyHeritage.

Søg i Ellis Island og andre New York-passagerlister på MyHeritage

Ellis Island ligger ved siden af Frihedsgudinden i New Yorks havn og er et af de mest berømte immigrationscentre i historien, der tjener som en port mellem den resten af verden og USA. Den strøm af immigranter, der gik gennem dets døre, ændrede USA’s karakter og gjorde det til det magtfulde land, det er i dag.

Hvad skete der helt præcist med dine forfædre, der passerede gennem Ellis Island? Og hvordan kan du lære mere om dem?

En kort historie om Ellis Island

Ellis Island startede som en del af en flade i Hudson-floden, hvor der ikke var meget andet end østers – en vigtig fødekilde for Lenape-folket, som var indfødt i det område. Senere blev den kendt som Gibbet Island, fordi der blev bygget en galge (også kendt som en gibbet) for at hænge pirater. Til sidst blev øen købt af Samuel Ellis, som gav den det navn, den er kendt under i dag.

I det meste af det 19. århundrede var øen stedet for Fort Gibson, en vigtig militærbase. Øen blev udvidet i 1834 for at give plads til en jernbane.

Den første store indvandringsbølge begyndte i 1814, og på det tidspunkt var der meget lidt regulering. Der kom 5 millioner personer til USA fra Europa i løbet af de næste 45 år, og staten New York oprettede i 1855 et immigrationscenter kaldet Castle Garden ved Battery i det nedre Manhattan. Da det stod klart, at de ville få brug for større faciliteter, virkede Ellis Island – som havde stået tomt siden borgerkrigen – som et godt valg. Mens øen blev forberedt, blev Barge Office på den sydøstlige spids af Battery brugt til at håndtere immigranter.

Ellis Island blev åbnet i 1892 og var i drift i mere end 60 år, inden den blev lukket i 1954. Ifølge nogle skøn kan ca. 40% af alle nuværende amerikanske borgere spore mindst én forfader til Ellis Island.

MyHeritage’s samling af Ellis Island og andre New York-passagerlister

Hvis du har en forfader, der immigrerede til USA mellem 1892 og 1954, er der en god chance for, at han eller hun passerede Ellis Island på vej ind i Amerika. Men selv hvis din forfader ankom tidligere eller senere, kan du måske finde dem i vores samling Ellis Island og andre passagerlister fra New York. Samlingen indeholder mere end 100 millioner optegnelser, der spænder over årene 1820-1957. Verden ændrede sig helt uigenkendeligt i løbet af disse 138 år, og disse ændringer afspejles i optegnelserne: I 1950’erne ankom nogle af disse passagerer og indvandrere med fly i stedet for med båd.

Afhængigt af årstallet kan du muligvis finde følgende oplysninger om din forfader i denne samling:

 • Navn
  Alder
  Køn
  Beskæftigelse
  Fødsels-, afrejse- og ankomstdatoer
  Fysiske beskrivelser
  Hjemland
  Statsborgerskabsstatus
  Race
  Nationalitet
  Adresser på familiemedlemmer og venner

De tidlige passagerlister var lister på en enkelt side, som kun indeholdt minimale oplysninger om passagererne. Senere blev der anvendt standardiserede formularer, og der blev tilføjet flere spørgsmål til dem. I 1897 begyndte immigrationsmyndighederne f.eks. at bede de ankommende om navne og adresser på slægtninge eller venner, som de ville slutte sig til, og som boede i USA. I 1907 bad de også immigranterne om at oplyse navne og adresser på slægtninge eller venner i deres hjemlande.

En af fordelene ved denne MyHeritage-samling er, at svarene på disse supplerende manifestspørgsmål blev indekseret. Det betyder, at din søgning vil give resultater ikke kun for passagererne, men også for de personer, som de nævnte, da de udfyldte disse formularer.

En anden unik funktion i MyHeritage-samlingen er, at to siders passagerlister er hæftet sammen. Et almindeligt problem for slægtsforskere, der forsker i Ellis Island og andre indvandringsoptegnelser, er, at de muligvis finder den første side, men ikke den anden side. På MyHeritage kan du se begge sider side om side i et enkelt billede, hvilket sikrer, at du ikke går glip af nogen vigtige oplysninger.

Example of a stitched record in Ellis Island and other New York Passenger Lists, 1820–1957

Eksempel på en hæftet optegnelse i Ellis Island og andre passagerlister fra New York, 1820-1957

Eksempler på optegnelser

I betragtning af hvor mange mennesker, der fortsatte med at gøre store ting efter at være kommet ind i USA gennem Ellis Island, er der ingen mangel på eksempler på optegnelser over ekstraordinære personer, der har rejst gennem Ellis Island.

Her er f.eks. en optegnelse af Albert Einsteins ankomst den 17. oktober 1933. Han sejlede til USA om bord på Westernland og endte med at blive her, efter at han fik at vide, at nazisterne havde beslaglagt hans ejendele hjemme i Tyskland. Han fortsatte naturligvis med at bidrage uvurderligt til udviklingen af atombomben, der afsluttede Anden Verdenskrig, samt til videnskaben generelt med sine geniale teorier.

Record of Albert Einstein’s arrival in the U.S., from the Ellis Island and Other New York Passenger Lists collection on MyHeritage

Optegnelser om Albert Einsteins ankomst til USA, fra Ellis Island og andre New York-passagerlister i samlingen på MyHeritage

Det nævnes, at han kom sammen med sin kone, og hans erhverv er “videnskabsmand”, og hans sprog er “tysk”, hans nationalitet er schweizisk, og hans race er “hebraisk” (en arkaisk betegnelse for jøde). Det nævnes, at han bor i Tyskland, og at hans visum blev udstedt i Berlin, og der anføres navn og adresse på hans datter, “fru Keyser” i Amsterdam, som hans nærmeste slægtning i hjemlandet. Albert er faktisk født i Tyskland, men flyttede til Schweiz i 1895 og opgav sit tyske statsborgerskab på det tidspunkt. Han flyttede tilbage til Tyskland i 1914 og genvandt sit tyske statsborgerskab, men måske på grund af nazismens fremmarch foretrak han at oplyse sit schweiziske statsborgerskab til Ellis Island-embedsmanden.

Optegnelsen nævner også “Princeton University” som den “slægtning eller ven”, han planlagde at tage til i USA, og det fremgår, at han planlagde at blive i 6 måneder. Den angiver endda hans højde – 5’7″ – og nævner, at han havde lys hudfarve, gråt hår og blå øjne.

En anden berømt person, der har passeret Ellis Island, og som kan findes i MyHeritage-samlingen, er Charlie Chaplin, den berømte komiker, skuespiller, filmskaber og komponist. Han blev født i Storbritannien i 1889 og ankom til Ellis Island den 10. oktober 1912 i en alder af 23 år.

Record of Charlie Chaplin’s arrival in the U.S., from the Ellis Island and Other New York Passenger Lists collection on MyHeritage

Optegnelse om Charlie Chaplins ankomst til USA, fra Ellis Island og andre New York-passagerlister i samlingen på MyHeritage

Optegnelsen angiver hans navn som Charles Chaplin, hans alder som 23 år og hans erhverv som “skuespiller”. Den nævner, at han kan læse og skrive og har britisk statsborgerskab. Der er stemplet “Ikke-immigrerende udlænding” på tværs af sektionen “Sidste permanente opholdssted”, og det nævnes, at han var “på turné”. I journalen anføres Sid Chaplin, Charlies halvbror, der selv var forfatter og skuespiller, som skuespillerens nærmeste pårørende i hans hjemland, og den indeholder Sids adresse. Det fremgår, at han var i besiddelse af 45 dollars, og at han havde været i USA to gange tidligere, i 1905 og 1912, også på turné. Under “slægtninge eller venner”, som han ville besøge i USA, nævnes Sullivan and Considine, det teaterkompagni, som han arbejdede med. Hans hudfarve og hårfarve beskrives som “mørk” og hans øjne er blå; hans højde er angivet som 5’6”. Til sidst står der, at han er født i London.

Et andet eksempel er Madeleine Albright, som blev født som Marie Jana Korbelová i Tjekkoslovakiet. Hun gik i land fra S.S. America på Ellis Island den 11. november 1948 sammen med sin mor Anna og to yngre søskende. Hun blev senere den første kvindelige amerikanske udenrigsminister.

Record of Madeleine Albright’s arrival in the U.S. from the Ellis Island and Other New York Passenger Lists collection on MyHeritage

Optegnelse af Madeleine Albright’s ankomst til USA fra Ellis Island og andre New York-passagerlister på MyHeritage

Denne liste nævner hendes destination i USA i Great Neck, New York, samt hendes alder – 11 år – og hendes nationalitet, som var tjekkisk. Hendes mor Anna er opført to sider tidligere i optegnelsen, og der står, at hun er 38 år gammel. Det er interessant, at der står, at hendes lillesøster, Anna-Katherine, har britisk statsborgerskab.

Som du kan se af eksemplerne ovenfor, er nogle optegnelser mere detaljerede end andre, men de kan alle sammen give et unikt indblik i historien om din families immigrationsrejse.

Søg i Ellis Island og andre New York-passagerlister på MyHeritage nu