MyHeritage tilføjer én million emigrationsoptegnelser fra Norge

MyHeritage tilføjer én million emigrationsoptegnelser fra Norge

Vi er glade for at kunne annoncere, at vi for nylig har tilføjet 1 million emigrationsregistre fra Norge mellem 1867-1973. I løbet af det 19. og 20. århundrede skønnes det, at 800.000 nordmænd forlod deres hjemland, hovedsagelig af økonomiske årsager. Mange, der arbejdede på gårde, mistede deres job på grund af industrialiseringen af landbruget, og mange søgte bedre muligheder andre steder. Størstedelen af disse emigranter bosatte sig i USA, selv om et betydeligt antal også rejste til Canada, Australien og andre lande. Hvis du har norske forfædre, der emigrerede fra Norge i denne periode, kan denne samling give et uvurderligt øjebliksbillede af deres liv.

Søg i Norge, emigrationsregistre, 1867-1973

Denne samling af optegnelser blev udarbejdet af lokale politiafdelinger mellem 1867 og 1973, og havde til opgave at hjælpe udvandrere, der forlod Norge til udenlandske havne. Derfor omtales disse optegnelser undertiden som det norske politis emigrationslister (Emigrasjonsprotokoll på norsk).

Disse optegnelser indeholder for hver udvandrer navn, køn, afrejsedato eller -år og sidste kendte opholdssted. Afhængigt af tidsperioden kan der også fremgå andre oplysninger: emigrantens fødselsdato og fødested, civilstatus og angivne destination samt det skib eller rederi, der skulle transportere dem fra Norge. De fleste af skibene i denne periode opererede som “feederskibe”, der transporterede passagerer til større havne i Europa eller på de britiske øer, hvor emigranterne skulle overgå til andre skibe på deres transatlantiske rejse.

Fra 1867 fik politiet i Norge til opgave at sikre, at emigranter blev behandlet retfærdigt, da der havde udviklet sig uetisk praksis blandt nogle af de virksomheder og deres agenter, der solgte billetter til at transportere passagerer til udlandet. Emigranter blev placeret på faretruende overfyldte fartøjer, og nogle blev narret til at underskrive kontrakter for at dække nogle af eller alle omkostningerne ved deres billet gennem skruppelløse og misbrugende arbejdskrav ved ankomsten til deres destination. De reformer, der blev indført af den norske regering mellem 1867 og 1869, var designet til at forhindre, at disse emigranter ville afgå fra norske havne, og de følger lignende praksis indført i Sverige og Danmark.

Den måde, hvorpå disse optegnelser blev indsamlet af politiet, betyder, at disse optegnelser ikke er “passagerlister”, men derimod registre over personer, der erklærer deres hensigt om at emigrere ved at købe billetter og viser de medfølgende kontrakter, der er krævet af norsk lov siden 1867. En del af processen med at købe en billet var at dukke op på politistationen med en godkendt agent og en godkendt kontrakt, som blev inspiceret af politiet. Emigranter blev opført i disse registre, når de dukkede op på politistationen og er blandet sammen i registrene, uanset hvilket skib de var booket til at tage, den nøjagtige dato for afrejsen, eller hvilken destination de havde til hensigt at nå. Normalt rejste emigranter inden for få dage efter deres indskrivning i disse registre.

Omkring 25% af migranterne vendte i sidste ende hjem, da ikke alle emigranter havde succes i udlandet. Ikke desto mindre har langt de fleste nordmænd mindst én forfader, der rejste og etablerede sig i USA eller i udlandet.

Eksempel

Emigration Register Records of Oline and Amalie Evenstad [Credit: MyHeritage Norway, Emigration Registers, 1867–1973]

Oline og Amalie Evenstads emigrationsregister [Kilde: MyHeritage Norge, emigrationsregistre, 1867-1973]

En optegnelse om skuespillerinden Linda Evans’ mormor og oldemor, Amalie og Oline Evenstad, findes i denne historiske optegnelsessamling. Oline Evenstad er opført som 44 år gammel sammen med sin datter Amalie. De planlagde at forlade deres hjem i Oslo, Norge, for at emigrere til Ada, Minnesota, om bord på et skib ved navn Angelo.

Opsummering

Vi håber, at denne værdifulde samling vil åbne nye veje for din slægtsforskning. Det er gratis at søge i denne samling på MyHeritage. Hvis du vil se disse optegnelser eller gemme optegnelser til dit slægtstræ, skal du have et Data- eller Komplet abonnement.

Hvis du har et slægtstræ på MyHeritage, vil vores Record Matching-teknologi automatisk give dig besked, hvis optegnelser fra disse samlinger matcher dine slægtninge. Du vil derefter kunne gennemgå optegnelsen og beslutte dig for, om du ønsker at tilføje de nye oplysninger til dit træ.

God fornøjelse med den nye samling!