De Nordiske guders stamtræ er kompliceret – Her er de vigtigste karakterer i det

De Nordiske guders stamtræ er kompliceret – Her er de vigtigste karakterer i det

Længe inden vi blev kristnet af Harald Blåtand i 900-tallet, havde danerne støttet sig op af den Nordiske mytologi, der indeholder myter, legender og forestillinger om overnaturlige væsner. De Nordiske guder er bedst kendt i forbindelse med vikingetiden, men den siges at stamme fra lang tid før det. Men hvordan var det nu lige, at Thor og Odin blev til. Det dykker vi ned i her ved at se nærmere på de nordiske guders stamtræ.

Odin var gudernes gud

Odin var søn af urvæsenet Burr og jættekvinden Bestla og voksede op i urverdenen, hvor den onde urjætte Ymer regerede. Sammen med hans to brødre Vile og Ve blev han dog træt af at leve under dette diktatur og greb til våben for at dræbe den onde urjætte. De lykkedes med deres plan og i al Ymers blod druknede de resten af jætterne, på nær to. Derefter kastede de Ymers lig i Ginnungagap, hvilket skabte jorden.

Herfra blev Odin gudernes gud, hvor han sad på sin trone, Lidskjalv, hvorfra han kunne se alt i hele verden på trods af, at han manglede det ene øje. Øjet havde han givet Mimer i bytte for at opnå større visdom ved at drikke af Mimers brønd. Grunden hertil skal findes i, at han prøvede at undgå Ragnarok. Vølven havde spået, at Ragnarok vil begynde med, at hans egen søn Balder vil dø, hvorefter han selv vil blive slugt af Fenrisulven, inden hans søn Vidar slår den ihjel.

På trods af hans ivrige kamp for at afværge profetien slår han fejl og dør ved Ragnarok, sammen med de andre nordiske guder. Den dag i dag er han bestemt stadig ikke glemt, hvor flere byer i Danmark, samt ugedagen onsdag, er opkaldt efter ham.

Thors Hammer slår stadig sine gnister

Når tordenen vandrer over himlen, så siges det, at Thor er på vej over himlen med sine to gedebukke Tandgnost og Tandgrisner – eller sådan var det i hvert fald engang. Thor er i den Nordiske mytologi kendt som tordengud og ældste søn af Odin, der beskytter menneskene ved at kæmpe mod jætterne. På grund af hans beskyttertrang og evne til at kontrollere vind og vejr, var han den gud, der var mest vellidt af menneskene, især blandt bønder og søfolk, der i høj grad var afhængige af netop vejret.

Thor var utrolig stærk, da han både havde et styrkebælte, som han kunne spænde for ekstra styrke, jernhandsker, samt hans tro følgesvend, hammeren Mjølner, der altid ramte sit mål, når kastet blev ført af Thor. Al hans styrke fik han brug for, da han ved Ragnarok står over for hans arvefjende, Midgårdsormen.

Thor ender med at dræbe Midgårdsormen, men han når ikke at gå mere end ni skridt, før han selv segner og dør. Midgårdsormen har spyet gift ud over ham, som der ender med at gøre en ende på Thors liv. I dag slår hans hammer stadig gnister, da torsdag er opkaldt efter ham.

Loke er en jætte forklædt i gudeklæder

Thor kan takke Loke for sin styrke, men også for sin død. Loke er af jætteslægt, men har på et tidspunkt blandet blod med Odin, hvilket har gjort ham til en del af de nordiske guders stamtræ. Han er god for de nordiske guder, da han er særdeles snu og god til at lyve, hvilket gør, at han får dværgene til at smede ting til guderne, heriblandt Thors Hammer.

Loke var dog ikke udelukkede god for guderne, idet han også ofte spillede jætter og nordiske guder ud mod hinanden, men altid svært at finde ud af, hvilken side han stod på. Hans lange gode bånd med Odin slutter dog, da Loke forårsager Odins søn, Balders, død.

For sin gerning bliver han lænket til et bjerg i Jotunheim, hvorfra han bliver pint af slangegift og holdt fast med hans søns tarme. Først ved Ragnarok slipper Loke fri, hvor han står i spidsen for jætternes hær.

De nordiske guders stamtræ bliver ødelagt af Loke og hans afkom

Flere af hans børn har centrale roller ved Ragnarok, hvor Midgårdsormen bliver Thors endeligt, Fenrisulven slår Odin ihjel, hvorefter Odins søn Vidar, der ender med at være en af de fire unge, der skal føre verdenen videre, slår Fenrisulven ihjel ved at brække kæben på den med hans støvle.

Loke dør også selv ved Ragnarok, da han kæmper mod sin fjende, Hejmdal, der betragtes som gudernes vagtmand. Der er spekuleret i, at grunden til deres fjendskab skal findes i deres modsatte positioner, hvor Hejmdal må betragtes som beskytter af Asgård og den evigt loyale vagt, hvorimod Loke ender med at være gudernes undergang. Loke og Hejmdal slår hinanden ihjel og er de sidste guder, der dør ved Ragnarok.

Menneskets begyndelse

Langt de fleste guder dør ved Ragnarok, og det er kun Balder, der genopstår, Vidar, Høder, Magni, Modi og Vale, der overlever. Verden går i brand og jorden synker ned i det kogende hav. Den lange krig mellem jætter og guder er forbi.

Blot to mennesker, Liv og Livtraser, overlever. Alle mennesker derfra og til nu stammer i den nordiske mytologi fra disse to mennesker og de er dermed starten på menneskenes hersken på jorden.

Hvis du vil se mere af de nordiske guders stamtræ, så kan du tage et kig på et af de mange stamtræer, der findes her på MyHeritage lige her.