MyHeritage tilføjer billeder af høj kvalitet til samlingen Norges folketælling 1910

MyHeritage tilføjer billeder af høj kvalitet til samlingen Norges folketælling 1910

Vi har for nylig opdateret Norges folketælling 1910 på MyHeritage med smukke scannede billeder af høj kvalitet af den originale folketælling. Dette vigtige projekt blev udført i samarbejde med Norges nationalarkiv. Tilføjelsen af billeder gør denne værdifulde samling til en endnu rigere kilde til oplysninger om personer, der boede i Norge i 1910, da billederne kan give oplysninger, der ikke er medtaget i det originale indeks – f.eks. en persons erhverv. Hvis du har norske rødder, kan du måske finde spændende detaljer om dine forfædre fra denne centrale periode i Norges historie.

Søg i Norges folketælling 1910

Samlingen indeholder navne, køn, bopæl, forhold, ægteskabelig status, fødesteder og, for de fleste personers vedkommende, den fulde fødselsdato. Folketællinger indeholder sjældent fulde fødselsdatoer (dag, måned og år), hvilket gør dette til et vigtigt fødselsindeks, der giver disse detaljerede oplysninger for næsten alle, der boede i Norge i 1910.

Norges folketælling 1910 var den første, der blev foretaget efter Norges adskillelse fra Sverige i 1905, hvilket førte til en periode med stor national stolthed. Derfor blev mange af de danske eller svenske by- og kommunenavne erstattet med traditionelle norske navne. F.eks. blev hovedstaden Kristiania, der var opkaldt efter den danske kong Christian IV, omdøbt til Oslo i 1924.

Folketællingen blev foretaget torsdag den 1. december 1910 og fortsatte de efterfølgende hverdage, indtil den var afsluttet. På grund af norske love om beskyttelse af privatlivets fred, som begrænser offentlighedens adgang i 100 år, blev folketællingen fra 1910 først tilgængelig for offentligheden i 2010. Den adskiller sig fra folketællingen fra 1900 på følgende punkter:

  • Den viser den fulde fødselsdato for alle opførte personer; i folketællingen fra 1900 var der kun angivet fulde fødselsdatoer for børn under to år.
  • Flere detaljer om emigration og repatriering er inkluderet
  • Personer, der var arbejdsløse, skulle oplyse dette ved folketællingen i 1910
  • Skibsbesætninger blev kun opført, hvis de befandt sig i norske havne og farvande; norske skibe i udenlandske havne og farvande blev ikke medtaget.

Eksempel

Blandt optegnelserne i denne samling er optegnelserne om Roald Amudsen, den norske polarforsker, som foretog den første tur til Sydpolen i 1911. Da optællingen blev foretaget, var han faktisk allerede på vej til Antarktis, og hans hold nåede Sydpolen næsten præcis et år senere. Folketællingen angiver hans fødselsdato og -sted, den 16. juli 1872 i Borge, hans nuværende alder, 37 år, hans bopæl i 1910, Uranienborg, Nesodden, Akershus, Norge, og hans civilstand, ugift. Det nævnes, at hans bopælsstatus er “midlertidigt fraværende”.

Record of Roald Amudsen in the 1910 Norway Census collection on MyHeritage

Under kolonne 9a, som angiver personens erhverv, kan man let læse, at Roald Amudsen var “kaptein, polarforsker”.

Detail from record of Roald Amudsen in the 1910 Norway Census collection on MyHeritage

Uddrag fra Roald Amudsens optegnelse i samlingen Norges folketælling 1910 på MyHeritage

Opsummering

Denne opdatering af samlingen Norges folketælling 1910, som giver adgang til scannede billeder af høj kvalitet af optegnelserne, vil berige din norske slægtsforskning og åbne nye veje til opdagelser.

Det er gratis at søge i denne samling. Hvis du vil se disse optegnelser eller gemme dem i dit slægtstræ, skal du have et Data- eller Komplet-abonnement.

Hvis du har et slægtstræ på MyHeritage, vil vores Record Matching-teknologi automatisk give dig besked, hvis optegnelser fra denne samling matcher dine slægtninge. Du vil derefter kunne gennemgå optegnelsen og beslutte, om du ønsker at tilføje de nye oplysninger til dit træ.

God fornøjelse!

Søg i Norges folketælling 1910 nu