Tribal Quest-projektet: Papua Ny Guinea

Tribal Quest-projektet: Papua Ny Guinea

Vi har afsluttet vores Tribal Quest ekspedition til Papua Ny Guinea, hvor vi fik nogle fantastiske oplevelser, mens vi dokumenterede familiehistorier fra stammesamfund. Disse stammer ligger langt væk fra alting, hvilket betyder, at historierne er i fare for at gå tabt for evigt.

Vi besøgte fem forskellige stammer i forskellige landlige regioner i Papua Ny Guinea. Vi boede sammen med de lokale, og vi samarbejdede med de lokale familie i forsøget på at bevare deres unikke historier til fremtidige generationer.

Rejsen var den anden ekspedition i vores Tribal Quest-projekt. Du kan læse mere om vores globale initiativ på Tribal Quest-hjemmesiden.

Papua Ny Guinea er et af de mest multikulturelle steder på Jorden. Her bor blot syv millioner mennesker fordelt over et område på 460.000 kvadratkilometer. Stammerne er isolerede fra hinanden, da skove, floder og bjerge adskiller dem.

Papua Ny Guinea har indtil for nylig været isoleret fra resten af verden, da mange af stammerne ikke har haft kontakt med udefrakommende indtil 1970erne. Dette betyder, at mange af de forskellige, lokale traditioner går århundrede tilbage, ligesom de er unikke, da de er opstået i lokalsamfundet. Vi har haft en sjælden mulighed for at få et indblik i traditionerne, legenderne og familiesagnene fra de forskellige klaner, vi besøgte.

Papua Ny Guinea består af mere end 800 stammer med hver deres særpræg, og hvert stammesamfund taler deres eget unikke sprog og har deres egne skikke.

Vi er beærede over den varme velkomst, vi har oplevet i de stammesamfund, vi har besøgt. Vi blev behandlet som æresgæster uanset, hvor vi kom.

De lokalsamfund vi besøgte i Papua Ny Guinea værdsætter familiehistorie, og de lokale var interesserede i at dokumentere deres arv. Mange lokale lever under unikke regler omkring deres slægt, da den påvirker ægteskab og arv af landområder. Derfor er det yderst vigtigt for dem at få dokumenteret deres familiehistorie. Ydermere er det nødvendigt at kunne bevise slægtsarven gennem retvisende stamtræer, så man kan opnå ejendomsretten til grunde og områder fra landets regering, hvilket i sidste ende er med til at sikre den økonomiske overlevelse af lokalsamfundet.

Selvom det til tider krævede hårdt arbejde og forsigtig kortlægning af slægterne, så vi kunne hoved og hale i de komplicerede familieforhold mellem klanmedlemmer, lykkedes det os at bygge deres stamtræer og dokumentere deres familiehistorier med en stor nøjagtighed.

Lokalsamfundene, vi besøgte, betragtede familie og arv som meget vigtige, hvilket blev afspejlet i mange af de lokale arve- og slægtsregler, vi oplevede. Børn bliver, eksempelvis, ofte adopteret mellem familier uden de store komplikationer.

Adoptivforældrene tager ganske enkelt adoptivbarnet til sig, uden at de skal igennem det officielle, juridiske apparat, og barnet bliver et fuldgyldigt medlem af familien. Årsagerne til adoption varierer, men de udspringer som regel af venlighed overfor den biologiske familie, adoptivfamilien eller selve barnet. Hvis den biologiske familie har været plaget af en række tragedier, såsom tabet af adskillige børn, kan en anden familie adoptere deres barn og givet det ”en ny slægt” samt en mere tryg og lovende fremtid. Hvis et ungt par ikke selv kan få børn, kan en af deres søskende give parret deres eget barn, så parrets slægt kan videreføres.

Bonnie er én af de ældste i Karim-stammen, hvis familiehistorie vi dokumenterede. Han fortalte os om adoptionen af sit første barn, Raphael. Adoptionen fandt sted, mens Bonnie var en ung, ugift mand. Raphaels forældre var forgældede og kunne ikke forsørge ham, så Bonnie tog sig af drengen og opdragede ham som sin egen søn. Da Bonnie blev gift med sin kone, Joane, forblev Raphael en del af familien, men de kunne ikke selv få børn. Bonnies søster kunne se, hvor trist det var for det unge par, så hun gav dem sin datter, hvilket blev parrets andet barn.


Tribal Quest-projektet og vores besøg til Papua Ny Guinea blev for nylig bragt i et indslag på israelsk TV. Rapporteren, Itay Vered, rejste sammen med MyHeritage-holdet til Papua Ny Guinea og fulgte vores dokumentation af kulturer og traditioner i fjerne stammelandsbyer.
Se del 1 af videoen (på hebræisk med engelske undertekster), hvor teamet arbejder på højtryk for at undvige krokodiller, prøvesmage lokale delikatesser og blive venner med folk i stammesamfundene.

Anden del (på hebræisk med engelske undertekster) giver et dybere indblik i dagligdagen, ritualer og fejringer i Owolka-stammen.

 

 

 

Få uger efter vores indledende besøg vendte vi tilbage til Papua Ny Guinea. Vi medbragte masser af gaver i form af stamtræer og familiebilleder på tryk.

Fotografiet nedenfor viser lidt af den glæde, som de lokale udviste, da vi præsenterede dem for et MyHeritage Soldiagram med deres stamtræ.

Nogle familier havde aldrig ejet et familiebillede på tryk før, så de var naturligvis ivrige efter at vise det frem – især børnene!

 

Disse øjeblikke er ekstrem vigtige for verdenshistorien, fordi mange af traditionerne i stammesamfundene er på nippet til at gå i glemmebogen. Som moderniseringen begynder sit indtog, vil de yngre generationer se mod Vesten og adoptere en moderne livsstil, mens de vender ryggen til deres forfædres traditioner. Familiens stærke bånd strækker sig længere end blodets bånd i det landlige Papua Ny Guinea, og vi er taknemmelige over at blive modtaget som en del af deres familie af så mange mennesker i de lokalsamfund, vi besøgte som en del af Tribal Quest.
Vi ser frem til at dele mere Tribal Quest-indhold med dig. Papua Ny Guinea-materialet vil snart blive tilføjet til Tribal Quest-hjemmesiden, sammen med familiehistorierne, vi allerede har dokumenteret under vores Namibia-ekspedition. Vi vender snart tilbage med det næste kapitel i Tribal Quest-serien.