Hvad er hemmeligheden bag det lange liv?

Kommentarer.2

Der er i dag mellem 150-600 mennesker i hele verden, som har rundet de 110 år. Årsagen til det upræcise skøn er, at det langt fra er alle, som myndigheder og forskere kender til, og mange af disse ældre har ikke fået deres alder bekræftet af en myndighed eller organisation, som specialiserer sig i validering af alder.

I april 2017 døde den italienske kvinde, Emma Morano, i en alder af 117 år og 137 dage. Hun var den sidste levende person, der havde fået verificeret, at hun var født i 1800-tallet. Derudover havde hun titlen som den ældste italiener nogensinde, og som om det ikke var nok, havde hun også æren af at være den næstældste europæer nogensinde – og blandt de fem ældste mennesker nogensinde på hele Jorden, hvis alder var bekræftet.

Fru Morano var den ældste i en søskendeflok på 7 – og hun overlevede dem alle. De fleste videnskabsmænd hævder, at hemmeligheden bag et langt liv hovedsageligt findes i ens gener, men fru Morano mente, at det skyldes den daglige kost, hun indtog på lægens anbefaling.

Kosten bestod i størstedelen af fru Moranos liv af tre æg om dagen – to af dem spiste hun rå. Fru Morano begyndte denne diæt, da hendes læge diagnosticerede hende med anæmi efter Anden Verdenskrig. Frugt og grønsager spiste hun kun en sjælden gang i mellem, og hun foretrak kød.

Carlo Bava, der var fru Moranos læge, sagde dengang:

Da jeg traf hende, spiste hun tre æg om dagen; to om morgenen, en omelet til frokost og kylling til middag.

Fru Morano forlod sin ægtemand, der behandlede hende dårligt. Hun smed ham ud af hjemmet, da deres barn var 6 måneder gammel. I et interview i 2015 sagde doktor Bava:

Hun forlod sin mand i en fascistisk tid, hvor kvinder var meget underdanige. Hun har altid været med beslutsom.

Fru Morano arbejde frem til, hun blev 75; først i en taskefabrik og senere på et hotel. Hun boede i den samme et-værelseslejlighed i 20 år. Hun overlader titlen som verdens ældste, levende person til Violet Brown fra Jamaica, der er født den 10. marts 1900. Fru Brown går under kælenavnet, Aunt V, og hun er den sidste levende person, som blev født under dronning Victorias regenttid. Den britiske monark døde den 22. januar 1901, da fru Brown var 10 måneder gammel.

Hvis man spørger fru Brown om hemmeligheden bag hendes lange liv, så findes der ingen. Hun sagde i et interview fornylig:

Åbent og ærligt, når folk spørger mig, hvad jeg har spist og drukket for at leve så længe, svarer jeg, at jeg spiser alt på nær kylling og svinekød – og så drikker jeg ikke rom og den slags.

Har du slægtninge i dit stamtræ, som har rundet et århundrede eller tæt på? Fortæl os om dem i kommentarfeltet nedenfor.

Skriv en kommentar.

Denne e-mailadresse er privat og kan derfor ikke vises.

 • Birgitte Bertrand


  22. juni 2017

  Min farmor Julie levede et langt liv. Hun var den yngste ud af en søskendeflok på 9 børn. Hun blev 99 år og boede i sit eget hus frem til hun var 98 år. Hun fik selvfølgelig hjælp, men mange ting klarede hun faktisk selv. Hun var kreativ og plejede sine interesser frem til det sidste. Måske levede hun så længe, fordi hun holdt sig aktiv? Hun drak kefir, drak et glas rødvin om dagen, spiste hjemmelavet og ikke færdigmad, så længe hun kunne klare at gå ned i byen og handle, godt hjulpet af sin rulator. Hun var sej!

  • Kasper


   22. juni 2017

   Din farmor lyder som en fantastisk kvinde, Birgitte. En børneflok på 10 må også have lært hende en del om livet i en tidlig alder. Vh. Kasper.