Glæden ved rødt hår

Kommentarer.8

To af mine bedste barndomsvenner, Mette og Ninna, var rødhårede. Jeg var ekstremt misundelig og ønskede at mit hår også var rødt. Ikke kun fordi farven var smuk, men også fordi den var så sjælden. Rød er den mest sjældne hårfarve hos mennesker – det er kun en til to procent af os som er rødhårede.

Mette var den eneste i sin familie med rødt hår. Det var så påfaldende, at hendes mor begyndte at farve sit eget hår rødt efter Mette blev født, så folk ville stoppe med at spørge hende det virkeligt var hendes datter.

Ninna kom derimod fra en familie som var fuld af rødhårede – ligesom Weasley-familien i Harry Potter.

Hvordan kunne det være, at Mette havde rødt hår mens ingen andre i hendes familie var rødhårede?

Hvad er oprindelsen af rødt hår?

Hår får sin farve fra naturlige pigmenter som kroppen producerer, som kaldes melanin. Når kroppen producerer store mængder af et pigment kaldet pheomelanin – som har en lyserød eller rødlig nuance – og små mængder af det mørke pigment eumelanin, bliver resultatet rødt hår.

Så hvad får en rødhåret person til at producere andre niveauer af pheomelanin og eumelanin end hos en person som ikke er rødhåret? Vi ved ikke hvad den nøjagtige årsag er, men forskere har fundet ud af, at det er relateret til en genetisk mutation af melanocortin 1-receptor (MC1R). MC1R er et protein der bestemmer hår og hudfarve, og befinder sig på kromosom nummer 16. Mutationen resulterer i et recessivt gen for rødt hår.

Det faktum at genet er recessivt, betyder at du kan have genet for at være rødhåret uden at vide det. For at en person skal have rødt hår, skal han eller hun arve mutationen fra begge forældre til begge kopier af kromosomet. Og selv når en person arver det recessive gen fra begge forældre, vil det personen alligevel ikke nødvendigvis have rødt hår.

Dette forklarer hvorfor Mette var den eneste med rødt hår i sin familie. Genet for rødt hår hopper ofte over generationer, ligesom med blå øjne. Hendes forældre og bedsteforældre havde sandsynligvis kun én kopi af det recessive gen, så ingen af dem havde rødt hår.

Ninnas forældre havde derimod begge rødt hår, hvilket betød at Ninna og alle hendes søskende arvede genet for det røde hår fra begge sider. Det er interessant at bemærke at de ikke alle havde den samme nuance af rødt hår. Hendes brødres hår var flammende rødt, mens hendes eget hår var mere som en jordbærblondine, og hendes søster var mere kastaniebrunt.

Rødhårede og koldere klimaer

Du har måske hørt, at der er flere rødhårede i Irland end noget andet sted i verden. Hvis du kun kigger på antallet, har USA flere rødhårede end noget andet sted – mellem 6-18 millioner! Men Irland har den største koncentration af rødhårede: 10% af den irske befolkning har rødt hår sammenlignet med 2-6% af den amerikanske befolkning. Rødt hår er også udbredt i Skotland, Rusland og andre lande i udkanten af Nord- og Vesteuropa, såvel som hos Ashkenazi-jøder. Rødt hår er derimod meget sjældent i Asien og Afrika syd for Sahara.

Hvorfor er der færre rødhårede tæt på ækvator? Svaret er genetisk udvælgelse: Den genetiske mutation der fører til rødt hår (det “rødhårede gen”) er også forbundet
til andre egenskaber som gør det lettere at overleve og holde sig sund i koldere klimaer.

Rødhåredes lave niveauer af emumanin kan også gøre deres hud meget lys og ude af stand til at blive solbrun. Fordelen er, at lys hud er meget mere effektiv til fremstilling af D-vitamin, hvilket betyder at rødhårede har brug for mindre sol. Ulempen er, at de hurtigere bliver solbrændt og mere modtagelige for hudkræft.

Når huden ikke kan blive solbrun for at forsvare sig mod UV-stråler, dannes der ofte fregner i stedet, hvilket forklarer hvorfor så mange rødhårede også har fregner.

Historiske forestillinger om rødt hår

Der er ingen videnskabelig dokumentation for, at der er et forhold mellem hårfarve og personlighed. Men den stereotype opfattelse, at rødhårede har mere hidsigt temperament og skarpe tunger, går tilbage adskillige århundreder. Før moderne medicin, troede europæere at fysiske træk var forbundet med personlighedstyper. Rødt hår blev associeret med sanguine, eller optimistisk temperament. Mennesker med denne personlighedstype var snakkesalige, energiske, sociale og mere tilbøjelige til at tage risici. I den traditionelle indiske medicinske praksis, Ayurveda, er rødt hår forbundet med Pitta-temperamentet, hvilket karakteriseres som “flammende”.

Desværre har der også været nogle skadelige og negative stereotyper om rødhårede gennem historien. I middelalderen mente folk, at rødt hår og grønne øjne var tegn på at man var en heks, varulv eller vampyr. Rødt hår var også forbundet med jøder – og dermed med antisemitiske stereotyper i middelalderens kunst og litteratur. Shakespeare’s Shylock havde rødt hår, og det samme havde Dickens’ Fagin. Judas Iscariot blev ofte fremstillet som rødhåret i spansk og italiensk kunst. Rødhårede blev forfulgt som jøder eller som hekse på grund af disse associationer.

Heldigvis er rødt hår i dag mere beundret end frygtet eller forhadt. Rødhårede føler overalt en vis solidaritet takket være deres unikke og smukke hårfarve. Der er endda noget der hedder “De rødhåredes dag” i Holland, hvor rødhårede fra hele verden samles til særlige aktiviteter og arrangementer. Festivalen er bare en af måderne at fejre tilstedeværelsen af det rødhårede gen i din familie.

Har du særlige rødhårede personer i dit liv? Fortæl os om dem i kommentarfeltet!

Skriv en kommentar.

Denne e-mailadresse er privat og kan derfor ikke vises.

 • Jørgen Pedersen


  5. august 2019

  min mormor havde rødt (kastanjebrunt) hår, mig også.

 • Grete Behrndtz


  5. august 2019

  Det er altså sjovt med rødt hår og herligt at få en forklaring og noget historie knyttet til det!
  Jeg har to sønner, som begge er mørkhårede men har rødt skæg. Det har vi tit grinet af og undret os over. Min mormor – drengenes oldemor – var måske rødhåret som ung, og jeg tænker, at de i så fald kan ha’ fået farven derfra….
  Men under alle omstændigheder – tak for et godt indlæg.

 • Eva Stefani


  5. august 2019

  Jeg er rødhåret, og det var min oldemor også

 • Bodil


  5. august 2019

  Min Far var venstrehåndet, min bror ligeledes. Min søn og min brors ene søn er også venstrehåndet.
  Kun mænd, og slet ikke nogle af kvinderne i familien.
  Det var 3 generationer, sjovt om det vil forsætte i 4
  Hej

 • Finn Thuren Hansen


  5. august 2019

  Jeg har 2 børnebørn på 4 måneder og 3 år der er rødhårede. Deres mor er også rødhåret.

 • Berill Michelsen


  7. august 2019

  Jeg er rodhaaret med fregner paa kroppen .jeg er den enested af min alder I fmailien der har roedt haar. og jeg har et barn der har roedt haar men morker og tykede haar . vi er begge venstre handet .jeg er foedt i danmark

 • Klavs Østerskov


  24. august 2019

  Min søster er tvilling og rødhåret, hendes bror var brunhåret og venstrehåndet.
  Er dette usædvanligt ? Moderen var også brunhåret ligeledes faderen.

 • Kim


  10. marts 2020

  Jeg er mørk rødhåret, og er både venstre og højrehåndet. Jeg kan bruge begge lige godt, skriver dog pænere med højre. Grønne øjne. Ved ikke hvor den røde farve kommer fra, mine bedsteforældre havde vist ikke rødt hår. Har 3 børn, kun en har samme mørke røde hårfarve som jeg.