Dronning Margrethe og familieforbindelsen til det engelske kongehus

Dronning Margrethe og familieforbindelsen til det engelske kongehus

Vores dronning og regent de sidste 48 år, HM Dronning Margrethe, kan i dag fejre sin 80-års fødselsdag, og MyHeritage ønsker hende stort tillykke med den runde fødselsdag. Fra en meget ung alder har dronning Margrethe skulle tage ansvaret for at repræsentere Danmark, og det har hun klaret det flot i løbet af alle årene.

Lær om dine egne familieforbindelser ved at søge blandt milliarder af historiske optegnelser på MyHeritage eller starte dit gratis slægtstræ.

Prinsesse Margrethe blev født den 16. april 1940 som den førstefødte af kong Frederik 9. og dronning Ingrid. I 1944 blev hendes første søster, prinsesse Benedikte, født, og to år senere fik Margrethe endnu en søster, Anne-Marie, som senere blev gift med kong Konstantin 2. af Grækenland. Kort efter Margrethes 7-års fødselsdag, døde hendes farfar, Christian 10., og hendes far besteg tronen som kong Frederik 9.

På det tidspunkt var der ingen som regnede med at Prinsesse Margrethe skulle ende som regent, da Tronfølgeloven fra 1853 fortsat var gældende, hvori det blev fastlagt at der kun var mandlig tronfølge i Danmark. Dette blev det ændret på i 1953, så også den førstefødte datter af en konge kunne overtage tronen, hvilket betød at hendes titel nu var tronfølgeren, prinsesse Margrethe.

Ved sin fars død den 14. januar 1972 besteg hun tronen som Margrethe 2. af Danmark, og siden da har hun dedikeret sit liv til Danmark.

En af de personer hun har set op til og beundret før og under tiden som dronning, er den 13 år ældre Elizabeth 2. af Storbritannien, som besteg den britiske trone 20 år inden i 1952. I et interview med BBC i anledning af dronning Margrezthes 40-års jubilæum i 2012 beskrev hun hvilken indflydelse dronning Elizabeth havde på hendes liv som regent.

”Jeg har altid beundret hende, og hun har især inspireret mig til en bestemt ting. Lige fra starten, allerede før hun var dronning, da hun talte om at dedikere sig til sin nation. Og jeg kan huske, at jeg tænkte, da jeg var ganske ung, længe før min far døde, at det virkelig var det handlede om. Og jeg følte det virkelig for 40 år siden den dag da jeg blev udråbt, at jeg på en eller anden måde må forstå, at jeg må dedikere mit liv til min nation, som hun har gjort. Og på den måde har hun været meget vigtig for mig.”

Dronning Elizabeth og Prins Phillip også i familie

Som mange allerede ved, har mange kongelige familier i Europa familieforbindelser med hinanden, og dronning Margrethe og dronning Elizabeth er faktisk tættere beslægtet i deres stamtræ end mange af os tror. Som det kan ses nedenfor deler de tipoldeforældre, kong Christian 9. og dronning Louise, hvilket også er oldeforældre til dronning Elizabeths mand, Prins Phillip! Dette gør dem til kusiner i 3. led.

Da Alexandra af Danmark, dronning Elizabeths oldemor, blev gift med Edward 7. – søn af dronning Victoria (1819-1901), og dronning Margrethe ligeledes er tipoldebarn af dronning Victoria på hendes mors, dronning Ingrid, side af slægten, er de også kusiner i 3. led fra dronning Victoria og prins Albert.

Familieforbindelsen til resten af Europas kongehuse

Faktisk er hele fire europæiske regenter efterkommere af både kong Christian 9. og dronning Victoria. Udover dronning Margrethe og dronning Elizabeth, er Norges kong Harald og Spaniens kong Felipe nemlig også direkte efterkommere af disse to royale giganter. Faktisk er det af alle europæiske kongehuse kun det hollandske kongehus som ikke er direkte efterkommere af enten dronning Victoria eller kong Christian 9. Det er ikke uden grund af dronning Victoria bliver kaldt “Europas bedstemor” mens kong Christian 9. har fået tilnavnet “Europas svigerfar”! Det er virkeligt et stamtræ der forbinder alle kongehuse med hinanden.

Hvis du vil se flere kendte personers familieforbindelser, kan du besøge www.myheritage.dk/celebs.

Udover at være beslægtet, har de to dronninger deres mange år som regenter for deres land til fælles – når Dronning Margrethe om mindre end 2 år kan fejre 50 på tronen, kan Dronning Elizabeth samme år fejre 70 år på det britiske trone. Vi håber at vi får mange flere muligheder for at fejre vores dronning og resten af hendes tætte og udvidede familie i fremtiden!

Lær om dine egne familieforbindelser ved at søge blandt milliarder af historiske optegnelser på MyHeritage eller starte dit gratis slægtstræ.