Tribal Quest: Sibiriske familiehistorier fra verdens ende

Tribal Quest: Sibiriske familiehistorier fra verdens ende

MyHeritage-delegationen vendte fornylig hjem efter deres tredje Tribal Quest-ekspedition, som denne gang førte dem til Sibirien, hvor de fortsatte vores mission om bevarelse af familiehistorier blandt fjerne stammer. Rejsen varede en måneds tid, hvor holdet dokumenterede Nenet-folkets historier og deres unikke arv. Denne nomadestamme bestående af hyrder bor på Yamal Halvøen i Sibirien.

Turen til Sibirien var ramt af bestemte udfordringer, da ekstreme vejrsituationer og transportvanskeligheder gjorde det noget nær umuligt at komme frem til familierne i ødemarken. Set med mere positive briller bød det fjerne Sibirien på sjældne muligheder for at dokumentere det exceptionelle familieliv og stammetraditioner i fantastiske omgivelser, som bød på glødende aftenhimmel og hvidt lysskær om dagen så langt som horisonten rækkede.

Få et glimt af vores sibiriske højdepunkter i videoen her.

Hvis du ikke kender til vores Tribal Quest-projekt, kan vi fortælle, at vi i begyndelsen af 2016 startede en mission, der gik ud på at indsamle og bevare familiehistorier fra stammesamfund rundt om i verden. Vi kan lære meget fra vores forfædre, da vores liv og familietraditioner bliver formet af generationerne før os – en regel som gælder på tværs af kulturer og baggrunde.

Det er ikke alle, som har adgang til moderne kommunikationsteknologi. Bor du i en fjern afkrog af verden, har du ikke nødvendigvis mulighed for at digitalisere din omfattende familiehistorie, hvormed den for mange mennesker ofte går tabt. Vores mål er at hjælpe med at skabe databaser med disse uvurderlige historier. Det gør vi ved at sende vores hold ud til stammesamfund rundt om i verden, hvor vi bruger de redskaber, vi har udviklet til at hjælpe stammefamilierne med at bevare deres historier til fremtidige generationer.

MyHeritage har tidligere sendt hold ud for at besøge stammesamfund i Namibia og Papua Ny Guinea. Dette indlæg handler om vores tredje ekspedition til Yamal-halvøen i Sibirien for at dokumentere Nenet-folkets familiehistorier.

 

Nenet-folket

Dybt inde i det sibiriske vildnis finder vi Yamal-Nenet regionen i udkanten af Rusland – her bor et tætknyttet nomadefolk. Nenet-folket består af nomadiske rensdyrhyrder, som har bevaret det meste af deres tradition og kulørte kultur i generationer. Der er ingen træer i miles omkreds, og solens refleksion i den nyfaldne, hvide sne kan være blændende. Rundt omkring ser vi spredte flokke af rensdyr.

Nenet-folket har deres helt eget sprog, og Yamal betyder “Ved Verdens Ende”, hvilket det føles som om her på Yamal-halvøen; at vi er ved civilisationens sidste bastion. Vi er ved en af de mindst berømte, men vigtigste regioner i den russiske føderation. Området er cirka 1,5 gang større end Frankrig, og Yamal-Nenet Selvstyre Distriktet ligger i den nordlige del af Vestsibirien – lige omkring den nordøstlige geografiske grænse mellem Europa og Asien oven over den arktiske cirkel. Der findes i dag flere end 10.000 nomader, som vogter over 300.000 rensdyr i den arktiske tundra.

Nenet-folkets telte er dækket med rensdyrskind, der giver dem ly fra den hårde kulde. De går med rensdyrpelse og spiser en høj-proteinskost bestående af råt rensdyrkød og fisk.

Ni medlemmer af Taiberi-familen hvor den yngste er 3, mens den ældste er 65.

Ni medlemmer af Taiberi-familen hvor den yngste er 3, mens den ældste er 65.

Et af de helt store minder, som MyHeritage-holdet fik med hjem fra opholdet, var oplevelsen af det helt særlige bånd, der er mellem stammen og rensdyrene, de vogter over. Rensdyrene er det vigtigste dyr i regionen, og det spiller en nøglerolle i stammens livsførelse. Hver eneste aspekt af Nenet-folkets liv afhænger af rensdyrene; mad, transport, tøj, handel og sågar religion. Selv rensdyrenes migrationsmønster dikterer, hvordan lokalsamfundene bevæger sig. Nenet-folket migrerer tusinde kilometer hvert år i træslæder, der trækkes af rensdyr, mens de søger nye græsgange.

MyHeritage-teamet bliver budt indenfor i familiernes telte med svag belysning og mange familiemedlemmer. Alligevel fik vores medarbejdere lov til at bo sammen med medlemmerne af Nenet-stammen i deres hjem.

Shachar og Golan fra MyHeritage-teamet deler et øjeblik med børnene i Nenet-stammen.

Shachar og Golan fra MyHeritage-teamet deler et øjeblik med børnene i Nenet-stammen.

Golan Levi, der stod i spidsen af MyHeritage-delegationen, var overvældet af Nenet-folkets gæstfrihed:

De folk vi mødte var fantastiske. Det var fascinerende at opleve, hvor meget familien betyder for dem, og hvor langt de er villige til at gå for at beskytte den. Vi boede blandt dem, sad til bords med dem og bad dem fortælle os, hvad de vidste om deres familiehistorie og traditioner. De fortalte os alt om deres levevis – og især hvad de gerne ville give videre til deres børn.

De folk vi talte med forstod vigtigheden i at bevare deres oldgamle og unikke kultur til gavn for fremtidige generationer. Hvert møde vi havde, hvor vi dykkede ned i familiehistorien, blev dokumenteret og fotograferet. Indsamlingen af navne og datoer sammen med beretningerne var en udfordrende opgave. For teamet skulle samle alle brikkerne, der var de individuelle beretninger, for at kunne færdiggøre familiehistorierne.

Teamet var i stand til at bygge 13 stamtræer i Sibirien bestående af flere end 3.000 personer, tage tusindvis af fotografier og optage videoer i timevis for at dokumentere folket, deres dagligdag, deres omgivelser og familier.

MyHeritage-medarbejderne rejste tusinde kilometer for at gennemføre deres ekspedition.

MyHeritage-medarbejderne rejste tusinde kilometer for at gennemføre deres ekspedition.

Vi betragter det som et privilegium, at vi kan bruge vores teknologier til gavn for stammer i fjerne afkroge af verden, der ellers ikke ville kunne drage nytte af moderne slægtsforskningsredskaber. Vi mener, det er vigtigt at indsamle og bevare forskellige kulturarve, da de ellers ville gå tabt, og fremtidige generationer ikke ville kunne få gavn af dem.

En treårig pige fra Serotteto-familien, der er en del af Nenet-folket.

En treårig pige fra Serotteto-familien, der er en del af Nenet-folket.

Besøg Tribal Quest-hjemmesiden og oplev familiehistorierne vi har dokumenteret under vores ekspeditioner til Namibia og Papua Ny Guinea. Hold øje med nyt indhold fra Nenet-folket i Siberien, som vil blive lagt op på Tribal Quest-hjemmesiden, så du kan komme tæt på forskellige folkeslag, deres kulturer og deres familier.

Kommentarer

E-mail-adressen holdes privat og vises ikke

 • Herluf Lykkekaard

  26. juli 2017

  Når I rejser til Sibirien og andre steder, hvordan klarer man så det med sproget

  • Kasper

   26. juli 2017

   Hej Herluf

   Når vi drager udenlands, hyrer vi lokale tolke de steder, hvor engelsk ikke bliver talt. VH Kasper.