Genealogisk detektivarbejde løser stjålen kunst-mysterium

Genealogisk detektivarbejde løser stjålen kunst-mysterium

Dette er en historie om slægtsforskning når det er bedst, og en fortælling om at genforene familier med arvestykker som de ikke vidste tilhørte dem, eller overhovedet eksisterede.

Laurie Greene, 73 år, fra USA, kunne næsten ikke tro sine ører, da hun for nylig modtog et telefonopkald fra MyHeritage. Under den mindesværdige samtale kom det som en overraskelse for hende, at hun som levende efterkommer og retmæssige arving efter den berømte hollandsk-jødiske maler Mommie Schwarz, er berettiget til at gøre krav på 133 illustrationer tilbage som blev stjålet fra sin grandonkel.

Baggrunden

MyHeritage har gentagne gange hjulpet med at returnere stjålne genstande konfiskeret under Anden Verdenskrig til deres retmæssige ejere. Et af vores drivkræfter som virksomhed er at gøre gode gerninger, og vi lægger særlig vægt på at gennemføre pro bono-projekter over hele verden.

I 2014 henvendte New York Times-journalisten Doreen Carvajal sig til CEO og grundlægger af MyHeritage, Gilad Japhet, med en interessant anmodning. Hun havde gegivet sig ud på en mission for at returnere kunstværk stjålet af nazisterne til deres retmæssige ejere. Mere end 2.000 uopkrævede kunstværker, der er flere milliarder euro værd i dag, er i øjeblikket udstillet på 57 museer i hele Frankrig. Museerne havde ikke kunnet finde arvinger og retmæssige ejere af værkerne. Doreen satte sig for at ændre dette og henvendte sig til Gilad for hjælp. Han begyndte at undersøge arvingerne af fire malerier fra de stjålne kunstværker. De begyndte med berømte malerier, der havde registreringer af herkomst, og viste hvem ejerne var før Anden Verdenskrig. Ved hjælp af MyHeritage og andre online databaser, kunne han spore efterkommerne og afsløre de skulte historier bag kunstværkerne.

Det der begyndte som en spændende udfordring, udviklede sig til et uventet eventyr for Gilad, der opdagede fortællinger om intriger, konspirationer og – desværre – tragedier, altsammen gennem familiernes historie over flere generationer. Han var i stand til at opdage arvinger for alle fire malerier han undersøgte, og de retmæssige ejere har siden indgivet krav hos de franske myndigheder. Han har hjulpet med at returnere dyrebare og yderst værdifulde arvestykker til disse familier, og har afdækket og returneret en fortabt og vigtig del af deres familiehistorie. Historien af Doreen Carvajal blev præsenteret på forsiden af New York Times kunstsektion.

Den Hollandske Museumsforeningen

I oktober 2018 offentliggjorde Den Hollandske Museumsorganisation sine resultater fra en undersøgelse om hvilke kunstværker i deres samlinger formodentlig var stjålet fra deres oprindelige jødiske ejere af nazister under Anden Verdenskrig. I alt blev 173 kunstværker opdaget, herunder tegninger, malerier, skulpturer og andre objekter.

De pågældende kunstværker inkluderer værler af den kendte flamske kunstner, Eugène Joseph Verboeckhoven, og den hollandsk-jødiske maler, Mommie Schwarz. Værkerne kan findes i 42 hollandske museer, herunder Amsterdam Rigsmuseum, Stedelijk Museum og Museum Kranenburg i Bergen.

Søgning efter efterkommere

Inspireret af en ny ledetråd, besluttede MyHeritage sig for at gøre søgningen efter levende efterkommere som er de retmæssige arvinger til de stjålne kunstværk, til et nyt pro bono-projekt. På grund af vores tidligere præstationer med at genforene familier med tabte kunstværker, var vi overbeviste om at vi ville have lignende succes med de hollandske kunstværker.

Efter at have set listen over 173 kunstværker som var bekræftet stjålet, var Gilad oppe hele natten for at undersøge hver enkelt af dem. Han kunne ikke hvile før han havde kortlagt de kunstværker der havde potentialet til at lokalisere de levende arvinger der havde krav på dem. Han opsporede derefter efterkommerne af Samuel (Mommie) Schwarz og afleverede projektet til forskningsholdet hos MyHeritage som fortsatte søgningen.

Forskningsholdet hos MyHeritage begyndte ved at undersøge kunstværkerne med inskriptioner, hvor den oprindelige ejers navn var kendt. Ved hjælp af MyHeritage SuperSearch, som indeholder millioner af slægtstræer og milliarder historiske optegnelser fra hele verden, kunne de finde efterkommere af de oprindelige ejere ved at anvende “reverse engineering”. Holdet kontaktede efterkommerne, informerede dem om den sporede kunst, og om at de var de levende efterkommere af de oprindelige ejere. Nogle efterkommere havde ingen anelse om at de var i familie med den pågældende slægtning, eller at de var den eneste levende efterkommer. Efterkommerne har derefter mulighed for at indgive et krav om at få det konfiskerede kunstværk tilbage til familien.

Retfærdighed langt om længe

Denne proces førte til at MyHeritage-teamet ringede til nogle af efterkommerne fra rundt omkring i verdnen, heriblandt Laurie Greene. Den hollandsk-jødiske maler Samuel (Mommie) Schwarz var hendes grandonkel, altså hendes farfars bror.

Laurie havde givet et vidnesbyrd til Yad Vashem for slægtninge der omkom i Holocaust, herunder sin onkel som hun indgav vidnesbyrd for i 1995. Der angav hun Samuel som en berømt kunstner i Holland.

Mommie Schwarz blev født i Zutphen i Holland den 28. juli 1876 og giftede sig med kunstneren Else Berg i 1920. Parret boede i Amsterdam og rejste ofte. Deres arbejde er anerkendt som Bergen School. Mommie skabte mange havudsigter, landskaber, portrætter og stilleben.

Bergen kommune ejer tegningen “Dubrovnik” og yderligere 132 andre skitser og tegninger af Mommie. Disse værker blev erhvervet af kommunen i 1969, selv om det ikke er klart fra hvem de blev købt af, og hvordan Schwarz mistede besiddelsen af dem.

Efter krigens udbrud, gemte Mommie og hans kone sig i Baambrugge, men besluttede at vende tilbage til deres hus på Sarphatipark i Amsterdam. Der blev de fanget den 12. november 1942 og via Westerbork transporteret direkte til Auschwitz hvor de straks efter ankomsten blev henrettet. Mommie deponerede nogle værker under krigen, men disse 133 skitser var ikke blandt dem. Det er derfor ikke klart, hvordan Mommie mistede besiddelsen af disse skitser.

Som den retmæssige arving, er Laurie nu berettiget til at gøre krav på alle 133 illustrationer der blev stjålet fra hendes grandonkel.

Laurie var meget følelsesladet da hun modtog nyheden:

Jeg vil gøre alt hvad jeg kan for at få disse kunstværker tilbage. Jeg synes det er fantastisk at MyHeritage proaktivt og frivilligt har bidraget til at gøre det muligt. At bringe denne kunst tilbage til vores familie giver en følelse af retfærdighed efter så mange år.

Der er mange flere historier som kan opdages, men budskabet er tydeligt: Informationerne findes derude, og det er op til os at afdække fortiden og opdage historierne om vores forfædre!

* I blogindlæggets billede ovenfor, er billedet til venstre et portræt af Mommie Schwarz malet af hans kone Else Berg, og billedet til højre et selvportræt af Mommie Schwartz.