Tribal Quest Siberia: Nenets-stammen og deres utrolige historier

Tribal Quest Siberia: Nenets-stammen og deres utrolige historier

I juli vendte vores hold af frivillige medarbejdere hjem fra Sibirien, efter at have tilbragt en måned på en Tribal Quest-ekspedition med Nenets-stammen fra den fjerne Yamal-halvø. I løbet af denne banebrydende tur, dannede vores team tætte bånd med familierne, mens de dokumenterede og digitaliserede deres familiehistorier.

For dem af jer der ikke er bekendte med Tribal Quest, er dette projekt en speciel mission vi lancerede i 2016 med det formål at bevare historierne fra fjerntliggende stammer fra hele verden. På de seneste to ekspeditioner besøgte MyHeritage-holdet stammesamfund i Namibia og Papua Ny Guinea.

Vi skrev om vores tredje ekspedition i juli, og vi er glade og stolte af at kunne annoncere lanceringen af vores nye afsnit på Tribal Quest-hjemmesiden, fuldt ud dedikeret til vores tredje ekspedition, Tribal Quest Siberia.

Du kan udforske og møde Nenets familierne ved at besøge vores hjemmeside her: Tribal Quest Siberia

For mange stammer som Nenet-stammen, er historiefortælling én af de vigtigste måder hvorpå tradition og arv går fra generation til generation. Vi er utroligt beærede over, at nenetterne tillod os at komme ind i deres liv og dokumentere deres historie, ved at optage deres unikke fortællinger.

En Nenets-kvinde pakker sine ting i forberedelse til migration.

En Nenets-kvinde pakker sine ting i forberedelse til migration.

Vores Tribal Quest-hjemmeside indeholder fængslende billeder og fascinerende videoer, der får dig til at føle som om du var dér sammen med vores team, og lærte de forskellige familier i Nenets-stammen at kende.

Khanuti Laptander leger med sine børnebørn.

Khanuti Laptander leger med sine børnebørn.

Her er en kort video der illustrerer, hvordan det daglige liv er for Nenet-stammen, da de vandrer over tundraen med deres familier og elskede rensdyr. Et lille sjovt faktum: En stor del af denne video-optagelse blev taget med en GoPro kamera som var bundet til et rensdyr!

Vi registrerede navnene på 3.014 individer og fulgte 3 store klaner i Nenets-stammen; Khudi-, Serotteto- og Laptander-klanerne. Hjemmesiden indeholder stamtræer, interviews og visuelt indhold der virkelig fanger deres daglige liv.

En del af Laptander-stamtræet på MyHeritage

En del af Laptander-stamtræet på MyHeritage

Hver familie i Nenets-stammen har deres egne unikke fortællinger. De fortalte os om deres traditioner i ægteskaber, hvordan det er at vokse op, hvor vigtigt bevarelsen af deres kultur er for dem, og hvordan det er at kæmpe mellem at holde fast i deres traditionelle rødder og blomstre i en moderniserende verden.

Her er nogle højdepunkter fra de historier vi præsenterer på vores hjemmeside fra Sibirien:

Paraskovia, et 97-årigt medlem af Laptander-klanen, har set meget i hendes liv. Hun oplevede spændingen ved ung kærlighed, de hjerteskærende realiteter ved krig, og taknemmeligheden over at blive gammel. Hun fortalte os om hendes minder fra 2. verdenskrig, da hun så bomber eksplodere langs de nærliggende floder. Hun husker også undertrykkelsen af Nenets-stammen’s shamaner  under Sovjet-tiden, da meget af deres helbredende viden blev glemt. På trods af alt hun har gennemgået i sit liv, fortalte hun os, “Jeg klager ikke. Det er godt nok, at jeg er i live.”


Stanislav Nikolaevich Serotteto har fulgt i hans fars og bedstefars fodspor ved at arbejde som regerings-hyrde. Han er ansvarlig for en stor rensdyrbesætning for staten, samt en mindre rensdyrbesætning for sin familie. Hans arbejde er farligt, og han sørger altid for at have en bjørnetand med sig for at beskytte ham mod trusler. Ifølge Nenets-traditionen beskytter bjørnetænder mod onde ånder og farer. Tænderne bliver aldrig begravet med ejeren, men bliver i stedet givet videre fra generation til generation.

Nina Khudi havde et arrangeret ægteskab til et medlem af Laptander-klanen da hun var 18 år gammel. Hun fortalte os hvor vanskeligt det var for hende i begyndelsen, at forlade sin barndoms-chum (telt), og hvor glad hun var for de minder hun havde med sin mor. Hun sagde: “Vi er som fugle. Når vi vokser op, flyver vi væk og laver vores egen rede.” Hendes far byggede hende en ny chum efter at hun blev gift, og hun lever stadig i samme chum i dag – hun planlægger at give sin chum videre til sine børn en dag.

Visse traditioner er blevet ført videre fra generation til generation i hver af Nenets-klanerne. Disse traditioner er meget vigtige for hvert enkelt familiemedlem, og de arbejder hårdt for at holde dem i live.

”Rensdyr betyder alt for os. Uden dem kunne vi ikke leve eller trække vejret. Vi ville simpelthen forsvinde. Dette er vores jord, og vores sjæl. “- Nina, et medlem af familien Khudi.

”Rensdyr betyder alt for os. Uden dem kunne vi ikke leve eller trække vejret. Vi ville simpelthen forsvinde. Dette er vores jord, og vores sjæl. “- Nina, et medlem af familien Khudi.

Familiemedlemmer fra Khudi-klanen opstiller deres chum – deres nomadiske telte.

Familiemedlemmer fra Khudi-klanen opstiller deres chum – deres nomadiske telte.

Nenets-stammen’s hunde har stærke hyrdeinstinkter, og de hjælper deres hyrder med at samle deres rensdyr.

Nenets-stammen’s hunde har stærke hyrdeinstinkter, og de hjælper deres hyrder med at samle deres rensdyr.

Dette er blot et lille indblik i nogle af de fascinerende historier vi dokumenterede. For at læse mere om Nenets-stammen og vores ekspedition, besøg hjemmesiden Tribal Quest Siberia.

Vi planlægger allerede vores næste Tribal Quest-ekspedition i 2018. Hvor tror du at vi skal hen? Finde ud af det ved at holde dig opdateret!